Politisjefen med halvhjertet beklagelse for bruken av tåregass. Han sto bak påstandene om tusenvis uten billetter

I dag har politisjefen i Paris svart i senatet.

I dag er det ny stor høring om Stade de France-skandalen i det franske senatet. Politisjef Didier Lallement har vært på plass for å forklare seg, og senere i dag skal det franske fotballforbundet og Liverpool-borgermester Steve Rotherham tale.

Politisjefen tok selvkritikk for sikkerhetsopplegget rundt finalen.

– Jeg tar fullt ansvar for håndteringen til politiet den dagen, lørdag 28. mai. Jeg er den eneste ansvarlige for operasjonen. De som handlet, gjorde det under mitt ansvar, svarte Lallement ifølge The Athletic.

– Det var åpenbart en fiasko. Bildet av landet har blitt rystet, men det var ingen alvorlige skader eller dødsfall, sier han videre.

30-40 000 stammet fra politisjefen

Etter kampene ble tallet «30-40 000 supportere uten billetter» kastet rundt av franske myndigheter og de andre som sto ansvarlige på Stade de France. Det er et tall som bestrides av de som var der, og av tallene fra kollektivtransport samt hvor mange som ankom med bil. Dersom det hadde vært så mange – hvor ble de av da kampen startet?

Lallement innrømmer at det tallet kom fra ham.

– Jeg vet at dette er et tall som har vært oppe for diskusjon. Derfor aksepterer jeg fullt ut at det var jeg som var kilden til det. Jeg talte så klart ikke én og én tilskuer, men jeg ga en tilbakemelding på tjenestemennenes funn, svarte han.

– Tallet er ikke vitenskapelig bevist, men kom etter tilbakemeldingen fra politiet og folk i offentlig transport. Kanskje jeg tok feil, men det ble satt sammen etter all informasjonen jeg hadde innhentet.

Halvhjertet beklagelse for bruken av tåregass

Flere supportere opplevde å bli utsatt for tåregass i køen. Det skjedde med flere hundre Liverpool-supportere, inkludert eldre og små barn.

Det er noe han beklager, men samtidig mener var nødvendig.

– Vi brukte tåregass, og det var den eneste måten for å presse folkemengden tilbake uten å jage dem. Hadde vi presset dem tilbake hadde det vært en alvorlig feil. Bruken av tåregass fungerte, sier han.

– Jeg er lei meg på vegne av politiet over at sårbare mennesker ble rammet, men det var den eneste måten vi kunne stoppe en storming av stadion, sa han.