Truss-regjeringen vurderer å utsette planene om et uavhengig kontrollorgan for fotballen

Reguleringsarbeidet har pågått siden 2021, men kan stanse med regjeringsbytte.

Tidligere denne måneden ble det klart at Liz Truss overtar sjefsstolen, etter at Boris Johnson måtte pakke ut av 10 Downing Street, og det kan få konsekvenser for britisk fotball.

Velinformerte The Times skriver at planene for en uavhengig regulator kan henge i en tynn tråd med den nye regjeringen.

Kilder innad i regjeringen melder at Truss’ styre vil forsøke å unngå lovgivning.

Kontrollorganet skulle forhindre klubber fra å handle etter ønsket om egen profitt, og for eksempel stifte en egen superliga.

Skjøt fart med Super League

En uavhengig regulering av fotballen var nøkkelfunnet i rapporten, som ble utarbeidet i samarbeid med supportere, fra tidligere sportsminister Tracey Crouch.

NYTT EIERSKAP: Behdad Eghbali og Todd Boehly har kommet inn i Chelsea og Premier League, og vakt oppsikt med sine uttalelser.

NYTT EIERSKAP: Behdad Eghbali og Todd Boehly har kommet inn i Chelsea og Premier League, og vakt oppsikt med sine uttalelser.

Det var spesielt Super League-fiaskoen våren 2021 som tvang frem arbeidet.

Flere har tatt til orde for å bryte opp den tradisjonelle pyramiden med FA, Premier League, EFL og grasrota.

Tanken er at en regulator, som er uavhengig, skal føre tilsyn med forhold som eierstyring, finansielle reguleringer og eierforhold, men ikke involvere seg direkte i sporten med for eksempel kampoppsett eller regler.

I fjor uttalte Crouch: 

– Vi har sett sterke tegn på at vi i dag ikke har tilstrekkelig beskyttelse av deler av klubben som har stor kulturell og emosjonell betydning for supporterne,

Johnson var aktiv

Boris Johnson, som hadde kontoret fra 2019 til 2022, var vokal og aktiv i sin motstand mot European Super League. 58-åringen var ikke fremmed for den tyske modellen (50+1) hvor supporterne har stor makt, eller å innføre nye lover og reguleringer.

Nigel Huddleston gikk også av i år, etter å ha vært minister for sport og turisme. Han sa i 2021:

– Vi ser på alle muligheter. La oss være tydelige. Vi ønsker ikke at ESL skal fortsette, og vi ønsker ikke at det skal komme tilbake. Kanskje vi ikke må regulere. Kanskje det holder med vilkår i Premier League-kontrakten. Men vi vil jobbe med fotballen her i England for å sørge for at det ikke skjer igjen.

KONTROVERSIELLE EIERE: Stan Kroenke er langt fra den eneste Premier League-eieren som har fått fans mot seg.

KONTROVERSIELLE EIERE: Stan Kroenke er langt fra den eneste Premier League-eieren som har fått fans mot seg.

Forslaget om en uavhengig regulator har hatt stor støtte hos profiler som Gary Neville, Rio Ferdinand, Gary Lineker og tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher. 

– Det er støtte på tvers av partier for en regulator sammen med majoriteten av fotballen utenfor Topp 6. Den supporterledede rapporten er et manifestløfte fra det konservative partiet og jeg forventer at individuelle meninger blir kastet til fordel for den mer kollektive posisjonen fastsatt av regjeringen og fotballen selv, sier Neville.

Fotballen må lage egen løsning?

Under valgkampen var Liz Truss positiv til å støtte dette.

The Times formidler at Jason Stein, en av Truss’ nærmeste rådgivere i saken, og med erfaring fra sport, skal foretrekke at fotballen kommer opp med en egen løsning.

Regjeringen skal dog stå klare til å innføre tiltak om fotballen ikke skulle komme opp med en akseptabel løsning.

Truss-regjeringen har allerede vist tegn til at de generelt ønsker et friere marked med mindre reguleringer, og det har allerede kommet forslag om å fjerne bonusbegrensingen innen den finansielle banksektoren.

Videre er det ennå ikke avklart hvem som vil etterfølge Nigel Huddlestons ministerpost, men favoritten er Stuart Andrew.

Han er en 50-åring fra Wales og skal visstnok ikke ha vist noen stor interesse for sport tidligere.

Premier League på sin side er avventende og vil se hvilken retning regjeringen går, før de beslutter sine egne grep.