Regjeringen vil presse på for endringer i engelsk fotball

Myndighetene vil at fotballen skal reguleres uavhengig.

Den britiske regjeringen har annonsert at de kommer til å gå videre med planene om å ha uavhengig regulering i fotballen, melder The Times.

Den nye instansen skal ha strengere krav for eiere og ledere i fotballen, der alle som ønsker å ta over en klubb må gjennom en test om integritet, der det stilles strengere krav til hvor pengene kommer fra.

Dette kommer i etterkant av overtakelsen av Newcastle United, samt nye lekkasjer fra «Football Leaks» om Manchester City – samt det forestående salget av Chelsea FC.

At engelsk fotball trenger en uavhengig instans for å regulere har vært et krav fra flere hold etter fiaskoen med superligaen for ganske nøyaktig et år siden.

Vil gi supporterne mer makt

Lucy Powell fra Labour-partiet er bekymret for at den nye instansen tidligst vil være på plass i 2024. Det vil heller ikke ha makt til å endre måten pengene i fotballpyramiden blir distribuert.

Den makten den vil ha, er muligheten til å sanksjonere klubber, og gi dem en lisens til å drive. Det er forventet at alle detaljene for hvordan det skal fungere vil komme denne sommeren. Supportere skal ha en større rolle i klubbenes drift, og skal også ha mulighet til å påvirke endringer gjort til klubbens stadion, logo, navn og draktfarge, via en «gullaksje», for å hindre for eksempel det som skjedde i Cardiff City – da eier Vincent Tan i 2012 bestemte at de ikke lenger skulle spille i blått, men i rødt, etter 104 år i blå trøyer.

– Det er bare litt over et år siden det feilede forsøket for European Super League, men det er klart at store endringer trengs for å forsvare fremtiden til vår nasjonalsport, sier sportsminister Nigel Huddleston til The Times.

– Vi skal jobbe hurtig med å etablere en sterk, uavhengig regulator. Men fotballorganisasjonene kan allerede nå vise handling og ta tak i problemene i spillet, som en rettferdig distribusjon av pengene gjennom fotballpyramiden, og ved å gi supporterne en større stemme i hvordan klubbene deres skal drives.