Kan få lov å drikke alkohol på tribunen for første gang på 37 år

Siden 1985 har det vært ulovlig å drikke alkohol på tribunene i England. Nå starter et prøveprosjekt for å om reglene skal lettes på, men veien er lang før det vil bli tillatt i Premier League.

Britiske myndigheter har nå gått med på et prøveprosjekt for å se om de kan lempe på reglene rundt alkohol på tribunene.

I dag kan man kjøpe alkohol både før kamper og i pausen på engelske fotballarenaer, men du kan ikke drikke det du har kjøpt og samtidig se banen. Slik har det vært i Englands fem øverste divisjoner siden 1985.

Å sette i gang et pilotprosjekt i League Two og National League ble foreslått i november. Forslaget ble da støttet av English Football League (EFL) og supportergrupperinger, men møtte kraftig motstand fra politisjefen med ansvaret for engelsk fotball, Chief Constable Mark Roberts.

Forskjellsbehandling

Alkoholforbudet ble innført i en tid der det var langt mer hooligan-aktivitet enn i dag, og motstanderne av forbudet mener det ikke lenger er nødvendig, at det er diskriminerende overfor fotballsupportere i forhold til de som følger andre idretter, og at det kan være kontraproduktivt.

Det hevdes at fansen istedenfor nå drikker seg opp før kampene, etter at «the Sporting Events (Control of Alcohol etc.) Act 1985» ble innført.

Myndighetene har i sitt svar til en supporterledet evaluering uttalt at fotballen har blitt modernisert siden 1980-årene og at «kulturen har endret seg», ifølge The Telegraph.

Siden de fleste kamper i de lavere divisjonene vurderes som lavrisiko-kamper, er myndighetene og EFL nå positive til å teste ut en oppheving av forbudet i enkelte kamper for å dra erfaringer fra det.

1966: Tribunen på Anfield ryddes etter en kamp i 1966.

1966: Tribunen på Anfield ryddes etter en kamp i 1966.

Følger etter safe-standing

Veien er fortsatt lang før man får lov å ha med seg øl inn på tribunene på Anfield, og i høyrisikokamper vil man kanskje aldri få den muligheten. Men som man har sett med debatten rundt «safe standing», så er det endel ting som tidligere har vært forbudt som det lettes på nå.

Da Liverpool møtte Chelsea på Stamford Bridge i januar, ble safe standing testet ut på Stamford Bridge.

Chelsea og Stamford Bridge er en av fem klubber og stadioner som er med på et prøveprosjekt for «safe standing» – Manchester United, Manchester City, Tottenham og Cardiff er de andre lagene. 

Ståplasser i engelsk toppdivisjon ble forbudt etter anbefalinger fra Taylor-rapporten som fulgte Hillsborough-tragedien i 1989, der 97 Liverpool-supportere mistet livet. I 1994 trådde loven inn som sa at alle stadioner i Englands to øverste ligasystemer kun har lov til å ha sitteplasser.

Margaret Aspinall, som mistet sin sønn James, og som er tidligere leder i Hillsborough Family Support Group, uttalte i høst at hun nå er positiv til «safe standing» på engelske tribuner.

Dersom prøveprosjektet blir vellykket vil slike plasser kunne bli bygd på alle engelske fotballstadioner fra og med neste sesong.