Manés måltørke:Slik har han gått fra effektiv til sløsende

Vanligvis scorer han mer enn forventet, men nå sløser Sadio Mané med sjansene.

Sadio Mané står kun med fem mål på 17 kamper så langt denne sesongen i Premier League og Champions League, og selv om senegaleseren fyrer av gårde langt flere avslutninger enn før, er det færre som går i mål.

Forrige scoring kom i storseieren borte mot Atalanta 3. november. Forrige ligascoring kom i bortemøtet med Everton helt tilbake til 17. oktober. Åtte kamper har gått siden Mané sist fikk nettkjenning.

Fyrer mer - treffer mindre

Vi har sett nærmere på hvorfor Mané scorer så lite mål for tiden. Tall fra analyseverktøyet Instat viser at 28-åringen ikke har blitt redd for å fyre av avslutninger - snarere tvert imot.

Den største forskjellen fra tidligere er bare effektiviteten. Flere skudd fyres av, men færre går i mål.

Hvis vi ser på tallene fra Premier League, viser de at Mané så langt har hatt 32 avslutninger på sine 11 kamper. 15 av avslutningene har gått på mål, men kun fire har gått i mål.

Ifølge expected goals-utregningen skulle han med forventet uttelling stått med 5,9 ligamål så langt denne sesongen. Dermed har han en svakere uttelling enn forventet.

CL821782,700,73

Sadio Manés statistikk for Premier League og Champions League, med expected goals til høyre. Kilde: Instat

Det er en uventet statistikk for Liverpools normalt giftige venstrekant. Vanligvis scorer han mer enn forventet. Som i forrige sesong, da han endte på 18 ligamål til tross for at expected goals bare viste 13.

Forrige sesong fyrte han dessuten av langt færre avslutninger i snitt enn han gjør nå. Totalt hadde han 72 avslutninger på 35 kamper, et snitt på drøye 2. Mens i år har han nærmere 3 avslutninger per ligakamp. Hvis ikke uttellingen bedrer seg ligger han an til å havne på et sted mellom 12 og 14 scoringer denne sesongen.

Skyter fra distanse uten hell

Ser vi på Sadio Manés 22 siste scoringer i Premier League, fra denne og forrige sesong, er så godt som alle fra innenfor 16-meteren. Kun i kampen mot Everton for omtrent et år siden, scoret Mané fra utenfor 16-meteren. Og det var nesten på 16-meterstreken.

LIKE UTENFOR 16: Dette er det lengste Sadio Mané har vært unna mål i antall meter på sine 22 siste scoringer i Premier League.

Likevel velger han å fyre fra distanse, og som vi kan se av bildet under er det stort sett uten hell.

AVSLUTNINGENE: Sadio Manés avslutninger i Premier League denne sesongen. Prikkene er avslutninger på mål, kryssene er blokkerte avslutninger eller avslutninger utenfor, og de røde er scoringer. Kilde: Instat

Må levere når Jota er ute

Men likevel er det sjansene som kommer tett på mål som må sitte for at Mané skal komme i den scoringsformen vi kjenner han i. Som mot Fulham i helgen, da han fikk en stor sjanse til å stange inn 1-1 like før pause, et øyeblikk som kunne endret kampen i Liverpools favør.

Oversikten viser at Mané har brent flere relativt store sjanser den siste tiden. Med Diogo Jotas skade er Liverpool avhengig av at Mané finner tilbake til sin beste form - og det raskt.

Jota står nemlig til sammenlikning med fem Premier League-mål for Liverpool denne sesongen, mot Manés fire. Portugiseren har imdlertid spilt langt færre minutter og har en expected goals på under halvparten av Mané.

Uten den supereffektive portugiseren tilgjengelig, blir det nå opp til Mané å følge Jotas eksempel.