Liverpools spillerstall - midtbanenHverdagsheltene får endelig sin anerkjennelse

Liverpools største stjerner finnes ikke i maskinrommet, men er ikke noe mindre viktig for det.

Vi tar for oss spillertroppen til Liverpool FC pr. i dag, men hvor vi også ser litt bakover og fremover.


«Vi har verdens beste midtbane» sang The Kop så sent som for et drøyt tiår siden, med Gerrard, Alonso, Sissoko og Mascherano. Vi hadde også Graeme Souness før det, men store midtbanestjerner var nok ikke det mest fremtredende på 60-, 70- og 80-tallet. Ikke som navnene lengst fremme som scoret målene, og kanskje heller ikke som de sentrale forsvarerne som stoppet dem.

Bevares, Souness hadde for eksempel ved siden av seg på 70-tallet en knallhard og scoringsvillig trio i Ray Kennedy, Terry McDermott og Jimmy Case, det var senere Whelan, McMahon og Mølby, men likevel står vi for påstanden om at det var flere superstjerner i andre posisjoner.

Nå er det også et definisjonsspørsmål om hva som skal regnes som en midtbanespiller, om det gjelder for en Steve McManaman eller en John Barnes, men i et dagens 4-3-3 ville vi nok definitivt foretrukket en tidlig Johnny Barnes som en av de tre framme.

Kan bli årets spiller

Det må være lov å si at i dagens Liverpool er heller ikke de største stjernene på midtbanen. Vi hadde gjerne tatt en Steven Gerrard på sitt ypperste, men bildet har forandret seg de par siste sesongene.

Det snakkes seriøst om at Jordan Henderson fortjener å bli årets spiller. Fabinho er en flott type som midtbaneanker og Gini Wijnaldum er arbeideren som bidrar med viktige mål. En har også den ultimate profesjonelle typen i allsidige James Milner.

Kreativitet og et større antall scoringer fra midtbanen er blitt nevnt som et savn, og det er et fair poeng. Xherdan Shaqiri synes ikke å finne seg helt til rette i det systemet som Jürgen Klopp foretrekker, Naby Keita kommer aldri skikkelig i gang, og Alex Oxlade-Chamberlain arbeider hardt for å finne stabilt tilbake til det nivået han hadde før sin alvorlige skade. Det skal også sies at skader har vært et problem for Shaqiri og Keita.

Den som står fram av ungguttene er Curtis Jones, mens tiden taler i mot mulighetene for Pedro Chirivella (22) og utlånte Marko Grüjic (23).

Manglende kreativitet og mål

Det er plass til en stabilt målscorende indreløper. En playmaker som kan styre tempoet, finne de geniale pasningene, og også kan bidra med scoringer. Kanskje en som har dødballer høyt oppe på sitt reportoar.

Kanskje er det heller ikke umulig at en slik spiller kan finnes i troppen. Løpet er trolig kjørt for Shaqiri som nok ikke er disiplinert nok for manageren, eventuelt måtte brukes som en innoverving for å få benyttet hans venstrefot. Naby Keita var en boks til boks spiller i Leipzig som kunne ta med seg ballen ut av forsvaret, gli forbi motspillere og hadde tempo og avslutninger til å bidra med assist eller scoringer gjennom å komme igjennom eller bak motstanderens forsvar. Afrikaneren til en pris av over £50M må imidlertid snart prestere og en undrer hvor tålmodig Klopp vil være. Foreløpig har det blitt mest i glimt. Oxlade-Chamberlain er en fin type med fart og skudd, og som har vist tegn til at han kan komme tilbake til minst det nivået han var på, men igjen er ikke tiden ubegrenset.

Curtis Jones er 19 år og det hadde vært stas med en ny og lokal Steven Gerrard inne på laget, om det så skulle vært i en noe light versjon. Det er mye å be Curtis om, men den unge scouseren virker å ha en mulighet.

Fremover

Philippe Coutinho har vært nevnt som et ønske av enkelte, og han vil huke av mange av boksene i en midtbanespilleren en gjerne skulle hatt som den offensive indreløperen på Anfield. Det vil imidlertid overraske om ikke for mange broer er brent i så måte. Det er liten tvil om at Jürgen Klopp tidligere prøvde å kjøpe Nabil Fekir, slik at han er ikke fremmed for å bringe inn en slik type spiller.

Et navn det er blitt spekulert i er Kai Havertz fra Bayer Leverkusen. En ung spiller med et rått potensiale, som har fysikk, sjumilssteg og kan score mål. En mulig kommende superstjerne.

Totalt sett er midtbanen til Liverpool ved god helse. Fabinho har riktignok hatt en down etter å ha kommet tilbake fra skade, men kampformen vil komme. Hendo har aldri vært bedre og Milner har fått ny kontrakt 34 år gammel. En venter fortsatt på kontraktskriving for Gini Wijnaldum, men følelsen er at den kommer nok. I tillegg har en Keita og Oxlade-Chamberlain som kjemper om spilletid. Det samme med Curtis Jones, selv om Klopp holder ham litt mer tilbake foreløpig.

Adam Lallana vil forsvinne og det ligger i kortene at Xherdan Shaqiri også finner seg en ny utfordring. Fine typer, men det virker naturlig med en exit. Hvis Klopp og Liverpool går for et stort navn kan en også undre seg over situasjonen til Naby Keita.

Det vi vi først og fremst venter og drømmer om er at Jordan Henderson skal stå trippende med Premier League pokalen, med lojale tjenere som Milner og Wijnaldum rett bak. Ingen fortjener mer å kunne sette trofeet på hedersplass på Anfield.