Kun City tjente mer enn Liverpool i fjorårets Premier League-sesong

De røde må bare seg seg slått av Manchester City på listen over hvilke klubber som tjente best i verdens rikeste liga.

Det er ingen tvil om at det ligger ekstreme penger i Premier League. Alle vet det, og man kan få litt bakoversveis over tallene som kom ut tidligere i ettermiddag. Da kom nemlig oversikten over hvor mye hver enkelt klubb i Premier League tjente i løpet av den forrige ligasesongen.

For første gang i historien fikk samtlige klubber i den engelske toppdivisjonen betalt ut over 100 millioner pund. Norwich, som endte på sisteplass, tjente rett i overkant av den summen. Man skulle også trodd at det de største klubbene endte med en ganske mye større sum enn de nederste, men det skiller rundt 53 millioner pund fra Manchester City på toppen, til Norwich på bunnen.

Oversikten deles inn i syv ulike kategorier. Det er tre ulike kategorier, basert på hvor pengene kommer fra:

- Equal Share (England) - En fast sum alle klubber i Premier League får. Den skal være lik for samtlige klubber, uavhengig av ligaposisjon. Pengene som deles ut i denne kategorien skal være 50% av den totale summen.

- Facility Fees (England) - Denne summen baserer seg på hvilke kamper som blir sendt på TV. Lag som Liverpool, Manchester City og Manchester United tjener ganske mye bedre her enn lagene i bunnen av tabellen. Pengene som deles ut i denne kategorien skal være 25% av den totale summen.

- Merit Payment (England) - Ligaplassering. Førsteplassen får mer enn andreplassen og så videre. I fjor var forskjellen, per ligaplassering, på rundt 1.7 millioner pund. De resterende 25% blir delt ut i denne kategorien.

- Equal Share (Internasjonalt) - En fast sum alle klubber i Premier League får. Den skal være lik for samtlige klubber, uavhengig av ligaposisjon. Pengene som deles ut i denne kategorien var i fjor på cirka 92% av den totale summen.

- Merit Payment (Internasjonalt) - Ligaplassering. Førsteplassen får mer enn andreplassen og så videre. Denne summen er bare på 8% av den totale internasjonale summen.

- Central Commercial - Penger fra Premier Leagues kommersielle partnere. Denne summen er lik for alle klubbene i ligaen.

Du kan lese gjennom hele listen her:

En annerledes struktur

For Liverpools del ble det totalt en pengesum på rundt 152 millioner pund. Det er nok til å ligge som nummer to på listen, bak Manchester City. De lyseblå håvet inn 2,1 millioner mer, som nesten speiler pengene man får for sluttplassering på tabellen.

Ikke overraskende ligger de seks største klubbene tett i tett oppover tabellen. I best of the rest-klassen var det West Ham som dro inn mest etter en flott 7. plass forrige sesong.

Det som er finurlig med Premier League, i motsetning til mange andre toppligaer i Europa er at premiepengene fra ligaen er mye bedre fordelt. Til sammenligning drar Barcelona og Real Madrid i den spanske ligaen inn over 50% av premiepengene. Det samme gjelder også i mange av de andre ligaene.