Subway-dagene er forbi - nå er det fotball og trening som gjelder i sesongoppkjøringen

Jürgen Klopp har fått skreddersydd sesongoppkjøringen nesten nøyaktig slik han vil ha den.

Jürgen Klopp og hans trenerteam vil nok aller helst dra til et sted der de kan være sammen med spillerne i ro og mak og forberede seg på en ny sesong så godt som overhodet mulig. Slik fikk de gjøre det under pandemien. I fjor ble en hel måned tilbrakt på treningsleir i Østerrike og Frankrike, og det var ikke mange kommersielle hensyn å ta. 

Det er ikke tilfellet i år, og derfor går turen først til Thailand for å møte Manchester United i treningskamp, før Crystal Palace er motstander i Singapore noen dager senere. Her blir det langt mer trykk og oppmerksomhet på spillerne enn det var i fjor. Men likevel har Klopp og co sørget for at det også her skal være fotballen som står i fokus, og ikke det å glede sponsorene.

Slik var det for ikke mange år siden, da spillerne blant annet måtte lage Subway-baguetter til heldige supportere, noe Mamadou Sakho og Jordon Ibe fikk gleden av å oppleve i Kuala Lumpur sommeren 2015. Nå er heldigvis Subway-dagene forbi.

Fotballen i fokus

James Pearce i The Athletic er klar på at Klopp etter hvert har fått veldig stor innflytelse når det gjelder hvordan en pre-season skal se ut for Liverpool, og at det viser seg i årets oppkjøring. Turen til Asia er selvsagt av kommersiell interesse, men den varer bare i en uke, før turen som i fjor går til Østerrike for intens trening og et par treningskamper. 

«United, til sammenlikning, flyr fra Thailand til Australia for å spille ytterligere tre kamper i løpet av to uker borte. Det vil gi gode inntekter, men om deres nye trener Erik Ten Hag drar nytte av det når han skal forsøke å få inn sine ideer foran den nye sesongen er en annen sak», skriver Pearce. 

Liverpool skal på sin side ha forsøkt å finne balansegangen mellom å ta en tur til en verdensdel der de er umåtelig populære både blant supportere og sponsorer, og å sørge for at spillerne skal være klare til en ny, lang sesong. 

Sender tidligere spillere

Et av tiltakene er å gjøre oppholdet kortere enn det var før, men det er også lagt opp til at spillerne får langt færre oppdrag for sponsorer utenfor banen enn før. 

I stedet sender klubben ut noen av sine tidligere spillere for å delta på arrangementer der lokale supportere og sponsorer er til stede. Luis Garcia, José Enrique, Jason McAteer, Sami Hyypiä og Vladimir Smicer skal være booket inn til Asia-turen.

«Med suksessen han har levert har Klopp fortjent retten til å ha noe å si når det gjelder til hvordan pre-season skal se ut. Avgjørelser i styrerommet blir ikke bare tatt med fokus på inntjening. Hvis det var tilfellet ville Liverpools turné garantert vart lenger - det er bare å se på tilbudene rundt i verden de takket nei til», skriver Pearce. 

Han legger også til et annet element som kan være fordel Klopp, og det er at troppen allerede er satt. Ingen flere spillere ser ut til å komme inn, og hvis noen forsvinner vil det trolig være utlån. Fra nå og frem til sesongslutt handler det bare om å drille troppen så godt som mulig.