Vil Liverpool erstatte Virgil van Dijk med en ung, nederlandsk kjempe?

Ajax har fostret flere store forsvarere - og kanskje sitter de på løsningen til Liverpools stopperproblem.

Talentfabrikken og Ajax-akademiet nyter stor respekt over fotball-Europa, men selv de må la seg imponere over «talentfamiliefabrikken» til Perr Schuurs. Hva gjør Schuurs så spesielle?

Ajax’ offensive vinder som Johan Cruyff, Marco van Basten og Dennis Bergkamp blåste over motstanderne, men man skal ikke glemme de defensive storhetene som har tatt på seg drakta til «de Godenzonen».

Nå linkes Liverpool til den siste forsvarskjempen. 

Det nye stjerneskuddet

Ruud Krol, Ronald Koeman, Frank Rijkard, Wim Suurbier, Frank de Boer, Arie Haan, Danny Blind, og frem til Matthijs de Ligt.

Sistnevnte er forsatt kun 21 år. De Ligt ble Ajax’ yngste kaptein gjennom tidene og den yngste til å nå 100 kamper for klubben. Før han fikk en stor overgang til italienske Juventus, så ledet han nesten laget til Champions League-finale mot Liverpool i 2019.

Men nå snakker «alle» i Amsterdam om ny gigant. En midtstopper av tilsvarende høyde som også er nederlandsk og 21 år. Det er Perr Schuurs, og han kommer fra en familie hvor idretten renner gjennom blodårene.

FYSISK STOR: Unge Perr Schuurs er over 190, og er et hode høyere enn de fleste på Ajax-laget.

FYSISK STOR: Unge Perr Schuurs er over 190, og er et hode høyere enn de fleste på Ajax-laget.

Idrettsfamilien Schuurs

Talentet flyter kanskje i drikkevannet i Nieuwstadt, sør i Nederland, hos familien Monique, Lambert, Perr, Fleau og Demi Schuurs. Sistnevnte har vært den med størst suksess den siste tiden, men fremgangen til unge Perr kan fort overgå det meste.

27-årige Demi er et kjent ansikt fra flere år i WTA-sirkuset (tennis). Perrs søster har etablert seg som en double-spesialist og vunnet flere titler på touren, senest Cincinnati Open i august i år. Alt som 10-åring ble hun kjørt i en time, to ganger om dagen, til tennisskole i Belgia.

Far Lambert står ikke tilbake for noen av sine barn. 58-åringen var håndballproff, årets spiller i 1987 og enda mer kjent for at han ingen kan matche hans 312 landskamper i årene 1981-2001. Men det stopper ikke med ballen. Lambert har flere topp-plasseringer innen maraton og ultramaraton. I senere år har han også gjort suksess som spiller og trener for håndballklubben Limburg Lions.

Fleau er unntaket i familien. Hun satser på en barnehage-karriere fremfor en innen sport. Men søsteren, som er fire år eldre enn Perr, spilte likevel håndball på toppnivå for HV Sittardia i flere sesonger.

Til sist så kommer familiens drivkraft og administrator, mor Monique, som bidro som frivillig i Fortuna Sittard da sønnen Perr spilte sin fotball der. 

Det sies at familien har utsatt ferier eller vedlikehold på huset for å finansiere barnas sportskarrierer. 

– Til slutt så gjør du alt for barna dine, har Monique sagt i et nederlandsk intervju.

Far Lambert tok tidlig med barna til idrettshallene. Han ser på foreldrenes innflytelse som en viktig faktor i barnas sportslige utvikling.

– Vi startet tidlig med å introdusere dem for en liten ball. Jo mindre ballen er, desto vanskeligere er sporten. Hvis du kan kontrollere en sånn ball når det går raskt, da har du en bedre følelse når ballen er større. Demi kan trikse 100 ganger med en tennisball, med beina, det ser jeg ikke hos mange fotballspillere.

LIGGER TIL FAMILIEN: Demi Schuurs gjør det godt på tennisbanen sammen med tsjekkiske Květa Peschke.

LIGGER TIL FAMILIEN: Demi Schuurs gjør det godt på tennisbanen sammen med tsjekkiske Květa Peschke.

Fotballspilleren Perr

Det var med andre ord ganske innlysende at det skulle bli idrettsutøver av Perr. Han ble født 26. november 1999. På fridager så pleide han å stå og øve med ballen i mange timer. Han var kun fem år da Fortuna Sittard la øynene sine på juvelen, men Perr foretrakk vennene sine og sa senere også nei til en større klubb, Roda JC.

Det ble likevel Fortuna til slutt. Tenåringen viste hvorfor og Perr spilte da med aldergruppen over. Med sine 191 centimeter passerte han akkurat far Lambert i høyden. Debuten i Eredivisie kom i oktober 2016. Fire måneder senere scoret Perr sitt første mål for klubben. Som 17-åring ble han like godt gjort til kaptein.

I 2017 ble det en gledelig jul hos familien Schuurs. Perr signerte en femårskontrakt med store Ajax, og Demi ble valgt ut til å representere Nederland i Fed Cup.

I oktober 2018 fikk Perr sin debut for storklubben. Denne sesongen har han etablert seg i midtforsvaret, sammen med tidligere England-proff Daley Blind. Kun målvakt André Onana har blitt benyttet oftere enn Perr. 

Denne høsten har han også blitt kalt opp på landslaget. Han var i samme tropp som Georginio Wijnaldum og Virgil van Dijk da Nederland møtte Polen og Italia i september.

Liverpool vil møte Ajax i Champions League uten Virgil van Dijk, Joe Gomez, Trent Alexander-Arnold, James Milner og mange andre uaktuelle navn. Kanskje står en del av løsningen på motsatt banehalvdel?

Liverpool - Ajax ser du fra 21:00 på TV 2 Sport 1 og Sumo.