To år med Jürgen Klopp:Troen må bekreftes

Røde supportere har gått fra tvil til tro, og for mange til litt mer usikkerhet etter hvert som store spillere og sølvtøy fortsatt glimrer med sitt fravær under Jürgen Klopp.

8. okt 2017 kl 12.55Torbjørn Flatintflatin

I dag fullføres to spennende år med Jürgen Klopp. Vår karismatiske tyske leder har fortsatt stor støtte blant de røde horder, men med mange år uten en ligatittel og hvor en bare helt sporadisk har vært kandidat til å bli mester er tålmodigheten liten og frynsete.

Det trodde jeg for øvrig skulle være tilfellet med Klopp, at han skulle være utålmodig etter å bringe suksess tilbake på Anfield. Nå viser historiefortellingen at han brukte tid også i sine tidligere klubber Mainz og Borussia Dortmund, og det er mulig å finne mange positive punkt i «prosessen» Jürgen Klopp, men manglende agering er også et ankepunkt.

Fremgang

Jürgen Klopp kan vise til fremgang, og det er viktig. I hans første sesong, hvor han kom inn i august og med Liverpool på 10.plass på ligatabellen, endte de røde opp med 8.plass og to cupfinaler. Hovedplanen sviktet imidlertid i og med tap mot Sevilla i sluttkampen i Europa League og dermed intet spill i Europa.

Spennende og målrike kamper hadde imidlertid styrket appetitten på The Kop, som selv hadde blitt «belært» av den engasjerte Klopp. Dristig nok.

Planen for 2016/17 var at det skulle satses på Premier League, uten den ekstra belastning som spill i Europa ville påføre de antatt sterkeste konkurrentene.

Det ble bestått, hvor 76 poeng og 78-42 i målforskjell ga en 4.plass. I tillegg ble det en semifinale i ligacupen, men jeg er usikker på hvor mange som nå husker to 0-1 tap mot Southampton i et fotballår hvor det aller meste var rettet mot et comeback i Champions League.

Fortsatt åpne hull

Allerede kan en vel konkludere med at Jürgen Klopp har en helt annen dimensjon på transfermarkedet enn forgjengeren Brendan Rodgers.

Sadio Mané og Mohamed Salah har vært to av de beste kjøpene på mange år, og generelt må en si at Liverpool har fått bra valuta for pengene de to siste årene. Det innbefatter også god pris på flere salg.

God pris på hva som bare er £21M i netto, og da kommer en straks inn på hva som kan være noe av en stridens kjerne angående Jürgen Norbert Klopp.

I januar 2017 var Sadio Mané opptatt med Afrikamesterskapet og Philippe Coutinho var blitt skadet. «Alle» ropte at en spiss eller målfarlig offensiv spiller måtte kjøpes. Liverpool vant ikke en eneste ligakamp i januar, og en strålende første halvdel med feiende offensivt spill var nær blitt kullkastet. En bra avslutning på sesongen sikret så vidt den mye omtalte 4.plassen.

I sommer ble det «lekket» ut av sjekkheftet skulle åpnes og hull i spillerstallen skulle fylles. Øverst på ønskelisten var en midtstopper og en energisk boks til boks midtbanespiller. Navnene var Virgil van Dijk og Naby Keita.

Nå vet vi svaret, Southampton nektet å selge enda en av sine nøkkelspillere til Liverpool, mens man maktet å skrive en avtale som gjør at RB Leipzig slipper Keita før neste sesong. Et mulig kjøp av van Dijk ble en eneste lang saga, hvor Southampton tidlig anklaget LFC for uhederlig framferd etter at Klopp skal ha møtt spilleren uannonsert i Blackpool. Det kan ikke ha kommet som noen bombe at overgangen ikke ble fullført, så hvorfor ble ikke en annen midtstopper hentet? Isteden ble det for eksempel brukt £40M på hva en vil kalle en squad player i Alex Oxlade-Chamberlain.

Bringer glede -
Bringer glede -  det har allerede vært mange fine stunder med vår bebrillede manager.

Behøver en pokal

Under Jürgen Klopp har unge spillere kommet mer fram, og det er konkrete tiltak for å utvide og fornye akademiet i Kirkby slik at det skal bli plass der til både senior- og juniorspillere. Klopp har i det store og hele vist seg god i håndtering av spillere og presse. Noen vil nok fortsatt undre seg hva som egentlig skjedde i hans åpenbare feide med først dopingtiltalte Mamadou Sakho, men der må en neste bare stole på manageren. Hans håndtering av Philippe Coutinho og sistnevntes flørting med Barcelona var uten plett og lyte.

Sportslig fikset hans lag kvalifisering til gruppespillet i Champions League, slik at en kan hevde at Klopp-toget ruller stødig videre.

Likevel, i alle glede over festspill og scoringer fra «the fabulous four», får en litt for ofte en baklengs som følge av sløvt lederskap i de bakre rekker eller etter en dødball.

Få tror nok innerst inne på noe ligagullet denne sesongen heller, og vil ta til takke med fornyet billett til Champions League og minst avansement til cupspillet i nevnte turnering kommende vinter. Og en triumf eller flere mot de argeste rivalene i Premier League, hvor Liverpool under Jürgen Klopp topper tabellen for «topp seks».

Følelsen er at dette er nok en sesong som kan bringe oss en plattform videre, i beste fall. For virkelig å få opp dampen behøver Klopp å bringe en pokal til museet på Anfield, og for å lykkes med det må han trolig få realisert noen av de transferdrømmene som fansen, og han selv, har.

Vel blåst med to år Jürgen, du har gitt oss noe å tro på. Nå behøver vi å få bekreftet at denne troen er realistisk.