Manglende effektivitet foran mål påfører Jürgen Klopp søvnløse netter og grå hår

Manchester United har scoret 17 mål mer enn Liverpool siden jul.

Den 19. desember vant Liverpool 7-0 over Crystal Palace på Selhurst Park, og Jürgen Klopps mannskap tronet på toppen av Premier League-tabellen da juleribba ble fortært. Etter jul har imidlertid de røde virkelig strevd med å finne veien til nettmaskene.

Etter den 25. desember har Liverpool bare scoret 19 mål på 19 kamper. Til sammenligning har Manchester City gjort hele 50 mål på 20 kamper, mens Manchester United har gjort 36 mål på 20 kamper. 

Har scoret færre mål enn West Bromwich!

Til og med West Bromwich har gjort flere mål enn Liverpool, med 20 scoringer på 19 kamper!

Faktisk er det bare seks klubber som har scoret færre mål i Premier League enn Liverpool siden jul. Det er Wolverhampton, Brighton, Southampton, Crystal Palace, Fulham og Sheffield United.

KAMPER OG MÅL SIDEN 25. DESEMBER: Tallenes tale er klar.

KAMPER OG MÅL SIDEN 25. DESEMBER: Tallenes tale er klar.

Faktum er at Liverpool bare er en skygge av det laget de var i fjor i angrep. Da gjorde de hele 85 mål i Premier League, sammenlignet med Manchester Uniteds 66. Kun Manchester City nettet flere mål enn Liverpool i ligaen i fjor, med utrolige 102 scoringer.

Fem serierunder før slutt har Liverpool scoret fattige 55 mål, noe som er 15 færre enn City og ni færre enn United. Men det er altså etter jul at Liverpool har fått fullstendig scoringsvegring. Liverpools fire angripere har gjort til sammen 14 mål etter jul, og Mohamed Salah har scoret halvparten av disse. Sadio Mané og Diogo Jota har tre hver, mens Roberto Firmino har ett fattig ligamål på vise til etter 25. desember.

De fire spissene har til sammen hatt 42 store sjanser i denne perioden, og har scoret på ti av disse.

Diogo Jota har scoret hvert 152,7 minutt han har vært på banen etter jul. Mohamed Salah har gjort mål hvert 221,9 minutt, mens tallene for Sadio Mané og Roberto Firmino er henholdsvis 458 minutter og 1357 minutter!

Bare tre andre spillere har scoret

Bekymringsfullt er det også for Liverpool at svært få andre spillere enn spissene scorer. Etter 25. desember er Trent Alexander-Arnold den eneste spilleren som ikke spiller i angrep som har gjort mer enn ett mål, med to scoringer. Curtis Jones og Georginio Wijnaldum er de eneste andre spillerne som har scoret ligamål, med ett hver.

LIVERPOOLS SPISSER SIDEN JUL: Bommer på sjansene (Kilde: Daily Mail)

LIVERPOOLS SPISSER SIDEN JUL: Bommer på sjansene (Kilde: Daily Mail)

Jürgen Klopp har brukt den siste uken til å finne ut hvorfor Liverpool ikke gjorde flere mål i de to uavgjortkampene mot Leeds og Newcastle. De røde scoret bare to ganger på 36 sjanser i disse to kampene. 

– I forrige uke hadde vi 36 sjanser og scoret to mål. Det er helt klart ikke den uttellingen du ønsker. Det er to sider ved dette. Vi scorer ikke ofte nok, men vi skaper brukbart med sjanser, og det må vi fortsette med. 

– Vi har forsøkt å hjelpe guttene, og har vist dem ulike situasjoner. Jeg akter ikke å rope og skrike til dem, og klage på hvorfor de ikke setter ballen i mål. For øyeblikket handler det om å gi dem ulike muligheter, og hjelpe dem med å gi dem riktig informasjon.

– Etter kampen mot Newcastle var jeg ikke i særlig godt humør. Ingen burde ha vært det. Neste dag var jeg i litt bedre humør, men ikke mye. To dager senere var jeg ok igjen, og jeg har sett fem eller seks akamper på to dager for å forstå ting bedre, sa Klopp fredag.

– Du må se disse avgjørende situasjonene om igjen, og så må du forsøke å ta den riktige avgjørelsen. Det er hva vi har jobbet med på trening denne uken. Vi har også hatt samtaler med spillerne, og vist de opptak av situasjonene.

– Det har vært en travel uke, men jeg har ikke noe annet å gjøre, så det er ikke noe problem. Vi prøver å bruke tiden fornuftig.

Mangler rytme

Den manglende uttellingen foran mål gjør at Liverpool står i fare for å gå glipp av Champions League og havne utenfor topp fire for første gang siden 2017.

Til Klopps forsvar skal det påpekes at han aldri denne sesongen har kunnet mønstre sitt beste lag. Da sikter vi til Alisson i mål, med en bakre firer bestående av sidebackene Alexander-Arnold og Andy Roberton, med Virgil van Dijk og Joe Gomez som stoppere. En midtbane bestående av Thiago Alcantara, Jordan Henderson, Fabinho bak spissene Mané, Salah og Firmino.

– Vi er klar over de ressursene vi har. Det er ikke problemet. Du kan ikke bli mestere hvert år, og City vil ikke bli mestere hvert år heller. Når spillerne vi har savnet denne sesongen kommer tilbake, vet vi at vi umiddelbart vil bli bedre. Da vil vi få en mye bedre rytme, uttalte Jürgen Klopp før helgen.