Alt du trenger å vite før Champions League-finalen:Kongene av Champions League mot laget som ønsker å ta over tronen

Real Madrid har rutinen på sin side, mens trippeljagende Liverpool har et nederlag å revansjere. Her er alt du trenger å vite før finalen.

287 dager har gått og 62 kamper har blitt spilt siden Liverpool sparket i gang 2021/22-sesongen mot Norwich City 14. august 2021. 

Siden den gang har de rødkledde utrolig nok kun tapt tre kamper - en av dem del av en åttedelsfinale de vant sammenlagt mot Inter - og har tatt med seg ligacupen og FA-cupen på veien. Manchester City klarte med nød og neppe å forsvare tittelen, men det har Liverpool for lengst lagt bak seg. 

Nå venter en Champions League-finale mot selveste Real Madrid, og muligheten til å ta revansj på de spanske gigantene. Hvem som er favoritter avhenger av hvem man spør.

Real Madrid har rutinen på sin side i form av en manager som har vunnet trofeet tre ganger tidligere og flere spillere som kan vinne trofeet for femte gang. 

Thibaut Courtois regnes av mange som verdens beste målvakt. På midtbanen kan alle Luka Modric (36), Toni Kroos (32) og Casemiro (30) ta sin femte CL-tittel. Karim Benzema er i sin livs form, og er et angrep alene denne sesongen. Vinicius Junior har vist hvorfor han ble hentet for opp mot 40 millioner pund før han hadde startet en eneste seniorkamp. 

Samtidig har spillere som Eduardo Camavinga og Rodrygo Goes vist at de kan gjøre en forskjell fra benken. Den tilsynelatende eneste svakheten er forsvaret, som har sluppet inn elleve mål i utslagsrundene mot Liverpools syv.

Liverpool regnes på sin side som det beste laget i Europa så langt i 2022, og var bare et kvarter unna å fortsatt ha muligheten til en enestående kvadrupel. Nå er det en cup-trippel som jaktes - det er det bare Manchester United som har klart tidligere av engelske lag. 

Med kvalitet i alle ledd og en kruttsterk benk har Klopps mannskap absolutt alt, men selv med finale i tre av de siste fem sesongene har Real Madrid mer rutine i denne sammenhengen.

GOD STEMNING: Smilene sitter løst hos Liverpool-spillerne under oppladningen.

GOD STEMNING: Smilene sitter løst hos Liverpool-spillerne under oppladningen.

Hva sier managerne?

Ancelotti er en mester i Champions League-sammenheng, og har vunnet tre av sine fire finaler i Champions League. Det eneste tapet kom i Istanbul i 2005, og alle kjenner motstanderen i den kampen. 

62-åringen sier Real Madrid må være på sitt beste for å vinne, men bruker Istanbul-kampen som eksempel på at alt kan skje allikevel. 

– Vårt beste vinner ikke kampen automatisk, men det gir oss en god mulighet. Det er min femte finale og det er alltid samme følelse i oppladningen - man må nyte det uten å tenke for mye konsekvenser. 

– Den beste Champions League-finalen min var mot Liverpool med AC Milan i 2005. Jeg kommer ikke til å si til spillerne mine at de skal spille dårlig, men alt kan skje i en finale. 

Med sin Everton-fortid mener italieneren at han har halve Merseyside i ryggen.

– Jeg kjenner Everton-supporterne og rivaleriet på Merseyside er gigantisk. Jeg har gode minner fra den blåe siden av Liverpool, og de kommer nok til å heie på meg lørdag. 

Nøkkelen til seier ligger i å være seg selv, ifølge pragmatikeren.

– Hvilken type kamp passer Real? Vi må vise kvaliteten vår som vi har gjort gjennom sesongen, vi må gjenskape det på lørdag. Vi har vist at vi er engasjerte og har masse individuell kvalitet. Spillerne som kommer inn har alltid gjort en forskjell. 

AVSLAPPET: Ancelotti har vært i denne posisjonen mange ganger.

AVSLAPPET: Ancelotti har vært i denne posisjonen mange ganger.

Klopp har i likhet med Ancelotti nådd fire Champions League-finaler tidligere, men har bare vunnet en av dem. Han mener i likhet med kollegaen at de rødkledde må fokusere på egne styrker. 

– Noen av deres spillere kan vinne tittelen fem ganger og manageren kan vinne den for fjerde gang. Vi har ikke den samme erfaringen, men er erfarne vi også. 

– Uansett hva man gjør trenger man erfaring. Man er aldri perfekt den første dagen i en ny jobb. Vi ankom finalen i 2018 på tre hjul, og jeg vet ikke engang om vi hadde en full benk. Keeperen vår hadde en hjernerystelse, og det ble bevist etterpå. Man må lære å vinne. 

Han legger ikke skjul på beundringen for motstanderne, men sier hans menn skal gjøre det vanskelig. 

– Problemet nå er at vi møter ett lag som aldri har tapt en finale før. Vi må være vanskelige å møte. Man kunne lett skrevet en bok om dette Real Madrid-laget, men vi er gode vi også. 

I SKYGGEN: Klopp så spillerne gjøre sine siste forberedelser.

I SKYGGEN: Klopp så spillerne gjøre sine siste forberedelser.

Noe som har skapt støy i oppladningen er situasjonen til stjernespilleren Sadio Mane. Klopp er ikke i tvil om fokuset til senegaleseren. 

– Jeg kunne ikke brydd meg mindre om Bayern Munchen-ryktene. Sadio er helt fokusert på kampen og vet hvor viktig det er for ham og oss - det bekymrer meg ikke. 

– Det er ikke første gang i karrieren min at Bayern Munchen-ryktene dukker opp rett før viktige kamper. Jeg vet ikke hva jeg har gjort som gjør at det skjer, men det er ikke noe problem.  

Hvordan er skadesituasjonen?

Nær perfekt for begge lag. 

Den største bekymringen for Liverpools del var om Thiago Alcantara skulle rekke finalen, men nå tyder mye på at spanjolen er klar. Det vil være overraskende om ikke Virgil van Dijk og Fabinho starter kampen. 

Samtidig var også Joe Gomez i trening etter skaden han pådro seg mot Southampton, mens Divock Origi dessverre ikke ble klar til kampen. 

For Real Madrids del var det ingen nye skadeproblemer å melde om, og de også har alle kanonene tilgjengelig til kampen. 

Det er altså duket for en skikkelig stjernekamp!

FRI DRESSUR: Det var ingenting som tydet på at Thiago slet med en skade på fredagens trening.

FRI DRESSUR: Det var ingenting som tydet på at Thiago slet med en skade på fredagens trening.

Hvordan har det gått så langt?

For Liverpools del har det omtrent sett ut som en parademarsj til finalen, med den ene maktdemonstrasjonen etter den andre. 

Det som ble kalt dødens gruppe før turneringen startet med motstanderne Atletico Madrid, AC Milan og Porto ble lett match for Liverpool, som vant alle kampene i Champions Leagues gruppespill som første engelske lag noensinne. 

I åttedelsfinalen viste Inter Milan seg å være en vanskelig motstander, men etter at Lautaro Martinez ble utvist på Anfield var det aldri noen tvil om hvem som kom til å ta seg til kvartfinalen. 

Der ventet Benfica, som på tross av en sen sluttspurt på Anfield aldri var noen reell trussel. Villarreal yppet med kjempen på sin egen hjemmebane og utlignet Liverpools overtak fra Anfield på bare en omgang, men Klopps menn hentet seg inn og seilte til finalen i Champions League. 

Under kan alle målene på veien til finalen sees. 

Real Madrids vei til finalen har vært hakket mer turbulent enn Liverpools. 

I gruppespillets andre kamp mot Sheriff Tiraspol røk de på et sensasjonelt tap mot moldoverne, men utenom det vant de alle kampene i en gruppe bestående av Inter Milan, Shakhtar Donetsk og nevnte Sheriff. Siden det har det ikke vært minste motstands vei for spanjolene.

I åttedelsfinalen ventet et møte med PSG og Lionel Messi. Med bare 45 minutter igjen å spille lå Real Madrid under 0-2 sammenlagt etter to mål av Kylian Mbappe, men så bestemte Karim Benzema seg og sendte franskmennene ute med tre mål på et snaut kvarter. 

Mot Chelsea i kvartfinalen ble historien snudd på hodet da Benzema scoret hattrick i løpet av de første 46 minuttene. London-laget kjempet seg tilbake i kampen, men da den gikk til ekstraomganger var selvfølgelig Real Madrids franske talisman på plass for å avgjøre bataljen. 

Nå er det kanskje en selvfølge hvem som ble avgjørende i semifinalen mot Manchester City? Karim Benzema, selvfølgelig. 

34-åringen scoret tre av hovedstadslagets seks mål, og hadde også en målgivende pasning. Da kampen gikk til ekstraomganger etter 5-5 over to kamper var det selvfølgelig han som satte det avgjørende målet. 

Truslene i Real Madrid-laget er mange, men det er ingen tvil om at Benzema er den største. 

TALISMAN: Benzema senket Chelsea.

TALISMAN: Benzema senket Chelsea.

Hvem skal starte?

Bakerst er det ingen tvil om at Alisson Becker vokter buret dersom ingenting spesielt skjer før finalen. Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk og Andy Robertson er spikret i backfireren. 

Ved siden av van Dijk er alternativene Joel Matip eller Ibrahima Konate. Matip har spilt mest i alle turneringer, men i Champions League har de to spilt like mye. Klopp må veie opp om han går for rutine eller ungt pågangsmot. 

Dersom alle er skadefrie er det ingen tvil om at Klopps beste midtbane i viktige kamper består av Fabinho, Jordan Henderson og Thiago. Dersom Fabinho og/eller Thiago ikke er helt spilleklare etter skadene er evigunge James Milner og dynamiske Naby Keita verdige erstattere. 

Klopps foretrukne angrepstrio for tiden virker å inneholde Luis Diaz, Mane og Mo Salah, men dersom han ønsker en goalgetter eller rutine er Diogo Jota og Roberto Firmino klare for spill. 

Fem bytter gir også større spillerom til å gamble med spillere som Thiago og Fabinho dersom de ikke er 100 prosent, samtidig som kampen kan endres fra benken. 

Vi spår dette laget i finalen: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Thiago; Diaz, Mane, Salah

Hvordan kan du følge finalen?

Liverpool - Real Madrid har avspark kl. 21.00 norsk tid, og blir vist på TV 2 og TV2 Play. 

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).