UEFAs sikkerhetssjefer glimret med sitt fravær da kaoset pågikk

Sikkerhetsavdelingen i UEFA har allerede fått kritikk, og stadig kommer nye opplysninger som setter det europeiske forbundet i et dårlig lys etter Champions League-finalen.

Tidligere denne uken omtalte vi at UEFA allerede i februar ble advart om at ikke alt var som det skulle i forbundets sikkerhetsavdeling. En ekspert som hadde jobbet der i elleve år var misfornøyd med avgjørelser som ble tatt i avdelingen, og det ble i tillegg lansert teorier om at avdelingsleder Zeljko Pavlica i hovedsak ble ansatt å bakgrunn av et nært vennskap med UEFA-president Aleksandr Ceferin. 

The Guardian følger torsdag opp med opplysninger som ikke bidrar til å sette Pavlica i noe bedre lys. 

«Lederen av sikkerhetsavdelingen og øverste sikkerhetsansvarlig på finalen var ikke direkte involvert i kontrollrommet på Stade de France da kaoset tiltok i styrke», skriver avisen. 

UEFAs sikkerhetsvakter skal ha gjort det de kunne for å få kontroll på situasjonen samtidig som Pavlica og hans kollega Zoran Cvrk ikke var å se noe sted. 

Holdt seg unna

Videre hevder avisen å ha kilder som sier at protokoller ikke ble fulgt. Blant annet står det at et krisemøte skal gjennomføres ved slike anledninger, men at det ikke ble gjort i Paris. 

UEFA setter sammen et stort team for å lede store arrangementer som Champions League-finalen, og de gjør det blant annet i samarbeid med lokale aktører som politiet og øvrige nødetater, samt representanter for lokale myndigheter. Vanligvis skal de høye herrer i forbundets egen sikkerhetsavdeling slippe å måtte være på jobb under selve arrangementet. 

«Man forventer ikke at de skal være i kontrollrommet i lange perioder, men kilder sier til the Guardian at mange forventet at de skulle vise seg da situasjonen ble verre og verre»‚ skriver avisen.

UEFA ønsker ikke kommentere saken da de venter på resultatet av den uavhengige etterforskningen som skal ledes av portugisiske Tiago Brandao Rodrigues. Både Liverpool FC og klubbens supportere har ikke blitt overbevist om at etterforskningen vil gjennomføres så åpen, grundig og uavhengig som UEFA hevder den skal.

Torsdag ble det for øvrig kjent at overvåkningsvideoer fra Stade de France på finaledagen er slettet da ingen sendte en begjæring til retten om å benytte bildene i etterforskningen. Videoen skal ifølge en representant for det franske fotballforbundet inneholde ekstremt voldelig materiale.