Ny offside-teknologi i rute til VM

Robotene skal bedømme hva som er offside og ikke.

Lovgivende myndighet i fotballen, IFAB, sier at ny offside-teknologi er i rute til å bli tatt i bruk i VM i Qatar til høsten, skriver ESPN.

Det betyr slutten for de tilfellene der det tar mange minutter for videodommerne å bedømme hvorvidt en spiller befinner seg i offside. Nå skal avgjørelsen kunne bli tatt på bare noen få sekunder.

FIFA har allerede gjort forsøk med den nye teknologien, blant annet under vinterens klubb-VM, og de skal være strålende fornøyd med resultatene. En rekke klubber, deriblant Liverpool, skal ha vært med på å teste systemet.

– Det ser veldig lovende ut, sa FIFA-president Gianni Infantino denne uken.

Det er ikke mer enn fire år siden vi fikk vårt første virkelige møte med VAR, da det fikk sin ilddåp under VM i Russland. Nå går utviklingen et steg videre, og den nye offside-teknologien vil kunne minne om Hawk-Eye, som vurderer om ballen har krysset mållinjen eller ei. Det er Hawk-Eye som også har stått for utviklingen av såkalt semi-automatisk offside.

Premier League neste år?

The Times har tidligere beskrevet systemet slik: Det ser på 29 punkter på kroppen og ligger et halvt sekund etter det som skjer live. Slik skal systemet kunne forteller dommeren om det er offside eller ei omtrent med det samme.

Hawk-Eye sitt system sender en øyeblikkelig melding til VAR-dommeren, som så vil vurdere om spilleren som er i offside påvirker spillet.

Dommersjefene i England håper at systemet skal bli innført i Premier League foran 2023/24-sesongen. Eksperter hevder at dette systemet blir mer nøyaktig enn VAR.

Når systemet er blitt fullt ut automatisert kan det sende meldinger rett til dommeren når en spiller er i offside, men første steg vil være et semi-automatisert system der VAR-dommeren får meldingen og vurderer om spilleren som er i offside påvirker spillet.