Oppdrag Maribor

Målene strømmet inn i Slovenia for Liverpool, men kan dette også være starten for en bedre defensiv plattform?

En fikk følelsen umiddelbart, at dette var et Liverpool med en klar oppgave foran seg. «Mission Maribor», hvor en skulle begynne å sette skapet på plass i gruppe E i Champions League, etter i praksis å ha surret bort fire poeng i kamper mot Sevilla og Spartak som skulle vært vunnet.

En tidlig scoring hjalp utvilsomt, men dette var et oppdrag som startet allerede da lagoppstillingen var klar. Jürgen Klopp hadde bare gjort to bytter angående utespillerne etter 0-0 mot Manchester United, og de virket logiske. Kroppen til Jordan Henderson har nok godt av et og annet pusterom, og James Milner var et sultent og rutinert alternativ. Fysiske Joe Gomez fikk hvile på bekostning av en mer spillende unggutt i Trent Alexander-Arnold, som vil ha passet med motstanderen.

Jeg er ikke veldig optimistisk om at det vil skje, men det er en tilnærming til Premier League og Champions League som jeg liker. Få bytter som ikke er ventet å svekke laget noe og som bidrar til stabilitet samtidig som de kan holde spillere freshe.

Hele angrepskytsen var på plass og før det var spilt fire minutter lå ballen i nettet. Om Maribor ikke var engstelig for Mohamed Salah før kampen vil de ha blitt det da, da han utnyttet en feil og løp fra lagets venstreside før Roberto Firmino fikk akkurat nok på ballen som kom litt bak ham helt inne ved målstreken. Det var goalen til en spiss, men ikke til «Bobby». Hvor ofte scorer han slike mål? Det virker sjeldent, men er desto mer kjærkomment. Vi trenger en nummer ni som også scorer den type mål.

Mye positivt

7-0 borte i Champions League, det var historisk bra. Det er bare å henvise til tidligere resultater for Maribor hvis noen blåser av at dette var en kamp mot en svak motstander. Det er nesten umulig ikke å vasse i positive ting.

United hadde meg seg sin buss sist helg, og Maribor hadde ikke all verdens av kjøretøy, men er det lov til å håpe at Klopp nå kan være i ferd med å sette et forsvar? Matip og Lovren har virket konsentrerte og bra i midten den siste uka, og Alberto Moreno har fortsatt et helt annet fokus enn hva tilfellet har vært tidligere sesonger på Anfield. Jeg tok meg i å undre over at Andy Robertson ikke engang var på benken, men Moreno fortjener uansett plassen nå. På den andre siden virker det som at det har tatt tid for lokale Trent Alexander-Arnold å riste av seg et par ubehagelige opplevelser tidlig i sesongen, men dette vil ha vært en positiv opplevelse. Nok en scoring i Champions League ble det også.

Et stort samtaleemne etter kampen var innsatsen til James Milner, som indreløper. Liverpools beste midtbanespiller for kvelden. Hva enn manageren gjør videre kan det bare være av det gode å ha en slik allsidig, sulten og rutinert spiller i troppen.

Emre Can og Philippe Coutinho har tidligere hatt tendenser til noe flegma i bortekamper, hvor de ikke alltid er like synlige, men denne gangen var det ingen ting å si på det trykket og den intensiteten som de to viste.

Funnet en ramme

Mignolet, Gomez og Henderson kommer nok alle inn på laget igjen mot Tottenham på søndag. Det betyr nødvendigvis ikke at Milner ikke får belønning for sin innsats i Slovenia, da han også er en kandidat til å bli foretrukket fremfor Wijnaldum eller Can.

Oxlade-Chamberlain og Sturridge vil igjen være på benken, men der har du igjen noe positivt å sette en hake ved etter nedsablingen mot Maribor. To innbyttere som hadde scoring og assist, og dermed doblet antall scoringer for spillere som har kommet innpå fra benken denne sesongen.

Det gjenstår flere tester før produktet kan godkjennes, ikke minst borte mot Tottenham på søndag, men en aner at Klopp har funnet en ramme å bygge videre på nå. En foretrukket bakre firer, en hardtarbeidende treer på midten med anker og to indreløpere som vil ha en slik fasong trolig til Sadio Mané er klar igjen, og en sylskarp treer på topp. Med Mané inn vil en anta at Coutinho får en mer tilbaketrukket rolle igjen, og snart vil også Adam Lallana være med å kjempe om en plass på startelleveren.

Bank i bordet for at det ikke skal komme flere uforutsette problemer. Etter kampen mot Spurs vil ni ligakamper være spilt, fem av dem borte og fire av kampene mot andre lag fra de såkalte «topp seks». Det har vært en tøff åpning av ligasesongen, men de røde henger da fortsatt med. I det minste angående topp fire, og så har en Champions League i bakhånd.

Mye av fasit for den siste uka vil avhenge av hvordan det går på Wembley mot en av rivalene i Premier League. Det vil kreves en ny «mission», et nytt oppdrag som gir bud om at Klopp-toget har funnet sitt spor.