Slik har Jotas start vært sammenlignet med tidligere spisser

Diogo Jota har imponert de fleste i den røde trøya med åtte mål på sine første 12 kamper.

Etter en kanonåpning i den røde trøya er det ingen som stiller spørsmålstegn ved de 41 millioner pundene Liverpool betalte for Diogo Jota i september. Portugiseren har scoret åtte mål på hans 12 første kamper i Liverpooltrøya. Vi er fortsatt bare helt i startgropen på hans Anfield-karriere, men det er ingen tvil om at han har imponert supportere, trenere og fotballpublikummet forøvrig.

Hvordan kan tallene hans måles opp mot tidligere Liverpool-spisser?

Sammenlignet med spissene før han

Jota scorer 0,66 mål i hver kamp, men i kun to kamper har han spilt fulle 90 minutter. 23-åringen scorer et mål hvert 85. minutt han er på banen for de røde.

Det er mer enn på høyde med spisser som har trådd Anfield-gresset før ham.

På Mohamed Salahs 12 første kamper i 2017/18 scoret han seks mål, akkurat det samme antallet som Sadio Mané gjorde året før.

Fernando Torres scoret syv, det samme gjorde Billy Liddell i etterkrigstiden og Kenny Dalglish i 1977/78. Roger Hunt, som ligger på andreplass på listen over Liverpools toppscorere gjennom tidene med 285 mål, scoret seks mål på sine første 12 i 1959. Toppscorer, Ian Rush, var bare 18 år da han debuterte for Liverpool i september 1980 og hadde ingen mål på sine første 12 kamper.

Luis Suarez scoret fire mål på sine første 12 kamper, og det gjorde også en purung Michael Owen.

Det er egentlig urettferdig å sammenligne en 23-åring som allerede har to sesonger bak seg med Wolves i Premier League med tenåringer rett fra Liverpools akademi, men én unggutt har faktisk åpnet bedre. Robbie Fowler. 18-åringen registrerte 11 nettkjenninger på 12 kamper i starten av 1993/94-sesongen. Scouseren scoret blant annet for samtlige mål i 5-0-seieren over Fulham i Ligacupen i oktober 1993.

Etter den ville åpningen, normaliserte det seg noe for Fowler i hans første sesong. Han endte 1993/94-sesongen med 18 mål på 34 kamper.

Jota mot Salah

På Mohamed Salahs 13. kamp i Liverpool-trøya, mot Maribor i Champions League, scoret han to mål og nådde dermed åtte nettkjenninger én kamp senere enn Jota. Derfra så han seg ikke tilbake. I 2017/18-sesongen scoret Salah 44 mål på 52 kamper, som kan oversettes til ett mål hvert 94. minutt.

Det er usannsynlig at Jota skal fortsette i samme tempo som han har gjort så langt. Tre mål mot et lekkende Atalanta-forsvar har for eksempel gitt et unaturlig høyt 1.40 forventet mål per 90 minutter i Champions League, et tall som sannsynligvis blir nedjustert etterhvert som motstanden blir hardere.

Men hvis han mot formodning gjør det og får like mange spilleminutter som Salah i sin debutsesong, kan han nå 48 mål på én sesong. Da vil han gå forbi Ian Rush som ligger i teten med 47 mål i én sesong, fordelt på 65 kamper.

Men, at det skal skje er ganske urealistisk. Andrew Beasley i Liverpool Echo har tatt regnestykket. Hvis Jota fikk spille hvert eneste minutt av hver eneste kamp som gjenstår, vil han bare nå 3648 minutter. Salah spilte 4123 minutter for Liverpool i 2017/18.

Jo da, Liverpool kan avansere i Champions League og FA-cupen som vil gi flere spilleminutter. Med et allerede tett kampprogram er det neppe noen spillere som vil bli valgt til hver eneste kamp, og Jota har “bare” startet syv av kampene fra start. Med konkurranse fra Mané, Salah og Firmino på topp er det usannsynlig at han kommer til å tre inn i trioen på topp i hver eneste kamp som gjenstår.