Slik påvirker VM i Qatar terminlisten – og disse Liverpool-spillerne kan ta seg en ekstra ferie

VM i Qatar drar i bremsene på Premier League-sesongen i november. Vi har sett på hvordan sesongen påvirkes, og hvilke Liverpool-spillere som drar – og hvem som kan ta seg en ekstra ferie.

I dag ble terminlista for Premier League 2022/23 sluppet. Verdensmesterskapet i fotball for 2022 sparkes i gang i Qatar den 21. november, og vil prege første halvdel av sesongen. Flere av Liverpools stjerner vil følge kampene fra TVen.

Slik påvirkes sesongen av VM

På grunn av turneringen starter Premier League-sesongen 2022/23 litt tidligere enn normalt, nemlig 6. august. Ligaen vil ta en pause fra 13. november som gir spillerne tid til å slutte seg til sine respektive landslag og starte oppladningen til det som blir en het turnering på den arabiske halvøy. Turneringen varer helt til 18. desember. Dersom et lag tar seg helt til finalen vil de ha spilt syv kamper i denne perioden.

Pausen kommer etter runde 16. Det betyr at det blir ganske hektisk frem til midten av november. Til sammenligning ble det i 2019/20-sesongen spilt 12 ligakamper før samme dato. Nå skal i tillegg et helt Champions League-gruppespill presses inn før den tid. Gruppespillet vil starte én uke tidligere enn vanlig (6. og 7. september), og det vil bli spilt kamper hyppigere for å få gruppespillet ferdig før Qatar-pausen.

Landslagspausen som vanligvis legges til oktober utgår, mens landslagspausen i september blir flyttet fra starten til slutten av måneden.

Liverpools siste kamp før sesongen bryter opp er mot Southampton på hjemmebane, foreløpig satt til lørdag 12. november.

NEDTELLINGEN ER I GANG: Nedtellingen til VM i Qatar er godt i gang. På grunn av glovarme temperaturer blir turneringen lagt til høsten.

NEDTELLINGEN ER I GANG: Nedtellingen til VM i Qatar er godt i gang. På grunn av glovarme temperaturer blir turneringen lagt til høsten.

Ligaen vil starte opp igjen på andre juledag, åtte dager etter VM-finalen. Liverpools første motstander er Steven Gerrards Aston Villa. Sesongen avsluttes 28 mai, og de rødkledde spiller sin siste kamp borte mot Southampton.

FA-cupens tredje runde spilles som normalt, men det blir noen endringer også i denne turneringen. Finalen spilles den 3. juni, som er tre uker senere enn finalen i 2022.

Ligacupen starter den 8. august, men Liverpool kommer ikke inn før i tredje runde. Den spilles så sent som 8./9. november, altså mellom Liverpools bortekamp mot Tottenham den 5. november og Southampton-kampen.

Disse reiser mest sannsynlig til Qatar

Syv av Liverpools spillere som vil slåss om en plass i førsteelleveren er garantert å ta turen til Qatar. Det betyr at store deler av troppen får en ekstra lang ferie i november desember.

Virgil van Dijk valgte å stå over EM med Nederland i 2021 for å være sikker på at han var klar til sesongstart etter skadeproblemene. Midtstopperen er de oranges kaptein, og en naturlig del av Nederland-troppen som kvalifiserte seg til VM ved å slå Norge 2-0 og vinne kvalifiseringsgruppen sin. 

Diogo Jota er også en del av Portugal-troppen som kvalifiserte seg til turneringen via play-off, der de slo Tyrkia og Nord-Makedonia for å sikre seg sin billett. Jota spilte samtlige kamper for Portugal i EM 2021, og scoret mot Tyrkia og noterte en målgivende pasning i kampen mot Nord-Makedonia, og er forventet å reise til VM.

SCORET: Diogo Jota scoret i playoff-semifinalen mot Tyrkia.

SCORET: Diogo Jota scoret i playoff-semifinalen mot Tyrkia.

Nysignering Darwin Nuñez ble tatt ut i Uruguay-troppen som skulle spille Copa America i Brasil i fjor. På grunn av en uheldig timet kneskade gikk han glipp av hele turneringen, og vil nok se frem til å få sjansen igjen, denne gangen i VM.

Trent Alexander-Arnold og Jordan Henderson blir mest sannsynlig tatt ut i Gareth Southgates England-tropp. Alexander-Arnold spilte Nations League-kampen mot Ungern i starten av juni, før han satt på benken mot Tyskland. Scouseren fikk ta ferie de to siste kampene. Southgate har fått mye kritikk for å ikke finne den beste måten å bruke Alexander-Arnold på, men vil nok ta han med til VM. Henderson fikk helt fri i juni, og Southgate forklarte det med en lang sesong for 31-åringen. Southgate er fan av Sunderland-gutten, både for det han gjør på banen men også rollen hans i garderoben, så at Henderson blir med til Qatar er ganske sikkert.

Alisson Becker og Fabinho har vært to relativt sentrale skikkelser i Brasil-troppen, ledet av manager Tite. Etter noen år ute i kulden, har Fabinho fått mye tillit av  Tite de siste par årene, og han spilte i åtte av elleve kvalifiseringskamper. Alisson har stort sett vært det foretrukne alternativet på keeper-plass, foran Ederson.

Stemningen var ellevill da Wales slo Ukraina i play-off-finalen i juni. Wales skal altså til VM i Qatar, for første gang siden 1958. Liverpools høyreback, Neco Williams, gjorde en heroisk innsats og vil nok få plass i troppen. Så spørs det om han fortsatt er Liverpool-spiller når den tid kommer.

Det samme kan man si om Sadio Mané, der det virker som bare et tidsspørsmål før han bytter Liverpool og Premier League med Bundesligaen og Bayern München. Senegaleseren skal i hvert fall til Qatar med sitt landslag, det er det ingen tvil om.

Syv spillere – og kanskje et par til – høres kanskje ut som mange, men sammenlignet med Manchester City er Liverpool i en gunstig posisjon. Pep Guardiola kan nemlig se at hele 14 av hans spillere må i aksjon i Qatar:

Kyle Walker (England), John Stones (England), Jack Grealish (England), Raheem Sterling (England), Phil Foden (England), Joao Cancelo (Portugal), Bernardo Silva (Portugal), Nathan Aké (Nederland), Ilkay Gündogan (Tyskland), Ederson (Brasil), Gabriel Jesus (Brasil), Kevin DeBruyne (Belgia), Aymeric Laporte (Spania), Rodri (Spania).

Disse er usikre

Roberto Firmino er ikke lenger et selvskrevent navn når Brasil-troppen tas ut, og spilte ikke en eneste kvalifiseringskamp på grunn av skadeproblemer og mangel på spilletid for klubblaget. Det er usikkert om han vil reise til Qatar.

Ibrahima Konaté erstattet en skadet Raphael Varane i Frankrike-troppen i kampene i juni. Han måtte se første kamp, mot Kroatia, fra benken, men fikk sin debut i en uavgjortkamp mot Østerrike. I en senere kamp mot Kroatia var unggutten uheldig og felte Kroatia-spiss Ante Budimir inne i straffefeltet. Det var før fem minutter av kampen var gått, og Luka Modric satt straffesparket i mål. Det ble kampens eneste mål. Det spørs om det blir plass til Konaté i Frankrike-troppen som reiser til Qatar i november, men det er ikke helt utelukket.

Thiago Alcantara debuterte for Spania for elleve år siden, men har fått mye av landslagskarrieren spolert av skader. Han spilte i både VM i Russland og fjorårets EM, men har ikke spilt en kamp for landslaget siden det. Han ble tatt ut til Nations League i juni men trakk seg på grunn av skaden. Klarer han å holde seg skadefri og fortsette den fine formen han viste for Liverpool forrige sesong, så er det godt mulig at Luis Enrique finner plass til han i november.

INGEN VM: Mohamed Salah og hans Egypt ble danket ut av VM av Sadio Manés Senegal.

INGEN VM: Mohamed Salah og hans Egypt ble danket ut av VM av Sadio Manés Senegal.

Disse kan ta ferie

Mohamed Salahs Egypt klarte ikke å kvalifisere seg etter å ha blitt danket ut av Sadio Mané og Senegal. Mané skal altså til VM, men har mest sannsynlig byttet klubbfarger innen den tid.

Naby Keita og hans Guinea ble ikke kvalifisert, det samme ble ikke Colombia. Det betyr at Liverpools januarstjerne Luis Diaz får hvile en periode.

Andy Robertson var sønderknust etter å ha blitt slått 3-1 av Ukraina i play-offen til VM og med det blir det ingen Qatar-tur på skottene. Det synes nok de fleste Liverpool-supportere er greit, for det betyr at den vanligvis så travle venstrebacken får en liten pustepause. Også hans konkurrent på venstrebacken, Kostas Tsimikas, må se turneringen fra TV-apparatet da heller ikke Hellas kvalifiserte seg.

Joël Matips Kamerun er kvalifisert, men midtstopperen trakk seg fra internasjonal fotball for noen år siden. Grunnen skal være at han var misfornøyd med hvordan Kameruns landslag ble drevet, og han hadde dårlige opplevelser med trenerteamet.

Liverpools visekaptein, James Milner, takket for seg på landslaget for seks år siden. Southgate skal ha forhørt seg om Milners tilgjengelighet før VM i 2018, men midtbanespilleren takket høflig nei. Dermed blir det en kopp med te på sofaen foran TV-en på veteranen i november og desember.

Andrekeeper Caoimhin Kelleher er usikker på sin Liverpool-fremtid, men en ting er sikkert, og det er at han ikke skal spille VM. Irland greide nemlig ikke å kvalifisere seg.