Dette er Ozan Kabak

Har Liverpool gjort en ny genistrek på overgangsmarkedet? Dette er de rødes nye stopperkjempe.

Ozan Muhammed Kabak ble født den 25. mars 2000 i Ankara, og fyller med andre ord 21 år om snaue to måneder. Han er 1,86 meter høy på strømpelesten, er høyrebeint, og har spilt seniorfotball for tre klubber, nemlig Galatasaray i hjemlandet Tyrkia, samt for VfB Stuttgart og Schalke 04 i Tyskland.

Kabak ble hentet til Galatasarays ungdomsakademi da han var 11 år gammel, og signerte sin første profesjonelle kontrakt med Galatasaray den 1. juli 2017. Seniordebuten kom i en 2-0 seier over Yeni Malatyaspor den 12. mai året etter. Totalt spilte han 14 kamper for Galatasaray i den greske superligaen.

Til Tyskland

Den 17. januar 2019, altså for drøye to år siden, ble Kabak solgt til Bundesliga-klubben VfB Stuttgart, der han signerte en kontrakt frem til juni 2024. Den 3. mars samme år scoret han to ganger i en 5-1 seier over Hannover 96, og dette var hans første mål i seniorkarrieren. Han var da 18 år, 11 måneder og 7 dager gammel, og han ble dermed både den yngste tyrker og den yngste midtstopper til å score to ganger i en Bundesliga-kamp. Han ble også den tredje yngste spilleren i Stuttgart-historien til å score to ganger i en Bundesliga-kamp. Totalt spilte han 17 kamper og gjorde tre mål for Stuttgart.

Den 30. juni 2019 ble Kabak solgt til Schalke 04 for 15 millioner euro, hvor han skrev under en femårskontrakt. 20-åringen har vært fast inventar for den tyske klubben siden. Han pådro seg tre gule kort på sine første seks kamper for Schalke. På halvannen sesong med trøye nummer 4 i Schalke har han totalt spilt 36 kamper og gjort tre mål.

«Utrolig spiller»

«Utrolig spiller» og «det er verdt å se Schalke for Ozan Kabak i forsvar. Et supert midtstoppertalent», har Raphael Honigstein som følger tysk fotball for The Athletic tidligere uttalt.

Samtidig er han spiller som har fått mye skryt, for et lag som har slitt.

– Jeg kommenterte da han kom inn og debuterte i Champions League for Galatasaray, under Faith Terim, sa Eivind B. Sundet, som kommenterer tysk fotball for V Sport til Liverpool.no.

Da var Kabak 18 år gammel.

– Samme sesong ble han hentet til Stuttgart. Han er en spiller som ble betegnet som et supertalent, og Stuttgart har vært veldig gode på å hente unge spillere. De hentet for eksempel Benjamin Pavard fra Lille.

Stuttgart betalte 11 millioner euro for spilleren i januarvinduet, men klarte ikke å holde på ham lenge. Schalke 04 betalte 15 millioner euro for ham i fjor sommer.

Sundet mener det er vanskelig å bedømme hvor god Kabak kan bli i et topplag, siden han kun har spilt for lag som har slitt de siste sesongene.

– Det er en veldig god duellspiller, han er tøff, ok med ball og sånne ting. Det er ikke så lett å si hvordan det vil passe inn i Liverpool.

– Han ser ut til å ha en mentalitet og tøffhet som er litt annerledes fra andre spillere som blir satt i kategorien som supertalent. Da tenker du ofte mer på ferdigheter teknisk. Jeg synes han ser ut som en med en veldig stor vilje, og med trøkk i spillestilen sin. Han er fysisk veldig sterk.

Tor-Kristian Karlsen har pekt på et par ting ved spillet til tyrkeren.

– Det er en bevegelig og nærkampsterk midtstopper. Ikke ekstremt høy, men allikevel dominerende i luftrommet, sier Karlsen.

– Han er flink til å sette i gang spillet, og tør å ta sjanser med å tre gjennom i midten – men kan også havne på feil side av marginene. Aggressiv i press, er også relativt presis med langpasninger.

Sterk hodespiller

Da vi studerte Kabak nærmere med vårt analyseverktøy InStat var det tydelig hva Liverpools speideravdeling ser i tyrkeren. 

Han er blant Europas beste hodespillere - han forsøker opp mot seks dueller per kamp og vinner 70 prosent av disse. Det er tall som ikke står tilbake for Liverpools aller beste hodespillere. 

Klopps mannskap tvinger ofte motstandere til å slå lange håpefulle baller mot ensomme spisser, og stoppernes evner til å vinne duellene er viktige for at laget kan fortsette å opprettholde trykket. 

I eksempelet under havner Kabak i duell med to Hannover-spillere på offensiv dødball. 

Mens fire spillere blir stående å vente på ballen avventer Kabak ved straffemerket. Tyrkeren kommer inn i fart, beregner opphoppet perfekt og setter ballen kontant i nettmaskene.

Liverpool kommer til å dra nytte av tyrkerens evne i duellspillet både defensivt og offensivt. 

Overraskende høy toppfart

Selv om tyrkeren er en høyreist og muskuløst bygd spiller er det tydelig at han har farten som skal til for å spille i Klopps offensive system. 

I eksempelet under blir Dusseldorf-angriperen spilt perfekt gjennom, og Kabak havner på etterskudd tidlig. 

Selv om angriperen tar et perfekt førstetouch og holder farten oppe løper tyrkeren seg inn i situasjonen igjen, og når spissen skal avslutte er han i posisjon til å få inn en viktig takling. 

Alle fysiske forutsetninger, men et stykke unna et ferdig produkt

Kabak har alle fysiske forutsetninger som skal til for å spille i Klopps Liverpool. Han har en høy toppfart som tillater han å stå høyt selv mot raske angripere, og kan også rydde unna lange pasninger. 

Det er imidlertid tydelig at 20-åringen fortsatt har mye å jobbe med under Klopps ledelse. 

Han kan være noe uvøren i forsvarsspillet til tider og det virker til tider som om det har kokt over for den høyreiste tyrkeren. 

Spytte-episode

Kabak har også markert seg med en lite heldig episode – spesielt i en tid når verden er inne i en pandemi. I etterkant av kampen mot Werder Bremen i september viste det seg at Kabak hadde spyttet på Ludwig Augustinsson.

Det tyske fotballforbundet ga ham en utestengelse på fem kamper, og en bot på 15.000 euro. I etterkant beklaget han hendelsen, og sa at det var et uhell.

Det er imidlertid liten grunn til å tro at det er problemer med mentaliteten av den grunn. Klopp skal bare ha fått positive tilbakemeldinger fra sin gode venn og trener-kollega David Wagner, som ledet Schalke 04 tidligere. 

I tillegg kommer Liverpools nylig ansatte leder for «recovery and performance» fra Schalke 04, og er dermed i god posisjon til å vurdere Kabaks mentalitet. Klopp tillater ingen idioter i stallen. 

Minimal risiko

Dette fremstår som en overgang med liten risiko for Liverpool, og muligens en ny genistrek fra Michael Edwards. 

Liverpool bruker bare en million pund for å låne den talentfulle forsvarsspilleren i en halv sesong, og dersom han viser seg å være god nok har de muligheten til å signere han for under tjue millioner pund i sommer. 

Han har allerede godt med erfaring og er åpenbart et gigantisk stoppertalent - allerede som 20-åringen står han frem i en av verdens beste spillere. 

Dersom Klopp og trenerteamet klarer å slipe diamanten kan Liverpool ha funnet sin neste stopperkjempe. 

Velkommen til Liverpool, Ozan Kabak!