– UEFA sin melding der de la skylden på supporterne var gjort klar lenge før kampen

The Guardian kommer med oppsiktsvekkende nytt om meldingen som ble sendt ut.

Da Champions League-finalen i Paris ble utsatt, dukket det opp en melding på skjermene rundt Stade de France. Der sto det: «På grunn av supportere som har kommet sent, har kampen blitt utsatt. Ny informasjon vil følge i løpet av de neste 15 minuttene maksimum».

Det var en melding som gikk ut til hele verden, og satte sinnene i kok hos røde supportere, som hadde blitt holdt utenfor stadion i lange køer i timevis før avspark.

Det var også et gufs tilbake, da lignende meldinger fra politiet bidro til å etablere løgnen om at det var Liverpools supportere som hadde skyld i at det gikk så galt på Hillsborough før semifinalen i FA-cupen 15. april 1989.

Nå melder David Conn i The Guardian at meldingen fra UEFA var gjort klar lenge før kampen den lørdagen i den franske hovedstaden. 

Klar lenge før

«UEFA sin pressemelding der de skyldte på Liverpools supportere for å være grunn til forsinkelsen av Champions League-finalen i Paris var forberedt i god tid før kampdagen», rapporterer The Guardian.

Rundt 15 000 Liverpool-supportere hadde blitt holdt utenfor stadionportene i farlige køer, og ble nektet inngang av vakter og politi utstyrt med pepperspray og tåregass.

Guardian skriver at politiet i Paris hadde ført Liverpool inn i en rute for billettsjekk som var kjent som farlig helt siden 2016, der alle måtte passere en trang tunnel under motorveien. Se Guardians grundige nye gjennomgang av Stade de France-skandale.

Pressemeldingen der supporterne skulle få skylden skal ha blitt avgjort i planleggingsfasen av kampen, som en mulig unnskyldning dersom kampen skulle utsettes, skriver avisen. Etter kampen kom UEFA med en ny pressemelding, der de skyldte på «tusenvis av supportere i Liverpool-seksjonen med falske billetter».

UEFA sin rapport er ventet å komme i slutten av november. UEFA ville ikke svare på flere spørsmål fra Guardian før rapporten er ute.