VAR-systemet som frustrerer, sett fra et dommersynspunkt

Det har vært et år preget av mye diskusjon og frustrasjon rundt VAR, men hva er dommen fra tidligere toppdommere?

Lørdag 18:30 lørdag møtes de to byrivalene på nytt, etter at bortemøtet mot Everton i oktober ble preget av kontroversielle dommeravgjørelser. Hvordan har VAR fungert så langt i England? Liverpool.no har bedt om en vurdering fra dommernes side.

For teoretisk

– Ut fra det jeg har sett fra Champions League og større mesterskap, så fortsetter diskusjonene rundt avgjørelser som offside og straffespark. Til tross for VAR, men det forekommer kanskje i noe mindre grad, sier tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø.

Han dømte på internasjonalt nivå i 17 år med blant andre kamper i EM, Champions League og VM-kvalifiseringen. Fem ganger fikk han Kniksenprisen som årets dommer i Norge.

– Utfordringen med VAR er at det har gjort dømming veldig teoretisk, og en del situasjoner har man ikke klart å lande ennå. Spesielt synes jeg dette gjelder hands. Samtidig så tror jeg at det vil gå seg til.

54-åringen var opprinnelig VAR-motstander, men har nå endret holdning til fordel for videodømmingen.

– Jeg synes at fotballen skal være en «her og nå-opplevelse», og VAR tar bort noe av spontaniteten. 

– VAR fjerner ikke alle feil, men det tar bort noen av de verste. Sånn sett gjør det fotballen renere, og det er en god ting for sporten. Vi må tenke på at det er en storindustri med mye penger involvert, sier Øvrebø som håper at VAR kommer til norsk fotball også.

MYE PRESS: Tom Henning Øvrebø fikk oppleve Michael Ballack og Chelseas vrede da han dømte i Champions League.

MYE PRESS: Tom Henning Øvrebø fikk oppleve Michael Ballack og Chelseas vrede da han dømte i Champions League.

Hjelper dommerne

Tidligere FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen rangerer jevnlig dommerprestasjoner for NordicBet. Han er i likhet med Øvrebø enig i at VAR har fungert godt, men at det er forbedringspotensiale. 

– Jeg synes terskelen for hva som anses som «clear error» i feltet er for høy, og at offsidebedømmelser med tusenvis av streker med millimetermål er håpløst. De kan også kjøre OFR (on-field review) oftere, sier 41-åringen.

Begge de tidligere toppdommerne ser på video som et nyttig verktøy for dommerne.

– Min oppfatning er at dommerne oppfatter VAR som en trygghet og et flott supplement, og at det ikke går utover prestasjonene på banen, sier Edvardsen.

– Det gjør deg roligere på banen. Björn Kuipers (nederlandsk toppdommer), som har kjent litt på begge deler, sa hvertfall det. Du har et sikkerhetsnett som du kan støtte deg på, sier Øvrebø og legger til at det i fotball er fascinerende kort vei mellom himmel og helvete.

Opprinnelig er Øvrebø utdannet psykolog. I tillegg jobber han med en doktorgrad om mental helse på elitenivå («Mental Health Among Athletes and Coaches in Norway - The Dark side of Elite Sport?»).

– Dommere må tåle å bli diskutert og vurdert på lik linje som trenere og spillere. Det er en del av det å være på høyt nivå som i Premier League, og det tror jeg dommerne lever godt med.

På det verste opplevde Øvrebø å få drapstrusler, etter semifinalen i Champions League mellom Barcelona og Chelsea i 2009.

– Det er mye følelser involvert. Noen ganger koker det over, men i utgangspunktet bør det være saklig.

ERFAREN: Svein-Erik Edvartsen har flere år bak seg med dømming for både NFF, UEFA og FIFA.

ERFAREN: Svein-Erik Edvartsen har flere år bak seg med dømming for både NFF, UEFA og FIFA.

Situasjon 1: Når kan man blåse av?

Liverpool - Manchester United 17. januar 2021 (0-0):

Pause vs. Paul Tierney

Øvrebø:
– Tilleggstid er veiledende. Det er dommeren som avgjør når tida er ute. For noen år siden var det en situasjon i VM hvor dommeren blåste mens ballen var iferd med å nikkes i mål. Det er ikke galt, men du kan si at det ikke er fornuftig.

Edvartsen: 
– Tilleggstiden som kommer opp på tavlen til fjerdedommer er minimum tillegg.

NÅR BØR MAN BLÅSE: Dommeren blåste i fløyta, før tida, mens Liverpool var midt i et lovende angrep.

NÅR BØR MAN BLÅSE: Dommeren blåste i fløyta, før tida, mens Liverpool var midt i et lovende angrep.

Situasjon 2: Straffbar hands?

Southampton - Liverpool 4. januar 2021 (1-0):

Georginio Wijnaldum vs. Jack Stephens

Øvrebø:
– Hands er vanskelig. Nå vet jeg ikke hva de nyeste retningslinjene er, men det er mange spørsmål. Hva er en naturlig posisjon? Hva er da en naturlig posisjon når du strekker ut beinet? Dette må vi leve med selv om vi har VAR.

– Vurderingen kan bli annerledes noen ganger når vi diskuterer situasjonen, men ikke ser helheten. 

Edvartsen:
– IFAB (International Football Association Board) innførte nye handsregler hvor hovedessensen er at det er hands hvis «the hand/arm has made their body unnaturally bigger». Etter at det ble stor debatt i Premier League, har man lempet litt på dette og PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) har tatt inn enkelte kriterier som IFAB hadde fjernet.

VANSKELIG Å FORSTÅ: Regler og diskusjoner rundt hands har vært til tider forvirrende, som ved denne blokkeringen.

VANSKELIG Å FORSTÅ: Regler og diskusjoner rundt hands har vært til tider forvirrende, som ved denne blokkeringen.

Situasjon 3: Straffespark?

Newcastle - Liverpool 30. desember 2020 (0-0):

Sadio Mané vs. Karl Darlow

Øvrebø:
– Jeg håper at det ikke skal være sånn at man må gå ned for å få straffespark, men i enkelte situasjoner kan det være til hjelp. Personlig så liker jeg spillere som er tøffe og står oppret.

– Jeg skulle ønske at fotballen var litt mer som ishockey. Det er ingen som filmer i hockey.

Edvartsen:
– Dette anses som «light contact» og jeg synes derfor at det var greit å spille videre, og at VAR ikke involverte seg.

STRAFFE ELLER IKKE: Hvor mye kontakt må til for at det skal bli straffespark?

STRAFFE ELLER IKKE: Hvor mye kontakt må til for at det skal bli straffespark?

Situasjon 4: Rødt kort?

Everton - Liverpool 17. oktober 2020 (2-2):

Jordan Pickford vs. Virgil van Dijk

Øvrebø:
– Den husker jeg! Her er det offsiden som teller, og den blir tatt av VAR. Utover det så kan taklingen vurderes som så stygg at man kunne ha gått inn og gitt rødt kort.

Edvartsen:
– Jeg tok selv feil her ved første øyekast. Klart rødt kort for alvorlig brudd på spillereglene, van Dijk ble klart utsatt for fare.

GÅR GLIPP AV RESTEN AV SESONGEN: Jürgen Klopp forventer ikke å kunne benytte seg av Virgil van Dijk før etter EM.

GÅR GLIPP AV RESTEN AV SESONGEN: Jürgen Klopp forventer ikke å kunne benytte seg av Virgil van Dijk før etter EM.

Aldri feilfritt

Tidligere Everton- og Manchester United-profil Wayne Rooney, uttalte denne uken på en pressekonferanse at han synes at fotballen var bedre før VAR. Blant annet mener han at systemet har ødelagt noe av gleden, for både spillere og supportere, ved mål.

– VAR tar bort følelsene fra selve øyeblikket.

– Personlig synes jeg fotball er bedre uten VAR. Selv om man kan være frustrert etter kamper, så synes jeg vi må stole på at dommerne gjør jobben så godt de kan. Selv om man ikke alltid er enig i noen av avgjørelsene de tar, så må vi la dem gjøre det og respektere deres syn.

Øvrebø trekker frem at fotballdommere er akkurat som spillere og trenere. Enkelte dager er du ikke oppe på det nivået som du vanligvis holder.

– Dommere er bare mennesker de også. De vil gjøre feil. Dette må vi leve med selv om vi har VAR, og det gjør også at fotball er noe supportere alltid kan diskutere.