– Erfaringene var viktige, men det var ikke særlig hyggelig

Jürgen Klopp har utviklet Liverpool til å bli en seiersmaskin som nå er klare for sin tredje Champions League-finale på fem sesonger.

Det er fire år siden Liverpool spilte sin første Champions League-finale på elleve år. Det endte med tap mot Real Madrid i Kyiv, og en skuffende avslutning på sesongen for Jürgen Klopps gutter, som to år tidligere hadde lidd samme skjebne mot Sevilla i Europa League.

Men Liverpool reiste seg igjen, og siden det bitre tapet mot Real Madrid har de røde hentet seks trofeer - inkludert Champions League i 2019. Nå er Liverpool klare for sin tredje Champions League-finale på fem sesonger, og Klopp er ikke i tvil om at lærdommen fra de tunge stundene i starten av hans Liverpool-karriere har bidratt til suksessen som har fulgt. 

– Vi tapte finalene både i Europa League og Carabao Cup i min første sesong her. Vi har åpenbart tapt noen store finaler. Erfaringene var viktige, men det var ikke særlig hyggelig. Men vi kom tilbake og måtte lære hvordan man vinner, og hvordan man holder konsentrasjonsnivået oppe i slike kamper, sier Klopp i et intervju med UEFA, gjengitt av liverpoolfc.com

– Alt vi har lært de siste årene må komme til nytte i en kamp av så høy profil, og det er planen, sier han. 

Strålende utvikling

Fremdeles er mange av de som spilte finalen i 2018 med i Klopps viktigste førsteellever. 

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan guttene har utviklet seg gjennom disse sesongene, og mange av de samme har vært med hele veien. Noen skal spille sin tredje Champions League-finale, noe som er helt utrolig, sier han. 

Motstander Real Madrid har vist at de kan slå ut hvem som helst fra hvilket som helst utgangspunkt. Snuoperasjoner har vært nøkkelordet i utslagsrundene. PSG, Chelsea og Manchester City fikk alle kjenne på det. 

– Det er alltid vanskelig å møte Real. Først og fremst fordi de er et lag og en klubb i verdensklasse, og de vet hvordan man vinner fotballkamper, sier Klopp.

– De er her ikke for å spille en vennskapskamp, men det er ikke vi heller, sier han.

Klopp er forberedt på å møte et meget sterkt og giftig Real-lag, men han har stor tro på at Liverpool kan trekke det lengste strået i Paris på lørdag. 

– Det er fint å ha spilt noen finaler før. Etter at vi slo Tottenham sa jeg at mitt lag alltid har vært det beste laget, men likevel tapt i finaler. Så vi måtte lære oss å vinne. Nå har vi vunnet noen. Vi har mer erfaring og det er bra, sier Klopp, som er klar for sin fjerde Champions League-finale som manager.