Klopps vanskeligste avgjørelse før finalen

Jürgen Klopp må velge mellom Joel Matip og Ibrahima Konaté på lørdag, og han må helst treffe riktig.

Ibrahima Konaté eller Joel Matip? Det er det store spørsmålet Jürgen Klopp må finne svar på når han skal ta ut laget som forhåpentligvis skal slå Real Madrid i lørdagens Champions League-finale i Paris. 

Denne sesongen har de stort sett vekslet på å være Virgil van Dijks makker i midtforsvaret, selv om de noen få anledninger har spilt sammen. Det blir neppe et alternativ denne gangen, all den tid Virgil er kvitt skaden som holdt ham ute av sesongavslutningen mot Wolves i Premier League. 

Det er ingen tvil om at en frisk van Dijk starter finalen, og det virker åpenbart at Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson skal bekle backene. Det er kun én plass i forsvaret det virkelig er tvil rundt. 

Hvem har spilt så langt?

Joel Matips sjette sesong har vært hans beste i rødt. Det må det være mulig å slå fast når man ser hvor mange kamper han har spilt, hvor god han har vært og hvor sterkt laget har levert. 43 kamper er klar rekord i løpet av en sesong for mannen som har slitt så mye med skader tidligere i Liverpool-karrieren. Det nærmeste han har vært var da han nådde 35 kamper i sin andre sesong. 

De to foregående sesongene spilte Matip bare 25 kamper til sammen i alle turneringer, så det er ingen tvil om at tysk-kameruneren virkelig har funnet ut av skadeproblemene denne sesongen. 

Matip har vært på banen i tolv kamper mer enn det Konaté har vært denne sesongen. Franskmannen har spilt 28 kamper for sin nye klubb, og imponerende nok har han ikke tapt. De tre gangene det har blitt tap, mot West Ham, Leicester og Inter, var ikke 23-åringen på banen. 

I Champions League har faktisk begge to fått like mye tillit, noe som er interessant inn mot finalen. Klopp stolte på Konaté fra første stund, og i likhet med Matip har han spilt syv kamper på veien til finalen i Paris. 

Vi kan slå fast at begge fortjener å starte finalen, og kommer her til å argumentere for hvorfor begge fortjener å starte. Så får du og Jürgen Klopp finne ut hvem du foretrekker ved siden av van Dijk. 

Derfor bør Joel Matip starte

Først og fremst har Matip vært med på dette før. 30-åringen var ikke med da Liverpool møtte Real Madrid i 2018, men i 2019 var han en svært viktig del av laget som gikk hele veien i Champions League. Rutine er som vi vet ekstremt viktig i slike kamper - bare spør sentrallinjen i Real Madrid-laget som lørdag står på motsatt banehalvdel. 

Matip har også i fire og en halv sesong dannet en veldig god relasjon på banen til van Dijk, og de kan ikke være langt unna å bli regnet som det beste stopperparet som finnes i klubbfotballen. 

Matip er veldig trygg med ball. I Champions League denne sesongen har han en treffsikkerhet på nesten 92 prosent på pasningene sine. Han er ikke redd for å ha ball i beina, og han har også et element i spillet sitt ikke mange andre stoppere har - nemlig å dra av en eller to spillere og sette i gang angrep på egen hånd. Det kan komme godt med om Real Madrid legger seg lavt i banen.

I tillegg er Matip sterk i dueller både i luften og på bakken. Han vinner nesten 80 prosent av hodeduellene sine og 60 prosent av duellene på bakken. 

Rutine, trygghet og til en viss grad uforutsigbarhet er nøkkelord som gjør at Matip bør få starte ved siden av van Dijk. Kan du i det hele tatt huske sist han gjorde en stygg feil?

Derfor bør Ibrahima Konaté starte

Du kan ikke få rutine i finaler uten å få tillit i finaler, og det vil definitivt være en god investering for fremtiden å la Konaté starte denne kampen. 

Vi har sammenliknet Joel Matip og Ibrahima Konaté i Champions League denne sesongen, der de har spilt nøyaktig like mange minutter. Kilde: Squawka.

Vi har sammenliknet Joel Matip og Ibrahima Konaté i Champions League denne sesongen, der de har spilt nøyaktig like mange minutter. Kilde: Squawka.

Dessuten kommer Carlo Ancelotti til å være veldig opptatt av å få lynhurtige Vinicius Junior inn i rommet bak Trent Alexander-Arnold. Da kan man trenge en midtstopper med fart, og få har mer av det enn Konaté. 

Konaté er offensiv og tøff i spillet sitt, og han gjenvinner ofte ballen for laget sitt ved hjelp av gode brytninger. Han er også en veldig habil spiller med ballen. Pasningsprosenten er solid nok og han er mye med i spillet. 

Franskmannen er en sterk duellspiller, spesielt i luftrommet, og det har kommet til nytte når han har vist seg som en målfarlig spiller i Champions League med scoring i begge oppgjørene mot Benfica i kvartfinalen. Slikt er kjekt å ha når man trenger et mål i Champions League-finalen. 

Fjorårets signering har gjort sakene sine veldig bra etter overgangen fra RB Leipzig i fjor sommer og fortjener å starte mot Real Madrid.

Hvem bør starte? Stem her

Vi anser det som veldig usannsynlig at Joe Gomez starter finalen på stopperplass, men tar engelskmannen med i pollen i tilfelle noen skulle foretrekke ham fremfor Konaté og Matip.