Liverpool-lagets ukjente bærebjelker

Jürgen Klopp og spillerne stjeler glansen, men i ryggen har de et enormt viktig og dyktig støtteapparat.

The Athletic rapportere mandag at den antatt klare klubblegen Gary O’Driscoll snur i døra og har bestemt seg for å beholde jobben i Arsenal.

Han skulle egentlig erstatte Andy Massey, som forsvant fra klubben tidligere denne måneden. Det betyr at noen andre må plukke opp hansken for å være sjef for Liverpools medisinske avdeling.

Den jobben skal angivelig tilfalle akademilege Jim Moxon som flyttes opp til førstelaget, og får dermed hovedansvaret i en vanskelig periode med den pågående spredningen av COVID-19.

Moxon ankom klubben sommeren 2016, etter å ha arbeidet for klubber som Sheffield Wednesday, Sheffield United og Chesterfield FC.På fritiden passer Moxon på egen helse ved å løpe, klatre og sykle, og vil i tiden fremover få ansvaret for helsen til Liverpools førstelagsspillere.

Moxon får med seg andre fra det medisinske støtteapparatet i form av Philipp Jacobsen og Sarah Lindsay, som forøvrig er Masseys kone.Jacobsen ble ansatt i klubben før 2018/2019-sesongen og har siden arbeidet sammen med Massey, før han nå vil samarbeide med Moxon.

Støtteapparatet til Liverpool er stort. Jürgen Klopps nærmeste i trenerapparatet er forholdsvis kjente for Liverpool-supportere, men det er mange flere som arbeider på Melwood for at hjulene skal holdes i gang.

Andreas Kornmayer

Tyskeren har hovedansvaret for Liverpool-spillernes fysiske trening, og kom til klubben i juli 2016 etter over 15 år hos Bayern München.

Kornmayer jobbet i sin hjemby under managere som Louis van Gaal, Jupp Heynckes og Pep Guardiola, men ble overtalt til å flytte på seg da Jürgen Klopp tok kontakt.

– Da Jürgen spurte om jeg ville komme hit, så var det førsteinntrykket av Liverpool og samtalen med ham som avgjorde det, har Kornmayer tidligere sagt.

GOD TONE: Til tross for harde treningsøkter, virker Salah å ha et godt forhold til Kornmayer.

GOD TONE: Til tross for harde treningsøkter, virker Salah å ha et godt forhold til Kornmayer.

Conall Murtagh

Murtagh begynte å jobbe for akademiet i juli 2012 og ble flyttet opp til førstelaget i 2017 for å jobbe som fysisk trener.

Tidligere har han selv vært fotballspiller, og har representert Nord-Irland i alle aldersgrupper opp til U21, samt spilte han også profesjonelt for Hearts.

Den fysiske treneren er også god til å snakke for seg, og har har vært hovedtaler på arrangementer som representant for klubben. Murtagh har blant annet talt på «The Sao Paulo Sports Science Congress», som ble arrangert i Brasil av fotballklubben Palmeira. I tillegg har han vært hovedtaler på en stor konferanse innenfor idrettsvitenskap i Malmø. 

Tom King

Jobber også som fysisk trener, men kom først til klubben sommeren 2019.

Kings oppgaver er først og fremst forberedelser med spillerne før hver økt, typ øvelser i gymmen for å forebygge skader samt utvikle seg fysisk. Samtidig som han har ansvar for oppvarming ellers, og bidrar til individuelle treningsøkter for spillerne og analyser etter trening.

Ved siden av jobben i Liverpool, arbeider også King som forsker innenfor idrettsvitenskap. 

Jordan Fairclough

Startet å jobbe fulltid for klubben sommeren 2019 som assisterende fysisk trener.

Fairclough har arbeidet i ti år på Nottinham Forest sitt akademi, før han ankom Liverpool i 2017. Han startet som praktikant og jobbet med U11 og U13, og har gått gradene siden da.

Arbeidsoppgavene består blant annet av planlegging og tilpassing av treningsøvelser, spesielt før selve treningsøktene starter. I bunn og grunn går det ut på oppvarming før og nedtrapping etter øktene. 

Ved siden av jobben, opprettholder Faiclough egen trening innenfor friidrett som sprinter. Løpsdistansene er 100 og 400 meter, og han har deltatt i britiske mesterskap. Hans personlige rekord på 100 meter er 10,76 sekunder. Ikke en ulempe når det arbeides med blant andre Sadio Mané og Mohamed Salah. 

Mona Nemmer

Nemmer kommer også fra Bayern München, og ankom Anfield-klubben i 2016. Hun arbeider som ernæringssjef, den samme jobben hun hadde i tre år i München etter å ha blitt ansatt av Pep Guardiola. 

Mye av arbeidet går ut på å ha samtaler med hver enkelt spiller for å snakke om deres behov når det kommer til ernæring. I tillegg holder hun matlagingskurs for spillerne, slik at de er best rustet også utenfor treningsanlegget.

Nemmer er også i tett dialog med de ansatte på kjøkkenet, og er med å bestemme innkjøp av matvarer. 

– Noen spillere liker å lage mat selv, andre liker å ta med seg medbrakt hjem. Vi gir gjerne opplæring i matlaging for spillerne, samtidig som vi også gir opplæring til deres koner eller kjærester hvis det ønskes, utdyper Nemmer om sin egen rolle. 

MATKONTROLL: Nemmer holder gjerne matlagingskurs med spillerne.

MATKONTROLL: Nemmer holder gjerne matlagingskurs med spillerne.

Mark Leyland

Kom fra Burnley sommeren 2013. Leyland har ansvaret for kampanalyser. Oppgaven hans er å bryte ned kamper i punkter som laget og spillere kan bruke til forbedre seg ut ifra Jürgen Klopps filosofi.

Analytikeren bruker statistikk fra databasen sammen med video for å påpeke aspekter av spillet som kan relateres til managerens ønske å spille på - både i negativ og positiv forstand. Deretter gir han tilbakemeldinger til både laget og spillerne.

– Vi lager videoeksempler av hva trenerne ønsker å se. Det viser vi blant annet til Peter Krawietz i garderoben i pausene. Da bruker vi omtrent to minutter på å vise disse videoklippene, forteller Leyland.

– Etter kampene har vi alt som manageren eller trenerne ønsker å se, i mange ulike kameravinkler. 

Greg Mathieson

Ankom klubben fra West Ham i januar 2015. Mathieson har en ulik rolle fra de aller fleste andre i støtteapparatet. Hans hovedoppgave er å analysere Liverpools neste motstandere, og har generelt mindre fokus på de røde i sine arbeidsoppgaver.

Klopp får videre nøye gjennomganger ved hjelp av video og annen dokumentasjon for hvordan Liverpool bør forberede seg til neste kamp.

– En annen viktig faktor er å faktisk gå på kampene til motstanderne. Det er et viktig grep i å forstå motstanderlagene, sier Mathieson. 

James French

Startet i jobben under Brendan Rodgers, og har tidligere arbeidet for Swansea. French utgjør en stor del av analyseteamet ved å også delta i analysene av motstanderlagene.

I tiden mellom Swansea og Liverpool, arbeidet French for walisiske FA samtidig som han studerte til mastergrad innenfor prestasjonstrening og analyse. 

– Det er en ære å jobbe for en av de største klubbene i verden, har French tidligere sagt om å arbeide for Anfield-klubben. 

David Rydings

Vært i klubben siden juli 2011. Rollen hans er å ha fokus på spillernes restitusjon, og han fungerer som et slags bindeledd mellom det medisinske støtteapparatet og de fysiske trenerne.

Rydings er med å utvikle spillernes individuelle treningsprogram, passer på hvor stor arbeidsbelastning hver enkelt spiller kan ha og arbeider sammen med fysioterapeutene for å få spillere raskest mulig tilbake fra skader.

– Når en spiller blir skadet, så arbeider vi tett med fysioterapeutene for å veilede spillerne tilbake til å bli kampklare, som inkluderer arbeid i gymmen og ute på feltet. 

PASSER PÅ: Rydings er en viktig støttespiller for spillere som jobber seg tilbake fra skade.

PASSER PÅ: Rydings er en viktig støttespiller for spillere som jobber seg tilbake fra skade.

Christopher Rohrbeck

Operert som en av førstelagets fysioterapeuter siden sin ankomst i 2017. Det var Klopp som overtalte Rohrbeck til å komme til Liverpool etter å ha tilbrakt 14 år i tyske Mainz, der han arbeidet en periode sammen med Liverpool-manageren.

– Familien og jeg ønsket å dra til et annet land for å lære et nytt språk, og også gi våre barn nye livserfaringer. Det var ikke enkelt da Jürgen spurte om jeg ville komme hit, men det var en avgjørelse vi ønsket å ta. 

Jose Luis Rodriguez

Arbeidet i klubben siden 2018 som fysioterapeut for førstelaget. Spanjolen kom fra en jobb hos et idrettsmedisinsk sykehus, der han hadde arbeidet i ni år.

Rodrigues har også hatt arbeidsoppgaver for det irakiske landslaget i fotball, og var blant annet med til OL i Rio de Janeiro i 2016.

Joe Lewis

Nok en mann i rekken av fysioterapeuter, og har vært det siden 2009. Lewis ble tilfeldig kjent med Liverpools tidligere sjef for fysioterapeutene, Dave Galley, og veien har gått via Bolton, Wigan og Wrexham, før turen endte opp i Liverpool.

Arbeidsforholdet startet på Kirkby, men i 2016 ble han forfremmet til å arbeide på Melwood med førstelaget.

Paul Small

En av de med lengst fartstid i klubben. Small har gått i gangene siden han ble ansatt i 2002, etter å ha arbeidet med rugbylag.

Som massør går arbeidsoppgavene ut på å forberede spillerne best mulig til treninger og kamper, samt gjøre det nødvendige etter økter.

– Jeg reiser med laget til alle kampene deres og gjør klar de ulike garderobene, slik at alt ligger til rette for gode forberedelser, forteller Small. 

VOND ANKEL: Robertson har stått over flere treninger denne sesongen grunnet en vond ankel. Da er massør Paul Small god å ha.

VOND ANKEL: Robertson har stått over flere treninger denne sesongen grunnet en vond ankel. Da er massør Paul Small god å ha.

Lee Radcliffe

Har arbeidet i klubben i snart ti år, og ble forfremmet til rollen som utsyrsansvarlig i 2011/2012-sesongen. Det er Radcliffe som har ansvaret for at spillerne har det nødvendige utsyret hver gang de trener eller spiller kamp - enten det er hjemme eller borte.

– Jobben er i hovedsak å sørge for at spillerne har det de trenger. Vi passer blant annet på alle skoene til spillerne, og ser at de er rene og at alle knottene sitter fast. 

– Det er utrolig. Noen ganger må man sette seg ned å tenke: «Wow, for en jobb»

Graham Carter

En trofast tjener for Liverpool. Carter startet allerede å involvere seg i klubben på 1970-tallet, og fikk sjansen til å jobbe fulltid da han fikk ansettelse av Gerard Houllier i 1999.

Har hovedansvar for førstelagets draktsett på både kamp og trening, og er med på alle kamper for å forsikre seg om at spillerne har det de trenger.

– Jeg er den som henger opp draktene før kamper. Spillerne kommer også til meg om det er noe de trenger. De er en fantastisk gjeng å arbeide med, lyder lovordene fra Carter. 

Mange nevnt, noen glemt. Det er et stort støtteapparat som skal fungere slik at spillertroppen kan yte sitt beste. På Melwood arbeider det flere ukjente helter, som alle har en stor del av æren for at Liverpool er inne i en lang og god periode på fotballbanen. 

Kilder: Liverpoolfc.com, Liverpool Echo