Han bærer en hel nasjons forhåpninger på sine skuldre

Xherdan Shaqiri er mannen sveitserne setter sin lit til i store mesterskap.

Xherdan Shaqiri er spilleren sveitserne håper skal bli tungen på vektskålen når Sveits møter storebror Frankrike i kveld. 

Shaqiri har scoret hele 25 mål på sine 94 landskamper for Sveits, etter å ha gått gradene på de sveitsiske ungdomslandslagene fra U17, via U18, U19 og U21.

Liverpool-spilleren debuterte for Sveits i en privatlandskamp mot Uruguay i mars 2010. Sveits tapte kampen 3-1. Shaqiri gjorde imidlertid nok til å komme med i VM-troppen i 2010. Det første målet for landslaget gjorde han i september samme år, et karakteristisk langskudd med venstrefoten i et 3-1 tap for England i en EM-kvalifiseringskamp. Han gjorde hat-trick i en annen EM-kvalifiseringskamp den 6. september 2011, da Sveits kom tilbake etter å ha blitt liggende under mot Bulgaria, og vant 3-1. 

Droppet nasjonalsangen

I 2012 skapte Shaqiri store overskrifter da han valgte å ikke synge den sveitsiske nasjonalsangen før en VM-kvalifiseringskamp mot landet til hans forfedre, Albania. Han feiret heller ikke da han scoret åpningsmålet i 2-0 seieren. Han brukte fotballsko med flaggene både til Kosovo, Albania og Sveits. 

I juni 2014 kom han med i VM-troppen, og i sveitsernes åpningskamp i mesterskapet ble han kåret til banens beste spiller av FIFA, da Sveits slo Ecuador. En bedrift han gjentok ti dager senere, i Sveits sin tredje og siste gruppespillkamp, da han gjorde hat-trick mot Honduras. Et av målene var et bananskudd fra 30 meter. Dermed var Sveits klare for åttendedelsfinalen, hvor de tapte 1-0 for Argentina.

Shaqiri scoret også tre ganger for Sveits under kvalifiseringen til EM i 2016. Alle målene kom mot Litauen. De to første i en 4-0 seier i St Gallen, og i bortekampen scoret han vinnermålet i det 84. minutt da Sveits vant 2-1. 

I EM-sluttspillet i Frankrike startet Shaqiri alle Sveits sine fire kamper, da de igjen tok seg til en åttendedelsfinale. Denne gangen gjorde han seg bemerket da han utlignet til 1-1 mot Polen på et glimrende brassespark fra utkanten av straffefeltet. En scoring som ble kåret til årets mål i turneringen. Han scoret også i straffespark-konkurransen, men det hjalp ikke, da Sveits tapte den.

Satte sinnene i kok med ørnesymbol

Shaqiri kom også med i VM-troppen som reiste til Russland i 2018. I gruppespillet scoret han vinnermålet da Sveits kom tilbake og vant 2-1 etter å ha blitt liggende under mot Serbia. Både Shaqiri og den andre målscoreren til Sveits, Granit Xhaka, som også har famile med opphav i Kosovo, feiret scoringene ved å gjøre ørnetegn, et symbol for etniske albanere. Det samme gjorde også Sveits-kaptein Stephan Lichsteiner for å feire Shaqiris mål, selv om han ikke er av albansk opphav, og kapteinen forsvarte også sine to medspillere etter kampen.

FIFA ga Xhaka og Shaqiri en bot på 10.000 sveitserfranc hver for usportslig oppførsel, mens Lichsteiner fikk en bot på halve det beløpet. 

Shaqiri kom også med på turneringens lag da Sveits deltok i sluttspillet i Nations League i Portugal for to år siden.

Statistikkene til Opta viser at Shaqiri har scoret eller hatt målgivende pasning til halvparten av Sveits sine mål i alle store turneringer fra og med 2014. Da snakker vi altså om VM og EM. Han har nettet fem og vært nest sist på ballen ved tre av Sveits sine 16 mål. 

Så langt i årets EM har Liverpool-spilleren notert seg for to mål og en målgivende pasning.

Lazio forventes å legge inn bud i sommer

Ifølge Liverpool Echo krever Liverpool FC minst 13 millioner pund for å gi slipp på Shaqiri etter EM, og det spekuleres i at Lazio kommer til å legge inn et bud på sveitseren. Echo forstår det slik at Serie A-klubben ikke har tatt offisiell kontakt, men Liverpool forventer et bud fra den kanten så fort EM er over. 

Den offensive midtbanespilleren har to år igjen av sin kontrakt med Liverpool, og dermed ønsker Anfield-klubben å få tilbake summen de betalte Stoke for sveitseren for tre år siden. Liverpool forsøker ikke aktivt å selge Shaqiri, men vil heller ikke stå i veien for sveitseren om de får et bud som  som klubben er fornøyd med.

Shaqiri har bare startet 10 kamper for Liverpool i løpet av de siste to sesongene, og hadde 22 kamper i alle turneringer forrige sesong.

– Jeg har en kontrakt her, men etter EM vil jeg selvsagt snakke med agenten min. Vi vil vurdere situasjonen, og så tar vi det derfra, sa Shaqiri tidligere denne måneden.