– En granskning i UEFA-regi kan ikke bli ansett som uavhengig

Hovedforfatteren bak Hillsborough-rapporten, Phil Scraton, sier at det som skjedde i Paris dessverre virker alt for kjent.

Scraton skriver i The Times at han har fått mer enn 500 rapporter fra supportere etter kaoset utenfor Stade de France på lørdag. Alle sier omtrent det samme, og Scraton påpeker nå at det er viktig med en uavhengig granskning av hvordan kampen ble organisert.

Scraton mener at panelet må få tilgang til dokumentene som viser hvordan avgjørelsen om å legge kampen til Paris ble tatt, og at de også må analysere fansens vitneforklaringer. Han påpeker at det er svært viktig at et slik panel må være uavhengig fra alle organisasjoner som var ansvarlige for arrangementet.

UEFA kunngjorde mandag at de har bestilt en uavhegig granskning som skal ledes av Dr Tiago Brandao Rodriguez. 45-åringen er medlem av det portugisiske parliamentet. Han var utdanningsminister i Portugal fra 2015 til 2022, og medlem av verdens antidopingbyrå fra 2019-2021. 

Skeptisk

Scraton er imidlertid skeptisk til en granskning bestilt av UEFA.

– En granskning i UEFA-regi kan ikke bli ansett som uavhengig, skriver han i artikkelen.

Han påpeker også at UEFA, franske myndigheter og politiet vil verne om sine egne interesser. 

– Fotballfans vil være skeptiske etter det som skjedde på Hillsborough. Men forskjellen i dag er at det foreligger masse bevis på folks mobiltelefoner, slår Scraton fast.

– Det å samle inn bevis fra øyevitner vil være et essensielt grunnlag for en analyse av hva som skjedde. 

Scraton mener at panelet må fokusere på avgjørelsen om å holde finalen på Stade de France, og alle sider ved organiseringen før, under og etter kamp når det gjelder publikums sikkerhet.

– Hvordan ble fansen mottatt i Paris, og organiseringen av fanzoner, publikumssikkerhet og organiseringen både utenfor og inne på stadion. Var det nok vaktmannskaper ved stadion, rollen til opprørspolitiet og bruken av tåregass. Inngjerdingen av fans på små områder på vei til stadion må også være et tema. 

Opprørspoliti brukte vold mot en passiv folkemengde

Scraton mener at panelet også må se på hvordan politiet håndterte publikumsmassene under og etter kampen, med fokus på hva som skjedde da fansen forlot stadion. 

– Ut fra det jeg har lest var det utilstrekkelig informasjon til folk ved ankomst til stadion, og også svikt når det gjelder å la dem få adgang til stadion. Flaskehalser ble skapet av politikjøretøy, og opprørspoliti brukte vold mot en passiv menneskemengde.

– Det er arrangørens ansvar å sørge for sikkerheten til publikum. Det virker allerede opplagt fra vitneforklaringer, filmopptak og bilder at publikums sikkerhet ikke ble ivaretatt. Det var aggressivt politi som brukte uforholdsmessig sterke midler, inkludert tåregass. Det er også filmbevis på lokale gjenger som får hjelp av vakter til å komme inn på stadion uten billetter.

– Det som skjedde er alt for velkjent for oss, når det gjelder hvordan fotballfans blir behandlet.

– Før støvet hadde lagt seg på lørdag hadde franske myndigheter tydd til samme taktikk som ble brukt av myndighetene etter Hillsborough. De skyldte på tusenvis av billettløse fans som tvang seg inn. Det finnes ingen bevis for dette i Paris.

Klokken 17.00 i ettermiddag vil innenriksminister Gérald Darmanin og sportsminister Amélie Oudéa-Castéa bli kalt inn for det franske senatet. Der skal de svare på spørsmål om kaoset på Stade de France, og forklare påstandene de har kommet med i etterkant av kampen.