Kylian Mbappé + Liverpool - har vi lov til å drømme?

Det finnes ingen europeiske klubber som ikke ønsker Kylian Mbappe. Liverpool er en av få klubber som kan friste superstjernen.

Selv om Liverpool tok en bunnsolid seier «borte» mot RB Leipzig var det en ung franskmann som stjal alle overskriftene den kvelden. 

22 år gamle Kylian Mbappé viste frem hele registeret sitt i det første oppgjøret mot Barcelona, og sikret mer eller mindre avansement til kvartfinale med hat-trick i Spania.  

På sine fire første hele sesonger i seniorfotballen har han vunnet ligaen hvert år, i tillegg til syv nasjonale cuptriumfer.

Han var bare 19 år gammel da han var en sterk bidragsyter til at Frankrike vant verdensmesterskapet, med to viktige mål i åttedelsfinalen mot Argentina og målet som sikret seieren i finalen mot Kroatia. 

Med et ekstremt tempo, enestående teknikk, målscorerinstinkt og fremragende spilleforståelse virker det som om det bare er skader som kan hindre han i å være verdens beste fotballspiller i årene etter Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. 

Med bare ett år igjen av kontrakten sommeren 2021 stiller vi spørsmålet: har vi Liverpool-supportere lov til å drømme om et kjøp av superstjernen?

Kan velge og vrake - Liverpool en av tre favoritter

Først og fremst: Det er ikke en eneste klubb i verden som ikke ønsker å ha Mbappé i spillerstallen. 22-åringen snitter over ett målpoeng per kamp og har vist at han kan avgjøre kamper på det aller øverste nivået nær egenhendig. 

Prestasjonene gjør at han kan velge å vrake blant klubber dersom han bestemmer seg for å forlate PSG. 

VERDENS BESTE: Mbappe var bare 19 år gammel da han ble verdensmester.

VERDENS BESTE: Mbappe var bare 19 år gammel da han ble verdensmester.

Det er få klubber i verden som i det hele tatt har råd til franskmannen. 

De nasjonale gigantene Bayern München og Juventus har sannsynligvis midlene som trengs, men virker som unaturlige sidesteg for en spiller som er på vei inn i sine beste år på fotballbanen. Barcelona er i økonomisk trøbbel, og det virker som om det er Real Madrid som er 22-åringens foretrukne klubb i Spania.

Manchester United har sterk økonomi, men i deres nåværende forfatning ville det vært et steg ned for Mbappé, som ønsker å kjempe om de gjeveste trofeene. 

Da gjenstår det bare tre klubber med en realistisk mulighet til å tiltrekke seg det gigantiske talentet - Liverpool, Manchester City og Real Madrid. 

Real Madrid skal være den langsiktige drømmen til Mbappé, men de har ikke vært nær sitt beste de siste sesongene og ser ikke ut til å kjempe om de gjeveste trofeene denne sesongen. 

Dersom han setter det sportslige øverst på listen er det naturlig at det er Liverpool og Manchester City som står øverst på listen. Det kan gå mot en ny duell mellom Manchester City og Liverpool, samt mellom Pep Guardiola og Jürgen Klopp. 

Gjensidig beundring

Både Klopp og Mbappé har tidligere uttrykt sin beundring for hverandre offentlig. 

Både Liverpools eiere og Liverpools manager skal etter ryktene ha snakket med spilleren og hans representanter i 2017, etter den daværende 18-åringens gjennombrudd med Monaco, og Klopp har ikke spart på rosen når han har fått spørsmål om ham.

– Fra et sportslig ståsted er det ikke mange grunner for å ikke kjøpe ham - for en spiller han er. Men det handler om pengene så klart. Det er ingen sjanse. Absolutt sjanseløst, sa tyskeren i 2019.

Det er imidlertid mye som har skjedd siden den gang. 

Liverpool vant verdensmesterskapet for første gang og fikk den etterlengtede Premier League-tittelen, samtidig som de fikk en fantastisk ny sponsoravtale med Nike, det samme sportsmerket Mbappé sponses av. 

– Det er mange gode spillere, men Mbappé har den største fremtiden, sa han i et intervju under korona-avbrekket i 2020. 

PÅ ANFIELD: Mbappe fikk feire scoring foran et fullsatt Anfield i 2018.

PÅ ANFIELD: Mbappe fikk feire scoring foran et fullsatt Anfield i 2018.

Heller ikke Mbappé sparer på rosen når han får spørsmål om Liverpool og Klopp.

– Det Liverpool gjør for øyeblikket er utrolig. De er som en maskin - de har funnet rytmen, og det er som at de sier «vi spiller igjen, vi spiller igjen», sa han til BBC på flytende engelsk i januar 2020. 

I et intervju etter sesongslutt la han også vekt på Klopps rolle i suksessen.

– Prestasjoner som de har hatt er ikke noe som bare skjer. For å være så nådeløs ligger det mye hardt arbeid på trening bak, og at de har en veldig god manager.

Den franske gullgutten har de siste sesongene fått se Klopps unike evne til å få det beste ut av alle spillerne han arbeider med. Bare tanken på hva de to kan utrette ved hjelp av hverandre gir vann i munnen. 

Det store økonomiske spørsmålet

Hvis det er noe som skal hindre Liverpool i jakten på den franske superstjernen må det nok være økonomien. Da PSG hentet den daværende 18-åringen i 2017 måtte de ut med hele 140 millioner pund. 

Selv med en kontrakt som utløper sommeren 2022 må nok interesserte klubber punge ut rundt 100 millioner pund for den ettertraktede 22-åringen. Verdien hans er nær det dobbelte av det. 

Et salg av Mohamed Salah eller Sadio Mané kan frigjøre overgangsmidler, men det er vanskelig å se for seg klubber som kan hente de to for øyeblikket. Liverpool kommer ikke til å selge til engelske rivaler, og flere klubber sliter økonomisk grunnet korona-pandemien. Dersom Real Madrid skal kjøpe en ny ving er det Mbappé som vil være målet deres.

Da gjenstår bare Bayern Munchen, Juventus og PSG. En mulighet er at Liverpool tilbyr en av sine lynvinger til PSG som en del av en avtale, men det vil neppe Klopp godta, selv om de to spillerne er på vei inn i 30-årene. 

Samtidig tjener den unge franskmannen svimlende 375 000 pund (anslag fra L'Equipe) i uken. Det er omtrent det dobbelte av hva Liverpools aller beste spillere tjener i skrivende stund. 

De siste årene har vi sett flere eksempler på at det ikke lønner seg å ødelegge en lønnsstruktur for en enkeltspiller. Både i Barcelona og Manchester United har det ledet til misnøye innad i stallen, og flere samtaler med agenter som vil ha klientene sin opp på samme lønnsnivå. 

Stortalentet representeres av familien og ikke av superagenter, men det har vist seg krevende å forhandle med Mbappé-familien.

SKYHØYE KRAV: Mbappe representeres av faren (helt til høyre i bildet). Han har vist seg å være tøff med forhandlingsbordet.

SKYHØYE KRAV: Mbappe representeres av faren (helt til høyre i bildet). Han har vist seg å være tøff med forhandlingsbordet.

Da han signerte sin første proffkontrakt med Monaco i 2016 fikk han over to millioner pund i signeringsbonus, selv om forhandlingene bare startet på et par hundre tusen. Året etterpå ønsket han å bli klubbens best betalte spiller, og å få 16 ganger så høy lønn som den forrige sesongen. 

Franskmannen har som nevnt en svimlende høy lønn i hovedstaden, men godene stopper ikke der. Han fikk en signeringsbonus på om lag fem millioner pund, og det er klubben som betaler skatten hans. 

I tillegg ønsket representantene hans gratis privatfly, lønnsgarantier dersom han vant Ballon d'Or og at klubben betalte skatten av bonuser, men ingen av de kravene ble godtatt. 

Dersom Mbappé ønsker å spille under Klopp i Liverpool må han belage seg på lavere lønn og færre goder. 

Kan Nike bidra?

Liverpool har muligens råd til å betale overgangssummen for franskmannen, men kommer ikke til å tilby ham de samme lønningene som han er vant med. 

Noe som kan muliggjør en overgang på tross av det er begge partenes enorme avtaler med sportsmerket Nike. 

Ifølge The Athletic er Liverpools avtale med merket verdt 60-70 millioner pund i året, basert på hvor mye utstyr som selges. Den tidligere avtalen med New Balance var verdt omtrent 40 millioner pund. 

Dersom Mbappé signerer for Liverpool vil de rødkledde øke salget av utstyr betraktelig. Han vil være en garantist for sportslig suksess mens han er i klubben, og dersom han selges i sin beste alder vil Liverpool gå i pluss på franskmannen. 

Den franske unggutten er en av Nikes «to utvalgte» sammen med LeBron James. Basketstjernen kjøpte en to prosents minoritetsaksje i klubben i 2011, som har steget i takt med klubbens sportslige suksess under Klopps ledelse. 

RØD: LeBron James eier 2% av Liverpool FC.

RØD: LeBron James eier 2% av Liverpool FC.

Vi ser flere og flere eksempler på at selskaper hjelper med å finansiere overganger.

Da Wayne Rooney signerte for Derby County i høst fikk klubben en rekordstor sponsoravtale med spillselskapet 32Red i kjølvannet av avtalen. Scouseren fikk - helt tilfeldig, naturligvis - nummer 32 på drakten. 

Cristiano Ronaldo har vært god på banen i Juventus men har vært en enda større suksess kommersielt. Manchester Uniteds sponsorer Chevrolet skal være villige til å bidra til en United-retur for å øke deres globale merkenavn. 

Gunstig for alle parter?

Etter at Ronaldo signerte for Juventus økte lagets inntekter på kampdager, sponsorinntekter og salg av produkter/lisenser med til sammen 30%, ifølge tall fra The Athletic

Det blir mer og mer normalt at fotballsupportere følger enkeltspillere i stedet for et bestemt lag, og et kjøp av Mbappé vil utvilsomt øke Liverpools kommersielle inntekter, selv om det sannsynligvis er mindre potensiale for økte kommersielle inntekter enn i Juventus. 

Samtidig vil et partnerskap mellom Liverpool, Mbappé og Nike, i tillegg til stor eksponering fra kjendiser som LeBron James og Drake, sannsynligvis gi historisk høye salgstall for sportsmerket.

For Mbappés del vil nok ikke en overgang til Liverpool være det beste økonomiske valget på kort sikt, men for merkevaren til den selverklærte superstjernen vil det være gunstig. 

De rødkledde vil mer eller mindre sikre seg sportslig suksess med franskmannen på laget, og de medførende økonomiske gevinstene det leder til, samtidig som de vil være sikret pengene tilbake hvis han en gang ønsker seg videre til Real Madrid. 

SWOOSH: Mbappe er Nikes frontfigur i Paris.

SWOOSH: Mbappe er Nikes frontfigur i Paris.

Har vi lov til å drømme?

Så, for å svare på spørsmålet vi stilte: Har Liverpool-supportere lov å i det hele tatt drømme om et kjøp av Kylian Mbappé? 

Liverpools sportslige suksess de siste årene har løftet de opp i det øvre sjiktet av europeisk fotball. De er også ett av få lag som, i teorien, kan finansiere et kjøp av franskmannen. 

Nike må sannsynligvis bidra til finansieringen, men rekordhøye salgstall og økt globalt merkenavn vil uten tvil friste det gigantiske sportsmerket. 

Sportslig sett er det ingen grunn til å velge bort Liverpool for franskmannen. Selv midt i en ubegripelig skadekrise ser Klopps mannskap ut til å ta seg til kvartfinale i Champions League. Alle spillere tyskeren arbeider med blir bedre, og bare tanken på hvilket nivå det kan få 22-åringen opp på er skremmende. 

Ender Kylian Mbappé i Liverpool? Sannsynligvis ikke. Strategien som har løftet laget fra Anfield opp blant de beste lagene i verden handler om å gjøre smarte avtaler for spillere med stort ubrukt potensiale. 

Har vi lov til å drømme? Ja. Liverpool viste da de signerte Thiago at de kan endre strategien på markedet, og den sportslige og kommersielle suksessen han nærmest garanterer kan bli en for stor fristelse selv for pengesmarte amerikanere. 

#Mbappe2021 kan bli en realitet. 

Kilder: The Athletic, Liverpool Echo, L'Equipe