Tabber, utestående lønn og koronabekymringer: Loris Karius sine to sesonger i Tyrkia var turbulente

Loris Karius har lagt et turbulent låneopphold i Besiktas bak seg. Nå er han tilbake i Liverpool.

I mai oppdaterte Loris Karius sin populære instagram-konto.

«I dag sa jeg opp kontrakten min med Besiktas. Det er synd at det ender slik som dette, men dere må vite at jeg har forsøkt alt for å løse denne situasjonen. Jeg var veldig tålmodig i flere måneder i forsøk på å få styret til å forstå. Det samme skjedde i fjor. Uheldigvis har de ikke mestret å løse situasjonen, og de avslo til og med forslaget mitt om å ta lønnskutt.»

Keeperen hadde endt opp i en lønnsdisputt med sin tyrkiske klubb, hvor han blant annet hadde nærmere 20 millioner kroner utestående i ubetalt lønn.

Tyskeren har kontrakt med Liverpool til sommeren 2022 men det er likevel usannsynlig at han har en fremtid i Liverpool. Veien tilbake er milelang.

Ble hengt ut av motspiller

Loris Karius ble den store syndebukken da Liverpool tapte mot Real Madrid i finalen i Champions League i 2018. Først kastet han ballen rett til Karim Benzema, som scoret de hvitkleddes første mål. Senere lot han et langskudd fra Gareth Bale glippe mellom hendene og i mål. Det var en sønderknust, ung keeper som henvendte seg til supporterne rett etter kampslutt den kvelden.

KNUST: Karius var sønderknust etter Champions League-finalen i Kiev i 2018.

KNUST: Karius var sønderknust etter Champions League-finalen i Kiev i 2018.

Tidligere i kampen hadde han fått en albue fra Sergio Ramos i hodet og senere ble det klart at han spilte resten av kampen med hjernerystelse.

I ettertid har han pratet om kampen og hendelsene til tyske Bild.

– Tro meg, jeg har lært mye av det. Sett i ettertid burde jeg nok ha håndtert det mye mer aggressivt. Jeg fikk hjernerystelse etter et slag fra Sergio Ramos, som begrenset min oppfatning av avstand, sier den nåværende Besiktas-målvakten. 

I ettertid av tabbene i Kiev skal han ha fått mange hatmeldinger fra såkalte Liverpool-supportere på sosiale medier.

– Det ble mye ondskap og fornærmelser som følge av den kampen, ofte godt under beltestedet. Jeg har aldri brukt det som en unnskyldning. Men når folk gjør narr av noen som har skadet hodet, da har jeg ingen forståelse.

Karius gjorde vondt verre for seg selv da han kort tid etter finalen la ut en velregissert video av seg selv på Instagram hvor han svømmer i et basseng i en luksusvilla i Los Angeles og cruiser rundt i en dyr bil. Det var ikke måten å vinne tilbake fansens støtte på.

Hetsen bevegde seg også ut fra sosiale medier og til det virkelige liv, til og med til fotballbanen der spesielt en hendelse på Prenton Park fikk mye oppmerksomhet. Da Liverpool møtte Tranmere Rovers til den tradisjonsrike treningskampen i juli 2018, var nok selvtilliten til Karius på det laveste, og det skulle ikke bli bedre. Først fomlet han med ballen etter et frispark, og ga ballen helt unødvendig til Jonny Smith på Tranmere, som enkelt kunne sette returen i mål.

Tranmere-spiss Ben Tollitt er Liverpoolsupporter og ble lite imponert av keeperens handlinger. TV-kameraene fanget opp at han slang med leppa til Karius, og man må ikke være leppeleser for å tyde at han sa «you’re f***ing sh*t».

— Noe er galt med hans motivasjon

Det var ingen vei tilbake til Liverpool for Karius, og i august 2018 ble det bekreftet at det var inngått en låneavtale om tyskerens tjenester mellom Liverpool og Besiktas.

I følge avtalen ville Liverpool motta 2,20 millioner pund for et to år langt utlån, og tyrkerne ville være forpliktet til å kjøpe Karius for 7,25 millioner pund dersom visse prestasjonskrav ble innfridd. Disse kravene skulle være relatert til antall kamper han spilte og at Besiktas kvalifiserte seg for spill i Europa.  Da Liverpool kjøpte Karius fra Mainz i 2016 betalte de 4,7 millioner pund.

Oppholdet i Tyrkia har vært variert. Han har fortsatt å gjøre uheldige tabber og stått for noen svake prestasjoner, men har også levert noen man of the match-kamper og fått mye spilletid.

NY DRAKT: Karius i aksjon for the Black Eagles.

NY DRAKT: Karius i aksjon for the Black Eagles.

Men Senol Gunes, manager i Karius første halvannen sesong i Besiktas, var svært kritisk til keeperen i noen uttalelser i mars 2019.

— Karius har stagnert litt — noe er galt med hans motivasjon og entusiasme for fotballen, sa han etter en kamp mot Konyaspor hvor Karius slapp inn et enkelt mål.

Få dager senere kom rapportene om at Karius har rapportert inn Besiktas til FIFA etter at han hadde gått fire måneder uten å få utbetalt lønn.

Liverpool har vært beskyttende overfor Karius og forsøkte å hjelpe til med å løse konflikten. Mye tyder på at konflikten på den tiden ble løst, da Karius bare et par måneder senere uttalte at han trivdes i Istanbul og ønsket å fortsette oppholdet.

Ukomfortabel

Besiktas tok seg til Europaligaen for 2019/20-sesongen, men vant kun én kamp i gruppespillet og røk dermed ut før jul. I februar ble det klart at Besiktas ikke ønsket å gjøre overgangen permanent, eller å forlenge låneavtalen ytterligere.

UT AV EUROPA: Karius etter å ha sluppet inn mål mot Wolves i Europaligaen.

UT AV EUROPA: Karius etter å ha sluppet inn mål mot Wolves i Europaligaen.

Vondt ble til verre da korona-pandemien brettet seg over Europa og det sa stopp i de fleste fotballigaene — utenom den tyrkiske superligaen som fortsatte for tomme tribuner. Det var ikke målvakten glad for, og han tok som vanlig til Instagram for å uttrykke sin bekymring.

— Det er viktigere ting i livet enn fotball. Jeg føler meg ikke komfortabel, og ønsker ikke å spille fotball i denne situasjonen.

— Alle burde være hjemme med familiene sine og sine kjære i denne vanskelige tiden. Sesongen burde bli avlyst da verden står overfor en turbulent tid.

Kort tid senere fulgte også den tyrkiske ligaen etter resten av Europa og sesongen er i skrivende stund utsatt på ubestemt tid.

Når den omsider sparkes i gang igjen, med Besiktas på en femteplass, blir det uten Loris Karius. Lønnsdisputt nummer to ble en disputt for mange.

Lønnsdisputt nummer to

I april 2020 stilte keeperens agent, Florian Goll, opp i et stort intervju med Bild hvor han forklarte Karius sin side av saken i lønnsdisputten. Goll hevdet at han hadde sendt Besiktas flere påminnelser om utestående lønnsutbetalinger i perioden oktober 2019 til mars 2020. Det skal totalt være snakk om rundt 20 millioner kroner i utestående lønn, og agenten sendte deretter inn en klage til FIFA. Dette var altså andre gang Karius ikke hadde fått betalt av klubben.

Styremedlem i Besiktas, Erdal Torunogullari, ble sitert av A Spor på dette:

— Karius ønsker at vi skal betale han lønn for de månedene han ikke har spilt. Han ønsker å forlate klubben, og det er hans avgjørelse. Vi ønsker ikke å betale ut lønn man ikke har gjort seg fortjent til.

— Karius viser seg som en grådig proff under korona-krisen og tenker kun på seg selv.

Sitatene ble dårlig mottatt at team Karius.

— Jeg fordømmer på det sterkeste det faktum at klubbrepresentanter forsøker å fremstille Loris som grådig. Disse lønnsutbetalingene har absolutt ingenting med korona-krisen å gjøre, selv om klubben liker å fremstille det slik, sa Goll til Bild.

Karius oppførte seg svært profesjonelt de siste månedene i Tyrkia. Han var lenge den eneste utenlandske Besiktasspilleren som fortsatte å trene i Istanbul. Han tilbydde seg også å gå med på en lønnsreduksjon, og han har donert penger til noen av de hardest rammet av koronapandemien i Tyrkia.

TILBAKE I LIVERPOOL: ... men Karius får neppe tillatelse til å trene med resten av laget på Melwood, slik som her, i sommeren 2018.

TILBAKE I LIVERPOOL: ... men Karius får neppe tillatelse til å trene med resten av laget på Melwood, slik som her, i sommeren 2018.

Tilbake i Liverpool

I mai ble det altså slutt da Karius valgte å terminere kontrakten tidlig. Karius spilte 67 kamper for klubben, men er nok en gang Liverpools eiendom. Han kan dog ikke registreres for resten av sesongen som potensielt starter igjen i midten av juni, og han vil i teorien være klubbløs frem til en potensiell neste sesong. James Pearce skrev på Twitter at «Liverpool har visst i flere måneder at de må finne en annen klubb for ham denne sommeren.» 

Selv er Karius litt uenig. I et intervju med Transfermarkt hevder tyskeren at han vil bli værende i Liverpool ut kontrakten.

– Jeg er ikke i en presset situasjon og jeg har ikke lyst til å bytte. Som andrekeeper i England vet man at det kommer sjanser.

– Jeg er i den beste klubben i verden for øyeblikket, som kjemper for troféer, hvor jeg kan ha det høyeste nivået på trening rundt meg hver dag. Jeg er helt klar over at jeg er i en god posisjon i Liverpool for øyeblikket. Det er svært gode forhold der.

I følge hans Instagram-konto holder han seg i trening, men ikke på Melwood. Liverpool Echo skrev tidligere i måneden at det var usikkert om han ville få tillatelse til å trene med klubben og bildene tyder på at han ikke har fått det.