Debatten har blusset opp igjen etter Leeds-spillerens hodeskade

Spillerforeningen blant dem som krever nye regler for spillerbytter bare et år etter at hjernerystelsebytter ble innført.

«Skaden til Leeds-spiller Robin Koch viser igjen at dagens protokoll for hjernerystelser i fotballen ikke gjør nok for å ivareta spillernes sikkerhet», skriver spillerforeningen PFA i en uttalelse ifølge The Athletic

Koch pådro seg en stygg hodeskade etter en duell med Manchester Uniteds Scott McTominay i søndagens kamp på Elland Road, men tyskeren spilte videre før han måtte byttes ut noen minutter senere. Spillerforeningen mener protokollen for hjernerystelse ble brutt her, og at det til stadighet skjer i Premier League. 

«Vi ser stadig tilfeller der spillere kommer tilbake på banen til tross for en potensiell hjerneskade, bare for å bli byttet ut kort tid senere når man se at symptomene blir verre», skriver de. 

Koch er for øvrig ikke aktuell til onsdagens kamp mot Liverpool på Anfield.

Hjernerystelsebytter ikke nok

Premier League har i likhet med andre store turneringer innført såkalte hjernerystelsebytter i fotballen etter at det ble testet ut for om lag et år siden. Regelen gjør at lag skal få et «gratis» spillerbytte dersom man mistenker hjernerystelse hos en spiller. 

PFA mener ordningen ikke har løst problemet i det hele tatt, og de krever nå at man skal kunne gjøre midlertidige spillerbytter ved mistanke om alvorlig hodeskade. 

BLE BYTTET UT: Aston Villas John McGinn ble byttet ut med hjernerystelse i kampen mot Everton i september.

BLE BYTTET UT: Aston Villas John McGinn ble byttet ut med hjernerystelse i kampen mot Everton i september.

«Midlertidige hjernerystelsebytter vil la det medisinske apparatet få ekstra tid og mer passende omgivelser til å gjøre sine vurderinger», skriver de. 

«Ved å innføre midlertidige spillerbytter kan kampen fortsette uten at et lag må spille med én mann mindre. Dermed minsker man presset på spillerne og det medisinske apparatet, som må ta raske avgjørelser om hvorvidt en spiller kan fortsette». 

PFA slår fast at dagens dagens regler ikke fungerer og at spillernes helse ikke blir hensyntatt. 

Frustrert

Veldedighetsorganisasjonen Headway, som jobber med hjerneskader, er i likhet med PFA kritiske til ordningen med hjernerystelsebytter. 

– Nok en gang sitter vi igjen med frustrasjon og forvirring rundt fotballens tilnærming til hjernerystelse, sier nestleder Luke Griggs til The Athletic. 

– Medisinske apparat har en vanskelig jobb når de må ta avgjørelser ute på banen. Sporten må hjelpe dem ved å innføre midlertidige spillerbytter, sier Griggs som mener det er åpenbart at Koch ikke hadde fått fortsette om han hadde blitt undersøkt inne i garderoben i ti minutter. 

Under Afrikamesterskapet ble Senegal beskyldt for å sette resultater foran spillernes helse etter at Sadio Mané måtte ut med en hodeskade i åttendedelsfinalen mot Kapp Verde.

Liverpool-spissen fikk behandling etter en kollisjon med Kapp Verde-keeper Vozinha, som også ble båret av banen etter å ha fått rødt kort. Mané fortsatte å spille, etter først å ha virket bevisstløs.

Etter at han scoret åpningsmålet ti minutter senere, måtte 29-åringen legge seg ned på banen igjen, mens han holdt seg til hodet. Han ble etter hvert hjulpet av banen og byttet ut. Mané spilte som kjent resten av mesterskapet, som Senegal til slutt vant, etter å ha blitt undersøkt nøye, men også her var Griggs og Headway på banen med kritikk.

– Slik det ser ut er dette et nytt eksempel på at fotballen setter resultater foran spillernes helse, sa han ifølgeIndependent.

Hjernerystelsebytter er et av flere tiltak som er innført i et forsøk på å redusere risikoen for hjerneskader for fotballspillere. Fotballspillere har opptil fem ganger høyere risiko for å utvikle demens enn de som ikke har spilt fotball, ifølge The Times.

Denne sesongen har det kommet nye retningslinjer som skal føre til færre hodedueller og headinger på treningsfeltet til engelske lag.

Spillerne skal nå ikke gjennomføre flere enn 10 såkalte «higher force headers» i uka på treningsfeltet. Det kan være snakk om headinger fra innlegg, dødballer eller langpasninger. For sistnevnte er det satt et tall på over 35 meter.