Ministrene med nye rystende påstander – setter sinnene i kok

Onsdag måtte idrettsministeren og innenriksministeren svare i senatet, og situasjonen ble ikke bedre.

Liverpool-supportere og journalister som var tilstede på Stade de France på lørdag hadde kanskje et lite håp om at idrettsminister Amelie Oudea-Castera og innenriksminister Gérald Darmanin skulle beklage uttalelsene og versjonen de har kommet med etter skandalekampen på Stade de France.

De to måtte stå til rette for senatet og forklare versjonen og påstandene de kom med på mandag, der de ikke tok på seg skyld for det som skjedde. Skylden ble lagt på Liverpool-supportere – og til tross for alt som har kommet frem etter det som motbeviser dette – holder de på sin versjon.

Flere løgner ble repetert, som at det var sju sjekkpunkt for billetter, og at 55-70 prosent av billettene var falske. 

De gjorde situasjonen også om mulig enda verre, med nye uttalelser i dag som vitner om at skylden skal legges på Liverpool.

– Politiets memo sa at et stort antall Liverpool-supportere ville prøve å presse seg gjennom stadionportene samtidig. Tiden vi hadde for å forberede oss til finalen var kort. Vi visste bare hvem finalistene ville være 4. mai, og spesielt med Liverpool og den veldig spesifikke risikoen supporterne deres utgjør for oss, sa Oudea-Castera.

MINISTER: Innenriksminister Gerald Darmanin har kommet med mange rystende uttalelser etter kampen.

MINISTER: Innenriksminister Gerald Darmanin har kommet med mange rystende uttalelser etter kampen.

Det var bare én av mange rystende uttalelser og påstander, som er farlig like det som kom ut fra offisielt hold etter Hillsborough-tragedien i 1989.

Får heldigvis mye motbør

De to ministrene måtte svare på spørsmål fra 25 senatorer, og flere av spørsmålene var veldig kritiske, med sympati for de tilreisende fra Liverpool.

Én senator reiste seg og sa at det ikke var noe som helst, verken bilder eller video, som stemmer overens med tallet på 40 000 for mange supportere, som Darmanin kastet ut. «Hvor ble de av?» spurte han.

«Disse folkene forteller oss at de ble ranet, såret, og ikke kunne komme inn på en kamp de betalte for å gå på. Og vi gir dem bare unnskyldningene våre? Jeg beklager til dem alle», sa én senator.

Alt som ble sagt, kan leses på engelsk i Daniel Austins twitterfeed. Den finner du her

En rekke journalister, både engelske og franske, kritiserer regjeringen for uttalelsene i senatet i dag. Det er verdt å sette av tid til å se The Anfield Wraps reaksjonspodcast til det som skjedde, der Austin, som har vært en Liverpool-supporter som virkelig har fulgt opp denne saken, er med.