Ble solgt i sommer etter seks år lang arbeidtillatelse-kamp - nå er han blant Bundesligas beste og skal forsøke å skyte Nigeria til AFCON-triumf

Taiwo Awoniyi fikk omsider arbeidstillatelse i sommer etter seks år med Liverpool som moderklubb, men fikk aldri ikle seg den røde drakta i tellende kamper. Nå herjer han i Bundesliga.

Sommeren 2021 oppnådde Taiwo Awoniyi omsider det han hadde prøvd på i de seks årene siden han ankom Liverpool i 2015 - å få arbeidstillatelse i England. 

Etter fem mål og tre målgivende på 1300 minutter for det tyske hovedstadslaget Union Berlin fikk 23-åringen endelig arbeidstillatelsen han hadde dratt på hele syv utlån på jakt etter. 

Spydspissen trente med Klopps spillerstall i pre-season, og kunne nok ha fått sporadiske minutter denne sesongen. Awoniyi valgte imidlertid å gi slipp på den røde Liverpool-drømmen, og startet heller på et nytt kapittel i den røde Union Berlin-drakta. 

Det har han ikke angret på. 

Herjer i Bundesliga

Awoniyi står bokført med ni scoringer i første halvdel av denne sesongen i Bundesliga, som nå er inne i sin vanlige vinterpause. 

En periode av sesongen var det bare to spillere som var foran nigerianeren på toppscorerlista - Erling Braut Haaland og Robert Lewandowski. Det må kunne kalles et godt selskap å være i for enhver spiss.  

DUELL: Awoniyi og Lewandowski kjemper om ballen. En periode kjempet de også om toppscorer-statusen.

DUELL: Awoniyi og Lewandowski kjemper om ballen. En periode kjempet de også om toppscorer-statusen.

Etter hvert har Lewandowski - som vanlig - utkrystallisert seg som toppscoreren i Bundesliga. Med sine ni mål er det imidlertid bare fire spillere foran Awoniyi på toppscorer-listen, og det har han klart for et av lagene på øvre halvdel som scorer minst. 

Union Berlin-spissen står for over en tredjedel av lagets mål, og de neste på hovedstadslagets interne toppscorer-liste står med tre mål hver. Nigerianeren er særs viktig i lagets kamp for europacupspill også neste sesong.

Inne i varmen

Etter storspillet i Tyskland er Awoniyi inne i landslagsvarmen, og han fikk debuten sin for Nigeria 7. oktober 2021. 

Nå er han blant spillerne som skal forsøke å skyte «Super Eagles» til suksess i afrikamesterskapet for fjerde gang, åtte år etter deres forrige triumf. 

HELT: For åtte år siden skjøt Awoniyi hjemlandet sitt til gull i U17-VM. Kan han gjenta bedriften i AFCON?

HELT: For åtte år siden skjøt Awoniyi hjemlandet sitt til gull i U17-VM. Kan han gjenta bedriften i AFCON?

Et spennende lag med kvalitet i alle ledd i form av spillere som Wifred Ndidi, Kelechi Iheanacho og Samuel Chukwueze - for ikke å glemme et ess i ermet i Awoniyi - er blant favorittene i turneringen. 

Klopp og Liverpool ønsket spissen alt vel da han valgte å forlate klubben til fordel for Union Berlin, og det har vist seg å være en spesielt god overgang for Awoniyi. De rødkledde har sikret seg ti prosent av et eventuelt videresalg, men skulle nok ønske de hadde sikret seg mer etter å ha sett 24-åringen herje i Tyskland. 

Dersom det er et lag som hindrer Sadio Manes Senegal og Mo Salahs Egypt, kan det fort være den tidligere Liverpool-kjenningen Taiwo Awoniyi sitt Nigeria.

Egypt og Nigeria møtes allerede tirsdag klokken 17.00, og både Taiwo Awoniyi og Mo Salah starter for sine landslag. Kampen sendes på V Sport 1.