I kveld kan England rykke ned

I trøbbel i Nations League.

Det har ikke gått på skinner for England etter finaletapet i EM på hjemmebane i fjor. Når de fredag kveld møter europamesterne Italia i Milano, står de i fare for å oppleve noe som for ikke lenge siden var mulig for et landslag: nemlig å rykke ned. 

De fire første kampene av totalt seks ble spilt i løpet av en intens samling i juni, og der fikk Gareth Southgate sitt mannskap kjenne på en skikkelig formsvikt. 

I første kamp ble det 1-0-tap mot Ungarn i Budapest, før det ble en liten opptur med 1-1 borte mot Tyskland tre dager senere. Men det var på hjemmebane, foran et nærmest folketomt Molineux i Wolverhampton som følge av en straff fra UEFA, det sviktet mest. 

0-0 mot Italia i en jevnspilt kamp var til å leve med. Men 0-4 mot Ungarn førte til at et tannløst engelsk lag med Southgate i spissen måtte tåle mye kritikk. 

I nedrykksfare

I den samlingen var ingen representanter fra Liverpool med. I kveld er Trent Alexander-Arnold i kamptroppen, mens Jordan Henderson er med fra sidelinjen, når Nations League-skjebnen til «Three Lions» skal avgjøres. 

Med tap er nedrykket til nivå B i Nations League et faktum. Da byttes stormakter som Italia og Tyskland ut med mulige motstandere som Kazakhstan, Georgia og Montenegro. 

Slik ser tabellen i Englands gruppe ut før de to siste kampene: 

1 Ungarn 4 2 1 1 7-3 7
2 Tyskland 4 1 3 0 8-5 6
3 Italia 4 1 2 1 5-7 5
4 England 4 0 2 2 1-6 2

Dersom England klarer å slå Italia fredag kveld vil de ta seg forbi på innbyrdes oppgjør før den siste runden. Da kommer Tyskland på besøk til Wembley mens Italia møter Ungarn borte. 

Alt håp om et Nations League-sluttspill er ute for England. Nå handler alt om å redde plassen i det som er siste landslagssamling før VM i Qatar.

England er for øvrig ikke den eneste giganten som står i fare for å rykke ned. Også Frankrike har slitt så langt i Nations League, men torsdagens seier over Østerrike tok dem opp på tredjeplass på tabellen.