– Bare eksemplarisk oppførsel fra Liverpools supportere hindret en tragedie med dødsfall

Det franske senatet vurderer å sette i gang en fullstendig etterforskelse rundt Champions League-finalen etter å ha fått bevis fra supporterne som var på finalen.

Etter et møte tirsdag ser det ut til å bli en etterforskning av hva som forårsaket hendelsene rundt Champions League-finalen, det skrev blant andre The Times tirsdag.

Det franske senatet fikk høre bevis fra finalen i en høring tirsdag, hvor representanter fra begge klubber var til stede. 

Ted Morris, fra Liverpool Disabled Supporters Association og Joe Blott, fra Spirit of Shankly var til stede fra Liverpools side. Emilio Dumas, en Real Madrid-supporter, og Ronan Evain og Pierre Barthelemy, fra Football Supporters Europe, var til stede for å gi et best mulig syn fra alle innfallsvinklene. 

Tidligere har Frankrikes innenriksminister Gerald Darmanin, sportsminister Amelie Oudea-Castera, representanter fra UEFA og sjef for Paris-politiet Didier Lallement kommet med flere løgner uten beviser angående hendelsene, men nå kan det altså se ut til at sannheten kommer til å vinne til slutt. 

Viktig møte

Resultatet av møtet skal være viktig for at senatet skal kunne ta saken videre. 

– I Frankrike kan folk bli robbet, levere en klage til politiet, men det blir aldri noen kollektiv rettferdighet for det som skjer.

– En etterforskelse fra parlamentet er viktig ettersom det gir senatet tilgang til alle dokumenter og folk må snakke under ed. De diskuterer også å kalle inn innenriksministeren igjen, forklarte franske Evain. 

Morris, en av Liverpools representanter i møte, holdt ikke igjen da han snakket om Darmanin.

– Han har gjort skam på Frankrike. Han burde beklage seg eller si opp. 

TRENGSEL: Liverpool-supportere kom ikke inn på arenaen.

TRENGSEL: Liverpool-supportere kom ikke inn på arenaen.

– En ung, bevegelseshemmet supporter ble tåregasset av politiet. Han gråt etter faren sin. En annen ble angrepet av en lokal gjeng og mistet alle eiendelene sine. Supportere var livredde og rystet. Folk måtte løpe fra gjengene. 

Utdatert syn på engelske supportere

Blott, fra supportergruppen Spirit of Shankly, peker på at politiet virket å ha et syn på supporterne som virket å være feilaktig, og ikke klarte å tilpasse seg når det ikke stemte. 

– Hooligansene som de brukte måneder for å forberede seg på eksisterte ikke. Da dette ble åpenbart endret de ikke taktikken, men behandlet kvinner, menn, barn og utviklingshemmede som voldelige kriminelle. 

– Bare eksemplarisk oppførsel fra Liverpools supportere - som ventet med tålmodighet og ro - hindret en tragedie med dødsfall i trengselen for å komme inn.

– Det kollektive minnet og smerten fra Hillsborough gjorde at Liverpool-fansen visste hvordan de skulle forholde seg for å hindre en katastrofe. 

Avfeier løgn

En av løgnene innenriksminster Darmanin og det franske politiet har brukt mye er at det bare er Liverpool-supportere som fikk problemer. Det avfeide Real Madrid-supporter Dumas.

– Jeg har vært på to Champions League-finaler i Paris tidligere - 8 totalt. Jeg har aldri vært borti lignende det som skjedde denne gangen. Det er umulig å forstå innenriksminster Darmanins verjon av hendelsene, sa Dumas i høringen ifølge journalist Daniel Austin.

– Hvorfor ha denne kampen i et område som Saint-Denis? Jeg var livredd for meg selv og vennene mine. Jeg skammer meg på Frankrikes vegne og ryktet dette gir i verden. Dette er uakseptabelt i et land som Frankrike. 

Også Real Madrids supportere hadde store problemer med å komme seg inn på kampen og med de unge gjengene.  

– Det var tydelige mangler på organisasjon. Eldre og bevegelseshemmede supportere hadde store problemer ved billettlukene. Det var farlig. Det var mange lokale ungdommer blant oss som stjal og var aggressive. 

– Mange unge lommetyver stjal fra Real-supportere. Laget vårt vant, men vi var mer bekymret enn glade. Det var farlig utenfor etter kampen. 

Han mener problemene skyldes en uforberedt politistyrke. 

– Jeg har aldri sett en slik passiv og inaktiv holdning fra politistyrken som det var etter kampen på Stade de France. Narrativet om at Liverpool-supporterne var ansvarlige for problemene sine holder ikke vann. 

KAN FÅ RETTFERDIGHET: Nå ser det ut til at vinden er i fed med å snu for Liverpools supportere.

KAN FÅ RETTFERDIGHET: Nå ser det ut til at vinden er i fed med å snu for Liverpools supportere.

Rettferdigheten venter?

Nå ser det endelig ut til at den sanne historien av hendelsene rundt Champions League-finalen kan komme frem, og at løgnerne kan bli avslørt. 

Som nevnt er Frankrikes innenriksminister Gerald Darmanin, sportsminister Amelie Oudea-Castera, representanter fra UEFA og sjef for Paris-politiet Didier Lallement blant dem som har løyet om falske billetter og Liverpool-supporteres dårlige oppførsel uten noe bevis.

I møtet tirsdag innledet presidenten av det franske senatet, Francois-Noel Buffet, med å si at Liverpool-supportere kategorisk ikke hadde noe med kaoset å gjøre. 

– Engelske fotballsupportere var ikke grunnen til dette problemet - det kan vi si klart og tydelig. De viste strålende ro i kaotiske omgivelser. 

Daniel Austin, en Liverpool-supporter og journalist som har fulgt utviklingen tett siden hendelsene rundt finalen, sier at slike høringer i senatet er svært sjeldne, og bare skjer to-tre ganger i året. At utlendinger blir bedt om å snakke er enda sjeldnere. 

Derfor kan dette være et stort steg i supporternes jakt på en sann historie av hendelsene rundt Champions League-finalen, og at de ansvarlige må betale for sine manglende handlinger og påfølgende løgner.