Rafa Benitez tror Liverpool vil gi Real Madrid en ny utfordring

Den tidligere Liverpool- og Real Madrid-manageren analyserer de to finalemotstanderne.

I et intervju med Jonathan Northcroft i The Times forteller Rafael Benitez hvilke utfordringer hans to tidligere lag kan gi hverandre.

– En ny utfordring for Madrid

Benitez er imponert over hva gamleklubben Liverpool har fått til under Jürgen Klopp, spesielt i konkurranse med lag med sterkere finansielle muskler.

– Liverpool har investert smart. Gode spillere. Hvis du kan kjempe om kvadrupelen så har du en sterk stall. Liverpool kan konkurrere mot Manchester City, som har brukt enorme summer, og Chelsea, Real Madrid og Barcelona. De kan konkurrere og vinne.

Nå venter det mestvinnende laget i Champions League-historien. Real Madrid har vunnet cupen 13 ganger, og har stått bak noen fenomenale snuoperasjoner i årets utslagsrunde. Når man har trodd at det var over og ut for den spanske giganten, som mot Manchester City og PSG, har de våknet til live. Det har nesten virket umulig for dem å ikke vinne.

– Mentaliteten til Real Madrid er å vinne hver eneste kamp. Hvert eneste trofé. De takler press veldig bra, sa Benitez. Han ser dog at Liverpool kan bli et problem for de hvitkledde.

– De kommer med en ny utfordring til Real Madrid. De er forskjellige fra Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Manchester City eller Levante eller hvem som helst. Laget Real Madrid slet mest mot var Chelsea. Hvorfor? På grunn av intensiteten. Liverpool spiller med samme type intensitet.

Benitez tror en av nøkkelkampene vil foregå på Liverpools høyreside, med Trent Alexander-Arnold og Mo Salah opp mot Ferland Mendy og Vinicius Junior.

– Hvis du er på det andre laget og ser Alexander-Arnold komme, og Salah trekker innover, hva kan du gjøre som back? Midtstopperen må håndtere Firmino eller hvem som spiller sentralt. Det er vanskelig å forsvare den situasjonen.

SJELDENT SMIL: Rafa Benitez smiler sjeldent under kampens hete, men er alltid i godt humør når han møter Klopp på sidelinjen før avspark, som her, før en kamp mellom Liverpool og Newcastle i 2016.

SJELDENT SMIL: Rafa Benitez smiler sjeldent under kampens hete, men er alltid i godt humør når han møter Klopp på sidelinjen før avspark, som her, før en kamp mellom Liverpool og Newcastle i 2016.

– Vinicius har ikke utholdenheten til å løpe frem og tilbake i 90 minutter. Men hvis Vinicius ikke følger Alexander-Arnold og Real Madrid vinner tilbake ballen, hvem går med han? Hvordan vil Liverpool løse det problemet?

– Et annet problem er hvem som skal håndtere Liverpools defensive midtbanespiller. Benzema kommer til å jobbe hardt men han kommer ikke til å gjøre det.

– Hvis ikke Liverpool klarer å holde presset høyt i banen, kan de havne i trøbbel for Vinicius er alltid en trussel.

– Det handler om erfaring

Benitez vet godt hvordan det er å være i Jürgen Klopps sko lørdag, når Carlo Ancelotti står i den andre tekniske sonen. Den tidligere Liverpool-manageren møtte Ancelottis AC Milan i både Istanbul 2005 og Athen 2007. Begge vant ett oppgjør hver, men det er finalen i Istanbul som står igjen som det sterkeste minnet i fotballhukommelsen.

– Han har evnen til å ta de riktige avgjørelsene. Det kommer av erfaring. Folk snakker om «progresjon» – managere på sosiale medier, som jeg liker å kalle dem – men i virkeligheten handler det om erfaring. Erfaring gir deg muligheten til å ta de riktige avgjørelsene flere ganger. Du vil gjøre feil som manager: lagvalg, kampplan, bytter. Men erfaring gir deg evnen til å analysere feilene og så ta de riktige avgjørelsene. Å reagere. Og Ancelotti kan det.

Et eksempel på Ancelottis evne til å ta grep kom i Istanbul, da han kastet Serginho inn på venstrevingen. Liverpool hadde da gått til en bakre treer og hadde ingen forsvarsspillere på banen til å håndtere ham. Da svarte Benitez med å flytte Steven Gerrard ned på høyrebacken.

– Ancelotti tok riktig avgjørelse, men det gjorde vi også.

Klopp snakket også om viktigheten av erfaring på sin pressekonferanse onsdag, men tyskeren fokuserte mer på erfaring innad i laget.

– Real Madrid er veldig erfarne. De vet akkurat hvordan de skal angripe en kamp, spesielt en finale. Det fikk vi kjenne på i 2018, at de hadde en massiv fordel den kvelden, det var tydelig. Siden den gang har vi fått langt mer erfaring selv, noe som vil være veldig behjelpelig, sa Klopp på pressekonferansen. Siden finaletapet i Kyiv i 2018 har Liverpool spilt flere finaler. I 2019 nådde de Champions League-finalen igjen og slo Tottenham 2-0. Så vant de Supercupen mot Chelsea, VM for klubblag der de møtte Flamengo i finalen. I februar vant de ligacupen mot Chelsea, og tidligere denne måneden slo de Chelsea i FA-cupfinalen.

De har også spilt Community Shield mot henholdsvis Arsenal og Manchester City, men tapte disse kampene på straffespark.

Ancelotti har forøvrig 

Derfor smiler ikke Benitez

Til tross for et kort opphold hos erkerival Everton denne sesongen, har Benitez fortsatt en stort stjerne hos de fleste av Liverpools supportere. Mye på grunn av den uforglemmelige kvelden i Istanbul.

Da Benitez og Liverpool vant finalen i 2005, var det én av få ganger man kunne se den vanligvis så strenge spanjolen glise. Til tross for hans stramme opptreden på sidelinjene, insisterer han på at følelsesspekteret er der, men i motsetning til Klopp, holder han det på innsiden.

Benitez tror at hans nedtonede feiringer på sidelinjen stammer tilbake til hans ungdomsår i Real Madrid-akademiet hvor de skruppelløst feide motstanderne til side. Han husker én sesong hvor de scoret 173 mål og slapp inn 26.

– Man kan ikke feire da, for det er respektløst overfor motstanderen. Det er min fotball-oppdragelse.