Enorme forskjeller blant Liverpools angripere

Angrepsrekka til Liverpool befinner seg på hver sin ende av skalaen når det kommer til effektivitet.

Mens Mohamed Salah og Diogo Jota er blant Premier League mest effektive angrepsspillere, befinner Sadio Mané og Roberto Firmino seg på motsatt ende av skalaen.

Sjansesløsingen til de to sistnevnte har kostet Liverpool dyrt helt siden nyttår, og nå er de røde i beste fall outsidere til å kvalifisere seg til neste sesongs Champions League.

Ikke levert målpoeng på over to måneder

Vi har sett nærmere på hvordan Mané og spesielt Firmino har slitt foran mål denne sesongen.

Firmino har hatt en meget svak sesong foran mål, og med seks scoringer er han på delt 40. plass på Premier Leagues toppscorerliste. Han har i tillegg bidratt med fem målgivende pasninger. Firmino scoret to i 7-0-seieren mot Crystal Palace, og scoret i begge oppgjørene mot Tottenham, som begge endte med seier. Han bidro i tillegg med mål mot seierne over Sheffield United (2-1) og Leicester (3-0) på hjemmebane. 29-åringen har kun scoret én gang siden nyttår, og det er over to måneder siden han leverte målpoeng.

Firmino har ikke scoret i noen andre turneringer denne sesongen. Han scoret ti ganger i Premier League forrige sesong.

Sadio Mané har scoret to ganger mer enn sin brasilianske rekkekamerat, og han står med like mange målgivende pasninger. Mané er på delt 26. plass på toppscorer i Premier League. Han scoret fire mål på sine fire første ligakamper denne sesongen - to mot Chelsea, ett mot Arsenal og ett mot Everton. Siden har det kun blitt scoret mot Crystal Palace og West Bromwich like før og like etter jul, og mot Tottenham og Leeds dette kalenderåret.

29-åringen har i tillegg bidratt med to mål i FA-cupen og tre mål i Champions League denne sesongen. Forrige sesong scoret han 18 ligamål for Liverpool, og han har aldri avsluttet en Premier League-sesong uten å score minst ti mål. Nå har han fire kamper på seg på å komme opp på tosifret også denne sesongen.

Svak leveranse

Vi har sett på hva Firmino og Mané har levert opp mot noen utvalgte angrepsspillere i Premier League, inkludert Mohamed Salah og Diogo Jota. Først og fremst kan vi se at duoen har levert svakt hva gjelder minutter per scoring. Der ligger både Jota og Salah i motsatt ende av skalaen.

På oversikten ser vi at toppscorer Harry Kane har et meget pent snitt når det kommer til minutter per mål, men av de utvalgte spillerne er det Diogo Jota som gjør det aller best. Så langt scorer han hvert 129. minutt for Liverpool i Premier League denne sesongen. Portugiseren har riktignok spilt langt færre minutter enn de fleste spillerne i oversikten.

Også Mohamed Salah gjør det meget godt. Han er ett mål bak Kane, og er også like bak når det kommer til effektiviteten. Duoen som kjemper om toppscorertittelen skiller seg helt klart ut blant angrepsspillerne i Premier League.

På motsatt ende av skalaen finner vi Mané og Firmino. Det går 328 minutter mellom hver gang Mané scorer, mens for Firmino er det snakk om hele 436 minutter (528 minutter i alle turneringer) i snitt mellom hvert mål. Det vil si at Salah i snitt scorer tre ganger for hver gang Firmino scorer.

Lite effektive

Expected Goals (xG) er ikke det mest presise som finnes, men gir likevel en pekepinn på hvem som kommer til flest sjanser og hvor gode de er til å omsette disse sjansene.

I denne grafikken kan du se hvordan et utvalg angrepsspillere leverer ut fra xG i Premier League denne sesongen.

Igjen ser vi at Kane og Salah imponerer - begge scorer flere mål enn det man kan forvente ut fra hva slags sjanser de før. Det samme gjør spillere som Alexandre Lacazette, Danny Ings og Diogo Jota.

Også her kommer Mané og Firmino dårlig ut med xG på henholdsvis 13 og 12. Duoen har levert langt svakere enn hva man kunne forvente. Mané har en «negativ xG» på 5, ettersom han kun står med 8 mål, mens Firmino står med 6 i negativ xG.

Med mer «normal» leveranse fra de to, kunne situasjonen i ligaen sett annerledes ut for Liverpool.

Trenger en mer effektiv spiss?

Tallenes tale er med andre ord ganske klar når det gjelder Firmino som målscorer – han viser gang etter gang hvor viktig han er for press og angrepsspill, men for et lag som sliter med å finne veien til nettet for tiden, hadde det nok hjulpet med en mer effektiv spiss. For når også Mané svikter, lider Liverpool.

I tillegg svikter også resten av laget.

Denne sesongen er det kun seks spillere som har scoret mer enn ett ligamål for Liverpool. Kun den nevnte angrepskvartetten har scoret mer enn to ganger. Kun Salah er inne på topp 20-listen over toppscorerne i Premier League. Kanskje er løsningen for Jürgen Klopp å kjøpe ny spiss i sommer.