Rhian Brewster sliter: Akkurat nå er det bare å glemme tilbakekjøpsklausulen

Liverpools toppscorer i pre-season er nå fjerdevalg hos dumpekandidaten.

Den tidligere Liverpool-spissen fikk en slags opptur 29. desember, da han spilte 90 minutter for et Sheffield United med korona-smitte, selv om det endte med 0-1 borte mot Burnley. Hva har skjedd med Rhian Brewster?

Begrenset med spilletid

– Det er litt av en risiko å ta, med tanke på prisen Sheffield United har betalt. Men det er også en risiko for Brewster, som går til en klubb som ikke har tatt et eneste poeng så langt denne sesongen, skal en agent ha uttalt til The Athletic i oktober 2020.

Sheffield United er fortsatt klart sist, og rekordkjøpet Brewster ser ut som et av sistevalgene blant Chris Wilders alternativer. 20. desember spilte han 53 minutter borte mot Brighton. Det var hans første kamp fra start siden runde åtte.

Kun én gang siden overgangen har han fullført 90 minutter for sin nye klubb.

Chris Wilder spiller primært 3-5-2/3-4-3 og unge Brewster (20) kjemper med rutinerte karer om spissplass(ene), hovedsaklig David McGoldrick (33), Oliver McBurnie (24), Billy Sharp (34), Lys Mousset (24) og Oliver Burke (23).

VISTE FERDIGHETENE: Rhian Brewster scoret mot både Stuttgart og Red Bull Salzburg i Liverpools sesongsoppkjøring.

VISTE FERDIGHETENE: Rhian Brewster scoret mot både Stuttgart og Red Bull Salzburg i Liverpools sesongsoppkjøring.

Hvor står Rhian Brewster sammenlignet med sine konkurrenter med 2020 inn i glemmeboka?

– Det er et lag som skaper mye sjanser. De får innlegg inn i boksen, og det er der jeg spiller, finner rom og avslutter på ett og to touch. Det skal jeg prøve å gjøre, og jeg skal prøve å score mål for Sheffield United, sa spissen etter at overgangen ble klar.

Tallene for 2020-delen av sesongen 2020/2021, viser dårlig utbytte for både Sheffield United og Brewster.

Målpoeng angripere Sheffield United:

David McGoldrick 4+1
Oliver McBurnie 1+0
Billy Sharp 1+0
Oliver Burke 0+1
Lys Mousset 0+0
Rhian Brewster 0+0

Kamper:

David McGoldrick 14
Oliver McBurnie 13
Rhian Brewster 12
Oliver Burke 10
Billy Sharp 5
Lys Mousset 5

Spilletid i minutter:

David McGoldrick 836
Oliver McBurnie 822
Oliver Burke 613
Rhian Brewster 570
Billy Sharp 189
Lys Mousset 140

SCORET GODT MED MÅL PÅ UTLÅN: Swanseas sesong endte med play-off og tap, 2-3 sammenlagt, i semifinalen mot Brentford.

SCORET GODT MED MÅL PÅ UTLÅN: Swanseas sesong endte med play-off og tap, 2-3 sammenlagt, i semifinalen mot Brentford.

Skjøt nesten Swansea opp

2019/2020 bød på bedre minner for Rhian Brewster. Det ble 11 nettsus over 22 kamper på utlån i Championship-klubben Swansea. Et av dem kom på ligaens siste dag. Swansea vant 4-1 og sikret seg play-off på målforskjell, ett mål bedre enn Nottingham Forest. I semifinalen ble Brentford for sterke med 3-2 sammenlagt.

Swanseas trener Steve Cooper, tidligere trener ved Liverpools akademi, ble i juli spurt om angriperens fremtid:

– Det er et spørsmål for Jürgen og Liverpool. Vi er veldig fornøyd med ham her, og han er veldig glad for å være her.

Toppscorer i oppkjøringen

Måneden etter ble Brewster med Liverpool på treningsleir til Østerrike. Han scoret først et i treningskampen mot VfB Stuttgart (3-0), før han satte inn begge og forhindret tap mot Red Bull Salzburg (2-2) tre dager senere.

Jürgen Klopp satte han inn like før straffesparkene skulle avgjøres i Community Shield, men unggutten bommet og Arsenal vant til slutt 5-4. Flere stemmer tok likevel til orde for at Rhian Brewster, klubbens toppscorer i pre-season, burde få sjansen hos Klopp denne sesongen.

Sheffield United annonserte han som sitt dyreste kjøp gjennom tidene, litt over én måned senere. Den gang sa Klopp:

– Noen ganger trenger unge spillere å ta noen steg med tanke på utviklingen. Noen ganger er vi rette sted for dette, og noen ganger er vi ikke det. Det må vi innrømme.

I TRØBBEL: Det lukter nedrykk av Chris Wilders lag, og her er det Oli McBurnie og Rhian Brewster som får sine instruksjoner.

I TRØBBEL: Det lukter nedrykk av Chris Wilders lag, og her er det Oli McBurnie og Rhian Brewster som får sine instruksjoner.

Kan kjøpes tilbake

De røde hadde likevel såpass tro på Brewster at de sikret seg en tilbakekjøpsklausul. Den varer i totalt tre år, og akkurat nå er det lite som tyder på at Liverpool vil vurdere å bruke de summene det er snakk om (£40 millioner).

Mer interessant er det kanskje at man også har krav på 15 prosent av et eventuelt videresalg. Spesielt siden alt peker mot Championship for Sheffield United i 2021/2022.

Etter at Sheffield United hadde bladd opp £23,5 millioner for engelskmannen, som var Chris Wilders førstevalg, sa hovedtreneren:

– Han er en naturlig målscorer. Han kan avslutte på alle måter, om det er i lufta, spektakulære mål, frispark eller med leggen. Han har en flott evne til å score mål, som er viktig å ha i Premier League.

Forsvares av treneren

Den første ligakampen i 2021 endte med nytt nederlag for Chris Wilder & Co. Brewster fikk en halvtime da The Blades gikk målløse av Selhurst Park, og tapte 0-2 for Crystal Palace.

I midten av desember følte hovedtreneren for å ta sitt storkjøp i forsvar.

– Jeg har ikke signert han for å tenke kortsiktig. Mennesker kan miste litt form og ikke få en pangstart... Sånn er det. Folk vil dømme deg raskt.

– Men jeg tenker at hver situasjon har sin historie. Fra Rhians synspunkt så handler det om at han er en ung spiller, og jeg synes ikke at han har skyld i vår situasjon. Skal du skylde på noen, så er det laget og meg. 

Brewsters måltørke fortsetter dessverre, men en annen tidligere Liverpool-spiss lykkes godt om dagen. Danny Ings står med 10 målpoeng denne sesongen, og ble matchvinner mot nettopp Liverpool 4. januar.