– Han er mye mer enn en som skjermer forsvaret

Liverpools nye midtbanemann får mye skryt.

29. mai 2018 kl 12.27 Arild Skjæveland

Mandag kveld ble det klart at Liverpool hadde kjøpt midtbanespilleren Fabinho fra Monaco, for en overgangssum som kan stige til 43,6 millioner pund dersom brasilianeren slår til.

Den 189 centimeter høye spilleren startet karrieren som høyreback. Han er født 23. oktober 1993 i Campinas på sørkysten av Brasil, og startet karrieren i Paulinia FC, før han gikk til Fluimense, skriver Liverpoolfc.com i sin profil av 24-åringen.

Startet som høyreback

Derfra gikk ferden til den portugisiske klubben Rio Ave i 2012, før han ble lånt ut til Real Madrid og deres B-lag Real Madrid Castilla. I sesongens siste kamp fikk han debuten sin i La Liga, da han kom inn mot Malaga og hadde en målgivende på Santiago Bernabeu.

Sesongen etter gikk han på lån til Monaco, hvor han var utlånt i to år før de la åtte millioner euro på bordet og gjorde overgangen permanent sommeren 2015. Frem til da hadde han blitt brukt som høyreback.

Vi har tatt en prat med Øystein Melhus Telnæs, som står bak nettstedet franskfotball.com og som har god oversikt i Ligue 1.

– Gitt at Liverpool spiller 4-3-3 neste år også, tror jeg han vil få den litt dypere rollen på midtbanen. Fabinho ble brukt som back i nesten hele 2015/16-sesongen, men ble omskolert av Leonardo Jardim som tydeligvis visste noe ingen andre visste. Det vil overraske meg stort om han blir brukt som back, men det er mulig å gjøre det, sier Telnæs til liverpool.no.

TIDLIGERE BACK:
TIDLIGERE BACK:  Fabinho kom til Monaco som høyreback, og har spilt med draktnummer 2.

Imponert over kjøpet

Andy Brassell som dekker europeisk fotball for The Guardian er imponert over at Liverpool har sikret seg spilleren.

– Jeg er veldig imponert over at Liverpool har kjøpt Fabinho. En av de beste, og smarteste defensive midtbanespillerne i Europa. I tillegg ba Monaco om 60 millioner euro fra PSG for ham forrige sommer. En flott måte å komme over lørdag på, og vise at dette er starten, og ikke slutten på noe, twitret Brassell tirsdag formiddag.

Imponert er også Telnæs.

– For meg har han lenge duellert med Marco Veratti i Paris Saint-Germain om å være den beste midtbanespilleren i ligaen, men Fabinho holder hodet kaldt i større grad. Her vil du sjelden se hodeløse taklinger og spill med høy risiko. Han fremstår intelligent, og gjør få feil.

Mye mer enn et skjold

Den Ligue 1-interesserte bergenseren mener Liverpool har kjøpt seg en spiller som gjør mye mer enn å hjelpe forsvaret.

– 2016/17-sesongen hans var helt enorm med Champions League-semifinale og ligagull. Han og Tiemoué Bakayoko komplimenterte hverandre sentralt i en 4-4-2, der sistnevnte var mer fysisk.

– Styrkene hans er overblikket, og det å kunne se to-tre trekk frem. Han kan diktere tempoet, distribuere ball og vri spillet. Jeg ser at han gang på gang blir trukket frem som et «skjold» foran forsvaret, men han er mye mer enn det.

– En moderne, dynamisk og løsningsorientert spiller, som evner å holde på ball og føre laget høyere i banen. Det er jo også gøy at han er en meget habil straffeskytter, som har scoret på 19 av 20 i Monaco-drakten.

SOMMERKJØP:
SOMMERKJØP:  Fabinho blir Liverpool-spiller 1. juli.

God vårsesong

Denne sesongen har brasilianeren spilt sin beste fotball etter jul, ifølge Telnæs.

– Jeg kan si meg enig med de som sier at Fabinho hadde en svak høstsesong, men det har også en naturlig forklaring. Han var misfornøyd med både Monaco og sin agent Jorge Mendes da avtalen med Paris Saint-Germain gikk i vasken. Fra før hadde han sett Bakyoko, Kylian Mbappe, Bernardo Silva og Benjamin Mendy forsvinne – fire av de fem stjernene fra 2016/17-sesongen, og tilpasningen til nye, unge og uerfarne spillere var krevende.

– Etter jul har han derimot fremstått som en leder, og var toneangivende da laget sikret den viktige andreplassen i Ligue 1, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]