«Safe standing» blir godkjent fra neste sesong etter vellykket prøveprosjekt

Siste halvdel av forrige sesong fikk flere klubber prøve «Safe standing» i praksis, og det skal ikke ha bydd på problemer.

De engelske myndighetene har gitt toppklubbene i landet grønt lys til å åpne ståseksjoner på tribunene, skriver flere engelske medier, deriblant The Telegraph, mandag. 

Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur og Cardiff City tok del i det vellykkede prøveprosjektet i siste halvdel av forrige sesong. 

Klubber som Brentford, QPR og Wolves har nå også gjort klart ståtribuner selv, og det forventes at flere klubber følger deres eksempel. 

Tryggere enn vanlige sitteplasser

Myndigheten mener at «Safe standing» kan bidra til å redusere farlige situasjoner og vold blant tilskuerne. 

Under prøveprosjektet skal klubbene ha sett at det var lettere for vaktene å holde orden på disse områdene, og at det var lettere å se når det var for mange personer på ett sted. 

Det var fryktet at å ha ståtribuner ville gjøre at tilskuere andre steder på stadion også reiste seg opp mer, men dette var ikke tilfellet. 

Idrettsminister Nigel Huddleston forklarer valget. 

– Den fysiske infrastrukturen ved Safe standing gjør det faktisk veldig vanskelig å bevege seg bakover eller fremover, eller å klatre over setet. 

– Man må være ganske atletisk for å klare det, og i tillegg er det bedre overvåkingsbilder på disse områdene og tydelige krav til oppførsel. 

– For de som klarer å oppføre seg vil det være en strålende opplevelse. Dersom man ikke oppfører seg på et slikt område er det mer sannsynlig at overvåkningen fanger det opp. Bevisene vi har tyder på at det reduserer risikoen for dårlig oppførsel, sa Huddleston. 

Alle lag i Premier League og Championship kan nå introdusere «Safe standing», og det kommer også til å komme slike områder på Wembley til finalene i FA-cupen, ligacupen og Championships playoff. 

Ønsker mindre fokus på bluss

Der «Safe standing» ser ut til å ha kommet for å bli, er ikke de engelske myndighetene like tilfredse med den hyppige bruken av bluss på tribuner. 

FIKK TILSNAKK: Elliott ble kontaktet av FA etter å ha feiret med et bluss fra tribunen.

FIKK TILSNAKK: Elliott ble kontaktet av FA etter å ha feiret med et bluss fra tribunen.

For å få bukt med problemet skal Premier League nå oppfordre tv-selskapene til å ikke vise bilder av pyroteknikk brukt av supportere på kamper. Det skal ha vært stigning i antallet bluss på kamper forrige sesong, som skal være grunnlaget for en ny veiledning til klubbene. 

Myndighetene tror at dramatiske bilder som involverer bluss kan bidra til å glamorisere bruken av pyroteknikk, og tv-selskapene vil derfor bli bedt om å ikke vise bilder av dette.