Slik håndterer spillerne reise og tidsforskjeller

Et innblikk i hvordan et profesjonelt lag jobber for å tilrettelegge med lange flyturer og intens trening.

2022 er den første sommeren på flere år hvor de fleste Premier League-lag reiser langt, og selv om spillerne er godt trente er det krevende.

Liverpool reiser over nesten 10 tidssoner, med lange flyturer, intense treningsøker og i tillegg skal de spille kamper. Første del av preseason ble lagt til Thailand og Singapore, før de røde spiller i Østerrike til uka.

Cedric Leduc jobber med idrettsvitenskap for Crystal Palace, som Liverpool møtte sist fredag i Singapore. I lagets tour-podcast får vi et innblikk i hvordan de tilrettelegger for fotballprofilene.

Dette er et område Liverpool også er kjent for å være langt fremme på, og det er grunn til å tro at de røde gjør mye av det samme.

SLO CRYSTAL PALACE I SINGAPORE: Liverpool sikret seg sesongens første scoringer og seier, foran et entusiastisk «hjemmepublikum».

SLO CRYSTAL PALACE I SINGAPORE: Liverpool sikret seg sesongens første scoringer og seier, foran et entusiastisk «hjemmepublikum».

– Fra organisering til trening, idrettsvitenskap til styrke og kondisjon, alle har gjort en enorm mengde arbeid for å sørge for at spillerne var i best mulig form, sier Leduc.

Jobber mot jetlag

– Når du drar til den siden av verden, er det tøffere å tilpasse. Du trenger en dag per tidssone som du krysser, så en uke.

Leduc erkjenner at det er ikke mulig å unngå jetlag helt, men det er mye som kan gjøres for å minimere effekten.

Blant annet så trente Palace tidligere enn normalt før avreise, for å tvinge spillerne til å våkne tidligere. Som resultat var de litt mer slitne mot slutten av dagen i Singapore. 

– En annen ting er å matche tidssonen når du er på flyet. Da vi gikk om bord var det 4:00 på natta i Singapore-tid, så anbefalingen var å sove umiddelbart og så våkne opp på andre halvdel av flyvningen. 

VARMERE ENN PÅ MERSEYSIDE: Harvey Elliott og Leighton Clarkson får seg et isbad etter å ha svettet på Alpine Football Camp.

VARMERE ENN PÅ MERSEYSIDE: Harvey Elliott og Leighton Clarkson får seg et isbad etter å ha svettet på Alpine Football Camp.

– Det sørger for at de da får hele dagen på Singapore-tid.

Ta en tvungen lur

Alle som har frivillig eller ufrivillig måttet endre på døgnrytmen, vet at det er langt fra enkelt. Derfor benytter Leduc og teamet seg av et triks.

– For å fasilitere dette, det vi har gjort er å gi spillerne muligheten til å sove. Det som skjer når du reiser er at du vil våkne opp midt på natta. Når det er midnatt her, er det 1:00 på dagen hjemme. Forsøk å sove 1:00, det er ganske vanskelig, er det ikke?

En av løsningene er å tvinge spillerne til å sove i små doser, kontrollert.

– Du har et optimalt vindu for en lur som er etter lunsj, rundt et og tre, for rundt 20 til 90 minutter er en god tid for en lur.

– Hvis du sover senere, kan det påvirke den senere natta med søvn. Det kan være et godt verktøy, men det må times perfekt.