La Liga-presidenten vil rapportere Premier League inn til UEFA

Javier Tebas mener de engelske klubbene har brukt uforsvarlig mye penger.

La Liga-president Javier Tebas kan ikke beskyldes for å være konfliktsky, og nå langer han ut mot Premier League og varsler at han holder på å jobbe med en rapport til UEFA om det han mener er uforsvarlig pengebruk i den engelske toppdivisjonen. 

Premier League-klubbene brukte i sommer nærmere to milliarder pund på overganger - mer enn La Liga, Ligue 1, Bundesliga og Serie A til sammen. 13 av de 20 klubbene på topplisten i Europa kommer fra Premier League, og Barcelona er eneste spanske klubb på listen. 

– Det er noe som ikke gir mening her, sier Tebas ifølge Evening Standard, og navngir Manchester City som en klubb der eierne spytter inn penger som brukes på overganger. 

I La Liga er det ikke samme eierstruktur som i Premier League, og Tebas har innført en stram linje i Financial Fair Play. Man kan jo spørre seg hvordan gjeldstyngede Barcelona har klart å omgå de reglene, og kanskje Tebas først bør feie for egen dør, men det er en historie for en annen dag. 

Bærekraftig modell

Tebas sammenlikner sin egen liga med Bundesliga i form av at det er mindre toleranse for økonomisk tap enn det er i Premier League. 

– Jeg vet at Premier League har en modell som skal begrense tap til 108 millioner pund, men vil vi ha slike ordninger som ikke er bærekraftige? Hva skjer den dagen eierne slutter å spytte inn penger? spør Tebas. 

– Fotballindustrien har endret seg og det er mye mer penger i sporten. Hvis vi ikke tar kontroll kan hele idretten settes i fare. De to turneringene med mest fokus på økonomisk bærekraft er La Liga og Bundesliga, og vi må kjempe for å beholde det, legger han til. 

Tebas, som tidligere har gått til angrep mot både PSG og Manchester City og kjempet mot Barcelona og Real Madrid i forbindelse med Super League, sier han vil gå til UEFA og rapportere inn pengebruken i Premier League. 

Evening Standard skriver at Chelsea, West Ham og Nottingham Forest nå er på UEFAs radar etter mistanke om brudd på FFP.

To klubber har bikket milliarden

Tebas har rett i at det er Premier League-klubbene som bruker mest penger, men i tillegg til mange rike eiere er en hovedgrunn de enorme tv-inntektene ligaens klubber har sammenliknet med sine europeiske konkurrenter. 

Pengebruken har ført til at to klubber nå har bikket milliarden når det gjelder innkjøpsverdien på spillertroppen sin. Manchester City har den dyreste spillertroppen. Den har kostet 1,064 milliard euro å sette sammen. Manchester United er den andre klubben med en innkjøpsverdi på over en milliard euro. 

Her er Liverpool på fjerdeplass, med 777 millioner euro. Chelsea er foran de røde på listen. 

Brentford FC er laget i ligaen som har brukt minst penger på å sette sammen sin spillertropp, ifølge CIES