Premier League kan potensielt få sju klubber med i Champions League med de nye endringene

En klubb som nyrike Newcastle kan få en kortere vei inn i det gjeve selskap.

Tirsdag ble endringene for Champions League fra og med 2024/25-sesongen vedtatt – og det er store endringer.

Det ble ikke 10 gruppespillskamper slik det har vært snakk om i lang tid, men antallet kamper ble redusert til åtte. Det er flere enn de seks vi er vant med i dag, men kampbelastningen blir i det minste mindre enn i det opprinnelige forslaget.

Antallet lag som skal delta økes fra 32 til 36, der to av plassene gis til de to landene med høyest UEFA-ranking basert på sesongen før. Hadde dette vært for denne sesongen, ville også femteplassen i Premier League kvalifisert seg til neste års Champions League.

Dersom regjerende Champions League-vinner og Europa League-vinner da skulle komme utenfor topp fem i Premier League, ville de likevel kommet med, så England kan potensielt få sju plasser i turneringen, skriver Rob Harris i AP. I dag kan en nasjon maksimalt ha med fem klubber.

Alle i samme gruppe

Den største endringen i det nye Champions League-formatet er at en skal gå over til et «sveitsisk system», heller enn tradisjonelt gruppespill.

Det betyr at alle lagene plasseres i én pulje, der neste motstander bestemmes av hvordan du har gjort det. Når åtte kamper er spilt, vil topp åtte på tabellen gå automatisk videre.

De 16 lagene som ender fra 9. til 24.-plass vil spille om de siste åtte plassene i åttendedelsfinalene, før det blir kvartfinaler, semifinaler og finale.