Tore Hansen og Tage Herstad var midt i kaoset i Paris:– Alle ville bare hjem, bort fra stadion - det var utrolig merkelig stemning

Supporterklubbens daglige leder Tore Hansen og Tage Herstad var midt i kaoset ved Stade de France. Slik opplevde de situasjonen.

Det som skulle være en fest ble lørdag kveld til et mareritt for de som skulle på Champions League-finalen på Stade de France.

Fredfulle og livsglade Liverpool-supportere som skulle på kampen ble møtt av en brutal politistyrke som ikke så ut til å ha de beste hensikter, samtidig som organisasjonen ved finalearenaen var en katastrofe.

Dette førte til kaotiske og farlige tilstander utenfor stadionområdet, og flere personer uten billetter kom seg gjennom billettlukene.

Tore Hansen, supporterklubbens daglige leder, og Tage Herstad, eier av populære «Taggy's bar» nær Anfield, var på plass i Paris for å se kampen. 

Så problemene komme tidlig

Begge de to kunne se at noe var i emning allerede i fanparken, hvor politiet begynte å gjøre seg vanskelige. 

– Man skjønte at ting kom til å begynne å skje allerede i fanparken. Det var veldig merkelig at det skulle være så vanskelig å komme inn på en fanpark, men vi satt bare utenfor på et område og slappet av. 

– Hele veien frem til stadion var egentlig akkurat det samme - bare god stemning og ingenting bråk. Det jeg kommer til å huske fra denne finalen her er egentlig den gode stemninga og alt det gode som skjedde helt frem til vi kom til selve stadion, forteller Tore Hansen på telefon til liverpool.no

GOD STEMNING: Det var strålende stemning blant gruppen, selv om de ikke kom inn på supporterområdet.

GOD STEMNING: Det var strålende stemning blant gruppen, selv om de ikke kom inn på supporterområdet.

Ungdomsgjenger skapte problemer

Deretter startet problemene for gruppen. 

– Det begynte med den første checkpointen, hvor man må vise at man har billett for å sile ut de som prøver å lure seg inn. Det ble aldri sjekket - hvertfall ikke på meg og sikkert ikke på noen andre heller, sier Tage Herstad. 

– Det var en veldig dårlig sjekk og dårlig kontroll, og det var der vi virkelig begynte å se de lokale gjengene som opererte. Det var mange og store gjenger med franske unggutter, forteller de to supporterne. 

– Da vi kom innenfor stadionområdet gikk vi til sonene våre der vi skulle inn på stadion, men de var stengte - vi var der litt før 8 tror jeg, en time før avspark. Og de hadde allerede vært stengt en time. 

INGEN BEKYMRINGER: Fortsatt god stemning før problemene begynte.

INGEN BEKYMRINGER: Fortsatt god stemning før problemene begynte.

– Det som er merkelig er at det ikke var noen vakter, ingen politi - ingen kunne forklare hva som skjedde. Vi sto jo bare der!

Det var paniske tilstander blant de ansvarlige på stadionområdet. 

– Så bestemte vi oss for å finne en annen gate, og gikk til gate C. Mellom gate Z og gate C kom en dame som vi så var en offisiell representant fra UEFA, og vi spurte hva som skjedde. Hun så helt fortvilet ut, «shellshocked», og man kunne nesten se frykten i øynene. Det eneste hun sa var: «I don't know»

Ingen kommunikasjon

Selv om Liverpool-supporterne forholdt seg relativt rolige situasjonen tatt i betraktning, var det ingen hjelp å få fra vaktene. 

– Vi så ingen dytting, trøbbel eller noen ting. Det var ingen kommunikasjon. Det må jo være mulig å gi noen beskjeder via høytaler, vakter eller lignende. Alle var borte vekk. 

– Så kom plutselig meldingene via Twitter om at kampen var utsatt 15 minutter. Ingen på stadion opplyste oss om det, det fikk vi via Twitter. 

I KØEN: Supporterne flokker rundt inngang Z, men portene var stengte.

I KØEN: Supporterne flokker rundt inngang Z, men portene var stengte.

Sønnen fikk skremmende opplevelse

Da folk begynte å strømme til sone C, ble trykket stort på de som sto fremst i køen. Tage Herstads sønn William var med på kampen, og fikk en skremmende opplevelse i køen. 

– Det var ikke voldsomt med folk på C, og etter 20-30 minutter kom vi frem til køen. Da sa jeg til William, «uansett hva som skjer nå, hold deg på beina». Jeg følte at det kunne komme et rush, og man kjente det var på vei bak seg. Tusenvis av mennesker kom ikke inn. 

– Plutselig kom det et trykk, og William ble skubbet gjennom en handikap-inngang hvor det sto en vakt. Da kom det en eldre vakt og fløy rett i strupen på William - han tok ham i halsen og slo ham kraftig i brystkassen, det er snakk om en 14 år gammel gutt. 

– Han ble livredd, begynte å gråte og ble rasende tilbake igjen - da klikket det for mange. En stor kar fikk roet ned alt og snakket med partene. Så slapp han gjennom William, og da ble han trengt opp i et hjørne av samme vakten og politiet. 

– Da ble han enda reddere igjen og ropte på meg. Til slutt fikk han stå i fred, og så sa vakten at jeg også kunne komme gjennom - han trykket på en knapp og så åpnet porten seg. Jeg viste ikke billetten min engang. 

Da kom det en eldre vakt og fløy rett i strupen på William - han tok ham i halsen og slo ham kraftig i brystkassen, det er snakk om en 14 år gammel gutt.

Vilkårlig pepperspray

Liverpools supportere holdt seg fortsatt rolige, men da tok politiet fram peppersprayen. 

– Jeg hadde ikke lyst til å gå inn på kampen. Hvorfor skulle jeg gå inn når ingen av kompisene mine var inne? Da begynte politiet å spraye rundt seg med pepperspray og slå folk ut av det blå, forteller Herstad.  

Tore sto litt bak Tage i køen, men klarte etter mye om og men å komme seg inn på området.

– Billetten min viste rødt ettersom vi var i feil sone, men så sa vakten at jeg bare skulle gå under sperringen. Jeg hadde billett, men ikke til den sonen. 

– Når sånt skjer frykter du hva som skjer. Folk blir sinte, forbanna og frustrerte - men det ble egentlig ikke noe bråk. Folk var frustrerte, men det var alt. 

– Liverpool-fansen skapte ingen problemer. De holdt seg utrolig rolige med tanke på situasjonen, og at politiet begynte å spraye tilfeldig med peppersprayen. Det var helt sjokkerende. 

– Folk i vår gruppe gikk forskjellige steder, han jeg delte rom med gikk på inngang Y. Der sto folk bare og ventet, og plutselig åpnet det seg en liten luke. Da stresset folk med å komme inn. Politiet kom og begynte å spraye vilkårlig med pepperspray - barn, ungdom, familier, ei i rullestol - det var veldig kaotisk og uforståelig. 

Organisatorisk katastrofe

De to rutinerte supporterne forstår lite av UEFAs bortforklaringer. 

– Det er vanskelig å forstå UEFA når de sier at folk ikke hadde billett og at folk kom for seint. At folk kom seint stemmer ikke, og at folk har falske billetter skjer i alle store kamper, understreker Hansen. 

– Jeg har gått på kamp i tjue år, og dette er det verste jeg har sett. Det som er trist er at folk slutter å gå på kamp fordi de har fått nok av akkurat dette, forteller Herstad.

Hansen og Herstad forteller om sterke reaksjoner fra Merseyside-politiet, som fryktet at dette skulle bli mye verre. 

– Uttalelsen til politiet som følger Liverpool var ganske sterk. De sa rett ut at dette var det verste de hadde opplevd rent arrangørmessig noensinne, sier Hansen. 

– En politimann som følger Liverpool overalt sa at det var første gang på tjue år at han var redd for at noe skulle skje med Liverpool-supportere, utdyper Herstad. 

KAOTISK: Det var uoversiktlig og kaotisk på vei inn på stadion.

KAOTISK: Det var uoversiktlig og kaotisk på vei inn på stadion.

Merkelig stemning på stadion

Da de omsider kom seg inn på arenaen, var det en merkelig stemning på stadion. 

– Det var mange som ikke kom seg inn - mange kom inn pausen eller kom seint, forteller Herstad.

– Alle vi snakket med hadde en dårlig følelse da de kom inn. Alle ville bare hjem, bort fra stadion. Det var en utrolig merkelig stemning. 

PÅ PLASS: Tage Herstad og sønnen William på Stade de France.

PÅ PLASS: Tage Herstad og sønnen William på Stade de France.

Hansen og Herstad var heldige som slapp unna problemer på vei hjem fra stadion. Da også er det meldt om flere ran og andre voldsepisoder. 

– Vi gikk ikke under tunnellen. Der var det mye bråk med lokale gjenger - raning, knivstikking og annet drit. 

Tror dette er siste kamp for mange

De er enige i at dette kan være kroken på døren for mange Liverpool-supportere, som har sett seg lei av behandlingen fra politiet. 

– Jeg har fått melding fra folk som har gått på kamp i mange år som sier at de ikke gidder mer fotball nå, de orker ikke den dårlige behandlingen, forteller Hansen.

Herstad bygger oppunder den påstanden. 

– Man kjøper billett til en fotballkamp og så blir man behandlet verre enn kveg på vei til slaktehuset. Det er helt sprøtt. Jeg tror de som opplevde Hillsborough fikk flashback faktisk. 

Tore Hansen mener fokuset etter kampen hadde vært på hendelsene rundt kampen uavhengig av resultatet.

– Det eneste man snakker om etter kampen er dette, og hadde vi vunnet hadde det vært akkurat det samme. Det er dette som hadde vært overskriftene uavhengig av resultatet. Det er sjokkerende.