Vil ta i bruk FIFAs nye offsideteknologi i Champions League-gruppespillet

Den opprinnelige planen var at vi måtte vente til VM i Qatar for å se Hawk-Eyes automatiserte offsidesystem i aksjon.

Allerede i neste måned kan vi få se hvordan fremtidens semi-automatiserte offsidesystem vil fungere. FIFA har engasjert firmaet Hawk-Eye, som har hatt stor suksess innen tennis, og laget et nytt system som skal gi raskere og bedre avgjørelser i offsidesituasjoner.

Med dagens VAR-modell med tegning av linjer, må VAR-dommerne finne det nøyaktige tidspunktet spilleren spiller ballen utifra TV-bildene. Med det nye systemet vil de finne det nøyaktige øyeblikket ballen spilles, slik at det bedømmes utifra det.

Deretter skal en VAR-dommer manuelt finne punktet på den angripende spilleren som er lengst fremme i banen, og finne ut om spilleren er nærmere enn nærmeste forsvarer. Med det nye systemet fjernes den menneskelige delen av det, og systemet skal automatisk og objektivt finne både øyeblikket ballen slås, og hvem som er lengst fremme.

Ifølge Dale Johnson i ESPN vil dette gi oss mer nøyaktige offsideavgjørelser fordi spillernes posisjoner og timingen på når en ball blir spilt vil stemme – og ikke minst gå mye raskere. Vi har opplevd at det tar flere minutter før en offsideavgjørelse blir tatt, og det blir det nå slutt på.

Allerede neste måned

VM-ballen fra Adidas, som har fått navnet «Al Rihla», skal utstyres med en sensor som sender data 500 ganger i sekundet. Det vil gjøre at det blir mye mer nøyaktig når en ball spilles, enn det TV-kameraene kan plukke opp. Spillere og ballen følges over hele banen til enhver tid av systemet.

Vi vil fortsatt oppleve at en tånegl vil være nok til å være offside. Uansett hvor marginalt det er, så er offside offside. Det er dommersjef Pierluigi Collinas mening, ifølge Johnson.

FIFA sin plan var at det nye systemet skulle tas i bruk til VM i Qatar i november, men nå kommer det mye raskere inn.

UEFA bekrefter at det er bestemt at det skal brukes allerede neste onsdag i UEFA Super Cup-finalen mellom Real Madrid og Eintracht Frankfurt på Olympiastadion i Helsinki – og deretter i hele gruppespillet i Champions League. Det er Adidas som leverer ballene i Champions League og VM. I Premier League er det Nike. 

Gruppespillet i Champions League trekkes 25 . august, med første gruppespillkamp allerede 6. og 7. september. Hele gruppespillet skal ferdigspilles til 1. og 2. november i år, på grunn av VM.