Mirror:«UEFA forsøker å glatte over finalekaoset»

UEFA har sluppet en offisiell rapport etter skandalefinalen i Paris, der de nærmest glatter over kaoset før og etter Champions League-finalen på Stade de France.

Mirror skriver at UEFA forsøker å glatte over skandalen som utspant seg i forbindelse med Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid i Paris i sin tekniske rapport etter finalen.

Tusenvis av fans ble stengt ute fra stadion, selv om de hadde gyldige billetter, og hardhendt politi brukte tåregass mot uskyldige fans i trengselen som oppstod, inkludert barn.

Kampen ble utsatt i 36 minutter, og UEFA skyldte på sent ankomne fans i en melding på storskjermene, noe som var en ren løgn. Senere ble det hevdet at kaoset skyldtes mange fans med falske billetter, noe som også viste seg å være en løgn.

Den franske sportsministeren Amelia Oudea-Castera og innenriksminister Gerald Darmanin var blant dem som spredte disse løgnene og skyldte på supporterne. Dette ble senere tilbakevist i en svært kritisk rapport utarbeidet av det franske senatet, som frikjente supporterne for noen form for ansvar for kaoset.

«Det var urettferdig å legge skylden på Liverpool-supporterne, og la de bære ansvaret for kaoset. Innenriksministeren forsøkte på den måten å ta fokuset bort fra egen manglende evne til å sørge for skikkelig et sikkerhetsopplegg rundt finalen, og også å fjerne fokuset fra lokale kriminelle og voldelige gjenger som herjet i gatene», het det i rapporten som ble sluppet i juli.

Darmanin har siden bedt om unnskyldning til Liverpool-supporterne, mens politisjef Didier Lallement måtte ta sin hatt å gå. 65-åringen var blant dem som til å begynne med forsøkte å legge skylden på Liverpool-fansen.

UEFA ba også supporterne om unnskyldning, og bekreftet at de ville foreta sin egen etterforskning. Resultatet av den etterforskningen er ventet offentliggjort i september. 

Problemene nevnes nesten ikke

I UEFA sin egen tekniske rapport i forbindelse med finalen nevnes imidlertid nesten ikke problemene rundt arrangementet, og i rapporten glattes det nærmest over kaoset som oppstod.

I rapporten på ti sider som ble offentliggjort onsdag skriver UEFA: 

«På tross av alle fargene inne på stadion ble avspark utsatt i 36 minutter, etter at det oppstod kaos blant supporterne på utsiden.

Konsekvensen for spillerne, som måtte forlate garderobene og foreta en ny oppvarming før avspark omsider ble tatt, var et omstridt punkt.»

Mirror påpeker at kaoset utenfor stadion ikke nevnes mer enn dette i den detaljerte rapporten fra finalen, på tross av innrømmelsene til franske myndigheter.