Mohamed Salahs ekstreme kampbelastning

Liverpools toppscorer er ikke langt unna å nå fjorårets nivå når det gjelder minutter spilt.

Mens Mohamed Salah endte forrige sesong med å ha spilt om lag 4500 minutter fotball i alle turneringer, har han denne sesongen allerede bikket 3000 minutter fordelt på 38 kamper for klubb- og landslag. 

Den siste måneden har vært ekstrem. 2. januar spilte han 90 minutter for Liverpool mot Chelsea i det som var siste kamp før Afrikamesterskapet starter. Deretter har kantspilleren spilt nærmest umenneskelig mange minutter på kort tid. 

Likevel er han aktuell for å spille torsdagens ligakamp mot Leicester på Anfield. 

Fire 120-minuttere

Landslagsturneringer er alltid krevende og intense for de beste spillerne som når langt inn i sluttspillet. Både Sadio Mané og Mohamed Salah har spilt mer fotball enn de fleste den siste måneden. Men mens Mané og Senegal klarte å avgjøre både åttedels-, kvart- og semifinale i løpet av 90 minutter, måtte Salah og egypterne ut i ekstraomganger hver eneste kamp. 

Liverpools toppscorer spilte altså tre 90-minuttere i gruppespillet før det ble fire 120-minuttere i sluttspillet, som altså endte med en stor skuffelse da finalen ble tapt på straffekonk. Mens de andre spillerne hadde vinterpause, ble januar måned en fysisk påkjenning for Salah og Mané, som hadde mye ansvar på sine skuldre i tillegg - stjerner som de er.

Den ekstreme måneden for Mohamed Salah: 

11. januar: 90 minutter mot Nigeria
15. januar: 90 minutter mot Guinea-Bissau
19. januar: 90 minutter mot Sudan
26. januar: 120 minutter mot Elfenbenskysten
30. januar: 120 minutter mot Marokko
3. februar: 120 minutter mot Kamerun
6. februar: 120 minutter mot Senegal

Totalt: 750 minutter fordelt på syv kamper over drøye tre uker. De siste fire 120-minuttene ble spilt i løpet av bare elleve dager!

Har nesten spilt mest

For Salah begynte ikke den harde kampbelastningen i januar. Hele sesongen har han spilt nesten alt som er, om vi ser bort fra ligacupen der han har fått hvile. Statistikkguru Andrew Beasley skriver på Twitter at Mohamed Salah fremdeles er blant de Liverpool-spillerne som har flest kamper for klubblaget denne sesongen - til tross for at han har stått over de siste seks kampene!

Det er bare fem utespillere i Europas såkalte topp fem-ligaer som har spilt mer fotball enn Salah denne sesongen. Aller mest er det Napolis Giovani Di Lorenzo som har spilt.

Ser vi litt forbi topp fem-ligaene finner vi vår nye venn Luis Diaz, som har spilt hele 3351 minutter for klubb- og landslag denne sesongen. Også det er mer enn Salah. Like bak følger ikke overraskende Mané, som også har hatt en tøff belastning den siste tiden.

Minutter spilt totalt for Liverpools spillere 2021/22-sesongen: 

1. Luis Diaz 3351 (42 kamper)
2. Mohamed Salah 3273 (38)
3. Sadio Mané 3050 (38)
4. Alisson 2880 (32)
5. Andy Robertson 2611 (32)

Kilde: Transfermarkt

– Et fysisk monster

Tirsdag var Salah allerede tilbake på Liverpools treningsfelt for å gjennomføre restistusjonstrening etter det tøffe mesterskapet. Det ville ikke vært overraskende om egypteren trengte litt hvile etter de siste ukene, men ifølge Jürgen Klopp var ikke toppscoreren særlig interessert i det. 

– Jeg har allerede snakket med ham. Han er veldig skuffet, men ser frem til det som skal skje her. Det første han sa til meg var: «Jeg er klar!», sier Klopp til liverpoolfc.com tirsdag.

TILBAKE: Salah var på plass allerede tirsdag denne uken.

TILBAKE: Salah var på plass allerede tirsdag denne uken.

Klopp lar imponere av innstillingen Salah.

– Han er en erfaren spiller og et fysisk monster, så vi får se. Han skal ha en restitusjonsøkt i dag, så får vi se hvordan han føler seg i morgen, sa Klopp.

– Vi har ikke en konkret plan. Vi skal bruke han så mye som mulig, men kan ikke forhaste oss. Hvis han er helt fin vil vi ikke holde han ute av laget ute grunn, sier Klopp.

Sadio Mané kommer ikke til å rekke torsdagens kamp. Han skal etter planen fly hjem fra Senegal onsdag kveld etter noen velfortjente dager med feiring i hjemlandet.