– Du slapp å bekymre deg for et ras av supportere nedover seteradene

På søndag ble 42 000 tilskuere i London vitne til en forrykende førsteomgang mellom Chelsea og Liverpool på Stamford Bridge. De ble også historiske.

Stamford Bridge er en av fem klubber og stadioner som er med på et prøveprosjekt for «safe standing» – Manchester United, Manchester City, Tottenham og Cardiff er de andre lagene. 12 000 «safe standing»-plasser har blitt installert på London-stadionen, og søndagens kamp mot Liverpool ble den første der supporterne av en Premier League-klubb ikke fikk beskjed om å sette seg.

– Tryggere

Norske Tage Herstad, som bor et lite steinkast fra Anfield og driver den populære puben Taggy’s, var en av de tilreisende Liverpool-supporterne. Han forteller at det ikke var en veldig stor forskjell fra andre bortekamper.

– Det var nesten som vanlig da så godt som alle i borteseksjonen står uansett.

Safe standing gir supporterne muligheten til å velge hvorvidt de vil sitte eller stå. Supporterne kan altså selv bestemme, men ingen som står vil bli oppfordret til å sette seg. Et lite rekkverk finnes foran hver seterad som skal forhindre at supportere faller nedover dersom de for eksempel feirer et mål.

– Det var helt klart tryggere med de barrierene foran og bak oss. Du slipper å være bekymret for et ras med supportere over setene ved for eksempel scoring. Det er spesielt mye bedre for de som har unger med seg, forteller han.

PÅ PLASS: Tage Herstad var på Stamford Bridge søndag. Her sammen med sin gode venn og Liverpool-legende Bruce Grobbelaar ved en annen anledning.

PÅ PLASS: Tage Herstad var på Stamford Bridge søndag. Her sammen med sin gode venn og Liverpool-legende Bruce Grobbelaar ved en annen anledning.

Hillsborough-etterlatte har forandret mening

Ståplasser i engelsk toppdivisjon ble forbudt etter anbefalinger fra Taylor-rapporten som fulgte Hillsborough-tragedien i 1989, der 97 Liverpool-supportere mistet livet. I 1994 trådde loven inn som sa at alle stadioner i Englands to øverste ligasystemer kun har lov til å ha sitteplasser.

Anfield er ikke med på safe standing-prosjektet, med har installert flere såkalte «rail seats» på the Kop og Anfield Road End. Setene er i praksis de samme som safe standing-setene, det er bare ordlyden som er annerledes. Supportere som har billetter ved «rail seats» vil bli oppfordret til å sitte gjennom kampen.

Samme dag som Liverpool-supporterne tok del i prøveprosjektet, gikk første episode av miniserien «Anne» på ITV. Serien handler om Anne Williams, Liverpool-kvinnen som mistet sønnen Kevin på Hillsborough-tribunen og jobbet utrettelig for rettferdighet for de mange ofrene i årene som fulgte. Williams døde av kreft i april 2013, ikke lenge etter at Hillsborough Independent Panel hadde lansert sin rapport. Statsadvokaten bestilte et nytt likskue, men Williams levde ikke lenge nok til å se at juryen konkluderte med at de 97 var utsatt for uaktsomt drap – og at medsupporternes oppførsel ikke bidro til tragedien.

– Jeg kjenner godt Kevin Sampson som er manusforfatter til serien «Anne» og han er en særdeles flink mann. Men denne serien er ikke laget for folkene i Liverpool. Alle her vet sannheten. Det er for alle andre, og spesielt enkelte supportere som synger om Hillsborough som patetisk «banter», sier Herstad.

Margaret Aspinall, som mistet sønnen James på Hillsborough og har vært en av lederne for Hillsborough Family Support Group, er en av de som har forandret mening når det gjelder safe standing, etter å ha vært sterkt imot i årene etter tragedien.

«SAFE STANDING»: Små gjerder skiller hver seterad. Her er to Liverpool-supportere på plass før kampstart søndag.

«SAFE STANDING»: Små gjerder skiller hver seterad. Her er to Liverpool-supportere på plass før kampstart søndag.

– Jeg hadde aldri troen på noen form for safe standing, men min mening har forandret seg helt, sa hun til BBC Sport før Chelsea-kampen.

– De som vil stå, burde få kunne stå. Supportere blir behandlet annerledes nå i forhold til på 1970- og 1980-tallet. De blir passet på. De er mer forsiktige. De har lært en lekse etter Hillsborough.

Politi kritiseres

Søndag formiddag ble politikonstabel ved Cheshire Police, Mark Roberts, intervjuet av BBC. Roberts var skeptisk til reintroduseringen av ståplasser på fotballtribunene. Roberts uttalte blant annet at ståplasser vil «gjøre det lettere å kaste ting på banen, drive med hets og rasisme, snike alkohol inn, og ta kokain, som er et økende problem.» Konstabelens uttalelser har blitt møtt med krass kritikk fra supporterforeninger som Spirit of Shankly.

– Det er reinspikka vissvass, sier Herstad.

– Mark Roberts blir latterliggjort i alle supportermiljø for den uttalelsen der. Det er holdninger som hører hjemme på 80-tallet. Det var ikke noe problem i borteseksjonen (på søndag), som vanlig.