Hver plassering i Premier League vil ha stor betydning økonomisk

Forhåpentligvis har Liverpool nå nådd bunnen, og kan starte klatringen igjen snart…

Det har ikke vært det enkleste året å være Liverpool-supporter. Som regjerende mester, og i en sesong der alle så ut til å slite, så det lenge ut til at de helrøde kunne surfe videre mot et nytt ligagull til tross for alvorlige skader. Så sa det stopp, og da stoppet det skikkelig.

I skrivende stund ligger Jürgen Klopps lag på sjetteplass på tabellen, med fem poeng opp til West Ham på fjerdeplassen. Men dersom både Everton og Aston Villa vinner hengekampene sine, vil den regjerende mesteren være helt nede på åttendeplass – og et Tottenham i krise kan være poenget bak, dersom de vinner sin hengekamp.

Det har ikke vært mye å juble for i 2021, og kampen om ligagullet ser allerede avgjort ut, det havner tilbake på Etihad Stadium i Manchester – men Liverpool har 13 kamper på seg for å redde stumpene, og klare minstemålet om en Champions League-plass.

Så mye er hver plassering verdt

Enkelt forklart, fungerer det slik: Premier League er bygd opp slik at de 20 klubbene deler likt 50 prosent av det som kommer inn fra TV-avtalen. I fjor var det 31.8 millioner pund fra den engelske TV-avtalen, og 43,2 millioner pund fra salg av rettighetene internasjonalt, ifølge fotballfinansbloggeren Swiss Ramble

25 prosent av TV-pengene blir delt på klubbene etter hvor mange ganger de direktesendes på TV i England. Liverpool ble direktesendt 29 ganger forrige sesong, og fikk derfor 31 millioner pund. Det var mest av alle.

De siste 25 prosentene blir fordelt etter hvor på tabellen laget ender.

Liverpool fikk 35,5 millioner pund for å ha endt på førsteplass forrige sesong, i det de kaller «merit payment». Manchester City, som endte på plassen bak, fikk 33,8 millioner pund. Norwich, som rykket ned og kom på sisteplass, fikk 1,8 millioner pund.

Forskjellen på hver plassering er altså på 1.8 millioner pund, basert på tallene fra forrige sesong. Så dersom Liverpool skulle ende på fjerdeplass, vil de motta 30.1 millioner pund. Skulle det bli en sjetteplass, vil de få 26,5 millioner pund. Men konsekvensene derfra ville blitt mye større…

Kritisk uten Champions League

Liverpool har spilt i Champions League de fire siste sesongene under Jürgen Klopp. Det har blitt to finaler, én åttedelsfinale, og årets sesong der de helrøde har et godt utgangspunkt mot RB Leipzig, etter å ha vunnet 2-0 på «bortebane».

De rødes lønnsutgifter er store, og dersom det skal være håp om å tiltrekke seg de beste spillerne, må en kunne lokke med Champions League-spill. Klubber som Chelsea har tidligere klart seg med et år uten Champions League, men slik Liverpools eiere driver klubben, vil de måtte endre måten de driver klubben på dersom det nå skulle skje.

Da Liverpool tapte finalen i Kiev i 2018, tjente Liverpool 81 millioner euro på sin deltakelse i turneringen. Sesongen etter, da de gikk hele veien i Madrid, var inntektene på 30 millioner euro mer.

Nå er det enda mer penger i den gjeveste klubbturneringen i Europa, og desto viktigere er det å delta.

Også der får tabellposisjon en stor betydning. Liverpool vant Premier League forrige sesong, og det sikrer de røde 40 prosent av TV-inntektene for England i turneringen. 30 prosent går til andreplassen i ligaen, 20 prosent til tredjeplassen, og kun 10 prosent til fjerdeplassen.

Forrige sesong tjente Liverpool 71 millioner pund på sin deltakelse i turneringen, og 18,4 millioner pund av det kom fra de TV-inntektene. Manchester City, som røk ut i runden etter, tjente til sammenligning 88 millioner pund, der 23,8 millioner pund kom fra TV.

Dette er altså en sesong da Liverpool kan tjene veldig mye på sin deltakelse i turneringen, dersom de skulle gå langt.

«Småpenger» i Europa League

Skulle Liverpool ende opp i Europa League, slik de ligger an til i skrivende stund, er det snakk om summer som ikke kan måle med Champions League. I tillegg til nedturen det er med å måtte spille torsdag-søndag nesten hver uke.

Hver kvalifiserte klubb får 2,92 millioner euro – sammenlignet med 15,25 millioner euro i Champions League. Onsdag kveld tok Tottenham seg videre til 8. delsfinale i Europa League, etter å ha slått Wolfsberger. Ifølge nettstedet Football-Coefficient har de med det tjent 10,8 millioner euro på årets europacupeventyr.

Liverpool, som har kommet like langt, men i Champions League, skal allerede ha tjent 59,5 millioner euro.