Dette er lagene Liverpool skal møte i Champions LeagueFor aller første gang skal Liverpool møte Rangers i en offisiell kamp!

Det blir gjensyn med flere kjente i høstens Champions League.

Torsdag ble trekningen av høstens Champions League-gruppespill gjort, og Liverpool skal møte Ajax, Napoli og Rangers.

Det betyr gjensyn med lag Liverpool har møtt de siste årene – og en skikkelig kamp mot en skotsk gammel storhet for aller første gang!

Ajax

Det er ikke så lenge siden Liverpool sist møtte Ajax. Det skjedde i gruppespillet i 2020/21-sesongen – men da fikk ikke Liverpools supportere gleden av å besøke Amsterdam og Cruyff ArenA. Koronaviruset gjorde at kampen gikk for tomme tribuner.

Liverpool vant 1-0 borte og 1-0 hjemme i gruppespillet den sesongen. I 2019 var de sekunder fra å bli de rødes motstander i Champions League-finalen på Wanda Metropolitano i Madrid - men et utrolig Tottenham-comeback gjorde at det heller ble Spurs som sto på motsatt banehalvdel i den kampen.

Liverpool har møtt Ajax i fire offisielle kamper tidligere. De to siste kampene var helt tilbake i 1966, da Ajax vant 7-2 over to kamper. Liverpool tapte 1-5 borte mot Johan Cruyff og co – for så å spille 2-2 hjemme på Anfield en uke senere i Serievinnercupens andre runde.

BORTE: Ajax har mistet Erik ten Hag i sommer.

BORTE: Ajax har mistet Erik ten Hag i sommer.

Ajax har fått en god start på årets sesong, og står med tre strake seire og tabelledelse i Eresdivisie. De har mistet sin manager Erik ten Hag (2017-22) til Manchester United, og ledes nå av 49 år gamle Alfred Schreuder, som kom fra Club Brugge.

Denne sommeren har de solgt en rekke spillere:

Lisandro Martinez til Manchester United (€57,4 millioner)
Sebastian Haller til Borussia Dortmund (€31 millioner)
Ryan Gravenberch til Bayern München (€18,5 millioner)
Perr Schuurs til Torino (€9 millioner)
Nicolas Tagliafico til Lyon (€4,2 millioner)

De har også brukt en del penger på overgangsmarkedet:

Steven Bergwijn fra Tottenham (€31,4 millioner)
Calvin Bassey fra Rangers (€23 millioner)
Brian Brobbey fra RB Leipzig (€16,4 millioner)
Ahmetcan Kaplan fra Trabzonspor (€10 millioner)
Owen Wijndal fra AZ Alkmaar (€10 millioner)
Francisco Conceicao fra Porto (€5 millioner)

TIL UNITED? Antony linkes stadig til Manchester United – og det snakkes om en overgangssum på 100 millioner euro.

TIL UNITED? Antony linkes stadig til Manchester United – og det snakkes om en overgangssum på 100 millioner euro.

I tillegg er deres store stjerne sterkt linket til Manchester United, i en overgang som kan gå gjennom før overgangsvinduet stenger om en måned. Der er det snakk om en overgangssum på hele 100 millioner euro.

Ajax ønsker seg Chelsea-vingen Hakim Ziyech som erstatter, men har ikke klart å bli enig med London-klubben om pris for sin tidligere spiller.

Napoli

Fra pulje tre var det nok mange Liverpool-supportere som håpet at det skulle være mulig å unngå Napoli. Kanskje ikke først og fremst fordi de er så skremmende rent sportslig – men fordi det har vært en del møter med den italienske klubben de siste sesongene – og spesielt bortesupportere fra Liverpool har hatt dårlige opplevelser på besøk i byen. I 2010 var det to røde som ble knivstukket i Napoli.

Napoli ble nummer tre i Serie A forrige sesong, og er med det tilbake i Champions League for første gang siden 2019/20-sesongen. Liverpool møtte Napoli i gruppespillet i Europa League i 2010, da det ble 0-0 på San Paolo, og 3-1-seier til Liverpool på Anfield, etter et Steven Gerrard-hattrick. Lagene møttes igjen i gruppespillet i Champions League både i 2018/19-sesongen og 2019/20-sesongen. Begge gangene tapte Liverpool borte. I 2018 ble det seier hjemme og 1-1 på Anfield.

HISTORISK ØYEBLIKK: Alisson Beckers utrolige redning gjorde at Liverpool gikk videre – og vant senere turneringen.

HISTORISK ØYEBLIKK: Alisson Beckers utrolige redning gjorde at Liverpool gikk videre – og vant senere turneringen.

Luciano Spalletti er nå manager for Napoli, og han har fått en veldig god start på årets sesong. Laget topper Serie A etter to serierunder, med storseire over Verona og Monza. Laget har hatt en interessant sommer, der de har mistet flere av sine aller største profiler.

Disse spillerne har forlatt klubben:

Kalidou Koulibaly til Chelsea (€38 millioner)
Arkadiusz Milik til Marseille (€8 millioner)
Gennaro Tutino til Parma (€5,5 millioner)
Lorenzo Insigne til Toronto (gratis)
David Ospina til Al-Nassr (gratis)
Dries Mertens til Galatasaray (gratis)

BORTE: Kalidou Koulibaly var Napolis kaptein og leder i forsvaret. Han er solgt til Chelsea i sommer.

BORTE: Kalidou Koulibaly var Napolis kaptein og leder i forsvaret. Han er solgt til Chelsea i sommer.

Dette er spillerne som foreløpig er hentet:

Min-jae Kim fra Fenerbahce (€18 millioner)
André Zambo Anguissa fra Fulham (€15 millioner)
Mathias Oliveira fra Getafe (€11 millioner)
Khvicha Kvaratskhelia fra Dinamo Batumi (€10 millioner)
Leo Østigard fra Brighton (€5 millioner)
Giovanni Simeone fra Hellas Verona (lån)
Giacomo Raspadori fra Sassuolo (lån)
Tanguy Ndombele fra Tottenham (lån)
Salvatore Sirigu fra Genoa (gratis)

Midtbanespilleren Fabian Ruiz er kraftig linket til Paris Saint-Germain, og kan forsvinne før overgangsvinduet stenger.

Rangers

For aller første gang i Liverpools historie skal de møte Rangers i en offisiell kamp. Det er nesten utrolig at det ikke har skjedd før. «The Gers» er nummer to i skotsk Premier League etter tre serierunder, med tre seire og én uavgjort. De er to poeng bak Celtic.

Rangers tapte Europa League-finalen forrige sesong mot Eintracht Frankfurt, etter å ha blitt seriemester i Skottland for første gang på 10 år (under Steven Gerrard) sesongen før. Sist Rangers var i gruppespillet i Champions League fra i 2010/11-sesongen – før de økonomiske problemene som gjorde at klubben ble sendt ned i ligasystemet og måtte begynne på nytt. Rangers tok seg forbi PSV Eindhoven med 3-2 sammenlagt og kvalifiserte seg onsdag kveld.

GJENSYN: Denne høsten skal Liverpool spille mot Ben Davies, som i sommer ble solgt til Rangers.

GJENSYN: Denne høsten skal Liverpool spille mot Ben Davies, som i sommer ble solgt til Rangers.

Liverpool har spilt 10 treningskamper mot Rangers, der åtte av dem har blitt spilt på Ibrox Stadium. Den første var helt tilbake i oktober 1892, året Liverpool ble stiftet. Dette blir første gang lagene skal møtes i offisielle kamper. Ifølge Opta har Liverpool kun hatt ett møte med skotsk motstand i Serievinnercupen eller Champions League, og det var i 1980/81 mot Aberdeen, da Alex Ferguson var manager der. De røde vant 5-0 sammenlagt og vant senere tittelen.

Inntil nylig har det vært en sterk Liverpool-link i Rangers, men da Steven Gerrard tok over Aston Villa i november 2021 tok han med seg alle trenerne som hadde en fortid fra Liverpools akademi – Gary McAllister, Michael Beale, Tom Culshaw og Jordan Milsom. Laget ledes nå av nederlandske Giovanni von Bronckhorst, som mange vil huske som venstreback for Arsenal og Barcelona.

GJENSYN: Det blir gjensyn med Ryan Kent i Champions League. Han kom til Liverpool som sjuåring og fikk én kamp for de røde.

GJENSYN: Det blir gjensyn med Ryan Kent i Champions League. Han kom til Liverpool som sjuåring og fikk én kamp for de røde.

Det blir likevel gjensyn med noen tidligere røde. Ryan Kent er fortsatt i Rangers, og er en nøkkelspiller fra sin venstre kantrolle. Ben Davies kommer tilbake til Anfield etter å ha blitt solgt til Rangers i sommer – og midtbanespilleren John Lundstram er kjent som en stor Liverpool-supporter, selv om scouseren har fortiden sin på Evertons akademi.

Dette er spillerne Rangers har solgt denne sommeren:

Calvin Bassey til Ajax (€23 millioner)
Joe Aribo til Southampton (€7 millioner)
Cedric Itten til Young Boys (€2 millioner)
Jack Simpson til Cardiff (gratis)
Jake Hastie til Hartlepool (gratis)
Andy Firth til Connah’s Quay (gratis)

Dette er spillerne som er kjøpt:

Ben Davies fra Liverpool (€5 millioner)
Ridvan Yilmaz fra Besiktas (€4 millioner)
Rabbi Matondo fra Schalke (€3 millioner)
Antonio Colak fra PAOK (€2,1 millioner)
Tom Lawrence fra Derby (gratis)
John Souttar fra Hearts (gratis)
Malik Tillman fra Bayern (lån)