Super League:Supportere ønsker å kvitte seg med Super League-eierne

Slik har supporterne av de andre klubbene reagert på Super League. For mange fortsetter kampen.

Super League skapte en voldsom oppstandelse i fotball-Europa i de 48 timene det hele varte. Men for noen supportere fortsetter kampen.

Spirit of Shankly har satt foten litt på bremsen hva gjelder å kjøre en kampanje for å få FSG fjernet, og da spillerbussen ankom Anfield lørdag var det stort sett til jubel fra de fremmøtte. Etterspillet har vært hardere i andre engelske klubber.

Manchester United

På Old Trafford har Super League-fiaskoen vært å parre en fyrstikk med en tennbrikett. Rivalen fra nabobyen har i 16 år forsøkt å røyke ut Glazer-familien fra Old Trafford, med varierende nivå på engasjementet. Super League-situasjonen var det som skulle til for å sette fyr på supporterne igjen.

#GlazersOut har trendet på Twitter, men de har også gått fysisk til verks. Rundt 20 supportere tok seg inn på treningsfeltet Carrington forrige uke, og klarte blant annet å få en samtale med Ole Gunnar Solskjær. Gruppen holdt bannere med «Glazers Out» og «50+1» – en referanse til den tyske eiermodellen hvor ingen investor utenfra kan eie mer enn 49% av en fotballklubb. 51% må være i hendene til klubben og dens medlemmer. Dette er målet supporterne jobber for nå, men det er nok enklere sagt enn gjort å få innført et slikt eierskap i en global klubb som Manchester United, som attpåtil er børsnotert på Wall Street.

Solskjær og spillerne skal også ha vært misfornøyd med situasjonen de ble satt i søndagen da Super League-nyheten sprakk. De fikk vite om det noen timer før de møtte Burnley, og Solskjær måtte møte pressen uten å egentlig vite hva som foregikk. Kaptein Harry Maguire skal ha konfrontert klubbsjefen Ed Woodward, som senere sa opp sin stilling på Old Trafford. Men enn så lenge ser det ikke ut som at Glazer-familien vil lytte til supporternes ønsker og trekke seg ut fra Salford.

FORVENT MER AV DETTE: Supporterne til Manchester United reiste til Old Trafford for å protestere mot eierne. Det er varslet flere protester før kampen mot Liverpool søndag.

FORVENT MER AV DETTE: Supporterne til Manchester United reiste til Old Trafford for å protestere mot eierne. Det er varslet flere protester før kampen mot Liverpool søndag.

På søndag gjester Liverpool Old Trafford, og det forventes at hjemmesupporterne vil aksjonere utenfor stadion. De oppmuntres til å møte mannsterke foran Trinity-statuen, ikledd gull og grønt – de originale fargene til laget som en gang ble kalt Newton Heath.

Arsenal

En annen supportergruppe som har gitt bra med lyd fra seg etter Super Leagues inntog og kollaps, er Arsenals. Før ligakampen mot Everton fredag 23. april møtte de mannsterke opp utenfor Emirates. Det skulle være en Super League-protest, men etter at laget trakk seg, ble heller Stan Kroenke skyteskive. Kroenke har sakte men sikkert investert i større og større deler av Arsenal, fra selskapet hans kjøpte opp 9.9% av klubben i 2007, til han tok over hele klubben i 2018.

Supporterne var rasende da Super League-planene ble offentliggjort, og etter at lagene trakk seg, skiftet fokuset tilbake på Kroenke. Også Arsenal-legende Ian Wright kastet seg på trenden og skrev «Kroenke Out» på Twitter.

KROENKE OUT: Arsenal-supportere utenfor Emirates før kampen mot Everton.

KROENKE OUT: Arsenal-supportere utenfor Emirates før kampen mot Everton.

Fredag, før avspark mot Everton, møtte tusenvis av supportere opp utenfor stadion med plakater, rop og munnbind.

Supporterne føler at Kroenke-familien ikke gjør nok for klubben og at de mangler ambisjoner. De føler også at familiens overhode, Stan, gjemmer seg i møte med kritikk. I etterkant av Super League, sendte han sønnen Josh til å møte supporterne for en samtale om situasjonen. 

– Jeg tror vi alle visste at det kom, rett fra den dagen han ble majoritetsaksjonær. Vi visste at en europeisk superliga var noe han ville se på, og at han ville se dollartegnene i overflod, sa Raymond Herlihy fra supportergruppen REDaction til Goal.

– Super League-greia er forhåpentligvis død og blir aldri pratet om igjen, men det fremhever videre at dette ikke er den rette mannen som leder klubben vår.

Det er ingenting som tyder på at supporterne skal få viljen sin og kaste Kroenke ut – sønnen Josh sa i møtet med supporterne at faren ikke har noen planer om å forlate skuta og at han føler de er de riktige til å forvalte Arsenal – men hvis de skulle klare det, har en svenske vist sin interesse. Milliardær og Spotify-starter Daniel Ek skrev på Twitter at han har vært Arsenal-supporter hele livet, og ønsker å bli vurdert hvis de skulle bestemme seg for å selge.

Tottenham

Da Tottenham møtte Southampton onsdag, dagen etter at de engelske klubbene trakk seg fra Super League, samlet supporterne seg utenfor den nye stadion i nord-London. «Levy Out», «ENIC Out» og «I want my Tottenham back» sto det på bannere mange holdt.

Daniel Levy kom inn i Tottenham-styret i 2000 etter at ENIC – investeringsselskapet til Joe Lewis og Levy – kjøpte 27% av klubben fra Alan Sugar. Levy tok over som styreleder, og ENIC kjøpte omsider opp 85,55% av Tottenham og tok over kontrollen i 2007.

Under Levys ledelse og ENICs eierskap har Tottenham gjort det bra, og tok seg blant annet til finalen i Champions League i 2019. Men at de skulle være en del av Super League – med stormakter som Barcelona, Real Madrid, og Liverpool – var det mange som syntes var litt vel freidig.

ENIC UT: En Tottenham-supporter holder opp en plakat på Wembley under Ligacup-finalen mot Manchester City.

ENIC UT: En Tottenham-supporter holder opp en plakat på Wembley under Ligacup-finalen mot Manchester City.

Etter at planene var lekket, holdt Tottenham Hotspur Supporters Trust en avstemning hvor det ble stemt overveldende for å be om at styret i klubben skulle trekke seg. Gruppen uttrykte at de ikke lengre stolte på klubben og noterte seg en uvillighet til å diskutere potensielle Super League-planer på møter med klubben de siste årene. «Tottenham Hotspur var den første britiske klubben som vant en europeisk pokal. Vi viste veien som fanget fantasien til fans overalt. I går forrådte det nåværende styret i THFC klubben, dens historie og magien som gjør dette spillet så spesielt, da de satt navnet sitt på en uttalelse som kunngjorde dannelsen av Super League», skrev supportergruppen dagen etter at bekreftelsen kom ut. «Nok er nok.»

Da laget trakk seg, uttrykket Levy anger men han sa ikke unnskyld – noe som gjorde supporterne enda mer sinte.

Midt i oppstandelsen fikk manager Jose Mourinho sparken, en stor nyhet som druknet i Super League-informasjon. Sparkingen i seg selv var neppe en stor overraskelse, men timingen var litt uheldig. Inn som midlertidig manager kom unge og uerfarne Ryan Mason, som bare seks dager inn i jobben skulle lede laget i en finale. Spurs tapte ligacup-finalen mot Manchester City.

Chelsea

Chelsea var det første laget som spilte hjemmekamp etter at bekreftelsen på Super League kom. Tirsdag kveld strømmet supportere til Stamford Bridge for å sørge for at de ble hørt. Så mange og så sinte var de, at de klarte å stanse spillerbussen fra å komme inn til stadion til planlagt tid. Kampen ble utsatt. Omsider måtte Petr Cech gå av bussen og trygle supporterne om å la dem slippe forbi.

De fremmøtte hadde plakater hvor det sto «RIP Football», «We want our cold nights in Stoke» og «Roman, do the right thing» – en oppfordring direkte til eier Roman Abramovich.

Da nyheten om at korthuset ramlet ble spredt i folkemengden, kunne det nesten minne om en scoring.

Men i motsetning til supportere av Liverpool, Manchester United, Arsenal og Tottenham, har ikke Chelseas supportere jobbet for at eier Abramovich skal få noen konsekvenser. Hvis man tar en titt på hashtaggen #AbramovichOut på Twitter for eksempel, så er den brukt nesten utelukkende av supportere av andre lag.

Manchester City

«Vi er helt imot alt som skaper en utbryter-Super League. Denne foreslåtte nye turneringen har ingen sportslige fordeler og synes å være motivert av grådighet», skrev Manchester City Official Supporters’ Club. «Det ble opprettet uten kunnskap eller innspill fra noen supportergruppen, og viser nok en gang at de involverte ikke tar hensyn til spillets tradisjoner.»

På pressekonferansen til Pep Guardiola tirsdag – noen timer før lagene trakk seg – var han klar på hva han følte om den foreslåtte ligaen.

– Det er ikke sport hvis forholdet mellom innsats og suksess ikke eksisterer. Det er ikke sport hvis suksess er garantert, det er ikke sport hvis det ikke betyr noe om man taper.

Noen timer senere ble City det første laget til å trekke seg.

Da Manchester City møtte Tottenham i ligacup-finalen på Wembley på søndag, var det foran 8000 tilskuere. Noen av de som hadde reist fra Manchester, brukte anledningen til å protestere mot styret. «Sack the Board» sto det på plakater på tribunen. «Fans, Football, Owners. In that order» sto det på en annen.