Automatisk offside-system skal testes under Qatar-VM og klubb-VM

Firmaet Hawk-Eye har fortalt FIFA at de har teknologi klar til oppdage offside-situasjoner automatisk.

26. okt 2021 kl 23.23Einar Kvande

The Times skriver at det nye systemet vil bli benyttet under VM i Qatar neste år.

FIFA skal komme med siste nytt rundt det nye systemet under et møte med The International FA Board sitt teknologi og fotballpanel i morgen.

Hawk-Eye sitt system sender en øyeblikkelig melding til VAR-dommeren, som så vil vurdere om spilleren som er i offside påvirker spillet.

Selskapet har testet systemet i England denne sesongen, på stadionene til de fire engelske klubbene som spiller i Champions League. 

Kamera- og computer-teknologi holder styr på spillernes bevegelser i tillegg til ballens bevegelser, og kunstig intelligens måler om en angriper er i offside i det ballen blir sparket.

Hawk-Eye har informert FIFA om at de har utviklet et systemt som er klar til å tas i bruk, og nå blir det opp til FIFA å godkjenne systemet.

Systemet kan komme til å bli tatt i bruk under klubb-VM i De Forente Arabiske Emirater i februar og deretter under Qatar-VM i november neste år.

Hawk-Eye vil også ha den nødvendige teknologien på plass for å bruke det i andre halvdel av denne sesongens Serie A dersom dette blir nødvendig. 

Kan bli tatt i bruk i Premier League i 2023/24

Dommersjefene i England håper at systemet skal bli innført i Premier League foran 2023/24-sesongen. Eksperter hevder at dette systemet blir mer nøyaktig enn VAR.

Når systemet er blitt fullt ut automatisert kan det sende meldinger rett til dommeren når en spiller er i offside, men første steg vil være et semi-automatisert system der VAR-dommeren får meldingen og vurderer om spilleren som er i offside påvirker spillet.

Systemet vil erstatte de omstridte VAR-linjene, som også leveres av Hawk-Eye. Det nye systemet vil spore 29 punkt på spillerens kropp, og avgjørelsen vil komme i løpet av et halvt sekund.

Systemet krever ingen regelendringer.