Redaktør Torbjørn Flatin etter rekordkjøpet:En beskjed om at Liverpool ønsker å være med

Jürgen Klopp har fått sin mann i Virgil van Dijk.  Liverpool har gitt et signal om at de vil være med i toppen, men nå må investeringen betale seg i resultater.

28. des 2017 kl 12.41Torbjørn Flatintflatin

Det er mulig å finne mye positivt rundt Liverpool FC etter at Jürgen Klopp overtok roret.

Gode kjøp av Sadio Mané og Mohamed Salah har bidratt til en fartsfylt, målrik og underholdende fotball. En kan si at resultatene har vært av blandet art, men de har vært gode nok til at Liverpool nå er tilbake i Champions League og også setter scoringsrekorder der.

Jeg velger også å tro at manageren har hatt en positiv innflytelse på at U23 og U18 leder sine ligaer og at unge spillere ikke bare ligger i vannskorpen, men hvor Klopp selv har brakt spillere som Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez inn i sin førstelagstropp. I tillegg til å gi en rekke andre sine sjanser.

Det at eierne endelig fullførte planer om utvidelse og fornyelse av Anfield gjennom Main Stand vil trolig også ha sammenheng med at de nå har en sportslig leder som de har full tillit til. Akademiet i Kirkby skal utvides og etter hvert huse førstelagstropp og junioravdeling på samme område.

Greide ikke å følge opp

Likevel, det vil ikke være nok for Jürgen Klopp i lengden. Liverpool har ikke vunnet ligaen siden 1990, men det har vært gode forsøk som nesten har lykkes.

Liverpool tok 3.plasser under Roy Evans på 90-tallet, men var aller nærmest da en sprekk i 1996-97 endte med 4.plass. På samme poengsum som laget som endte som nr. 2 og sju poeng bak mesteren Man Utd.

Med Gérard Houllier fra sykesengen og Phil Thompson på sidelinjen var Liverpool sju poeng bak Arsenal fem sesonger senere, på sølvplass.

Rafa Benitez hadde ballast med å vinne Champions League og en frontduo med Torres og Gerrard, da en strålende innspurt i 2008-09 ikke var nok og det ble fire poeng bak erkerivalen fra den røde delen av Manchester.

Til slutt husker de fleste at Steven Gerrard skled og de helrøde under Brendan Rodgers bare var to poeng unna i 2013-14.

Felles for alle disse tilfellene var at man ikke greide å bygge videre på dem. Den påfølgende transfersommeren var nær katastrofal.

Ledertyper

Der hvor andre har mislykkes må Jürgen Klopp nå lykkes. Han må sørge for at Virgil van Dijk spiller slik han gjorde før sin ankelskade. Han må få i gang energibunten Naby Keita, trolig fra og med neste sesong hvis man ikke kan overtale de i Leipzig til å la afrikaneren til å gå tidligere.

Det er også ønsker om ny keeper og et mer klassisk midtbaneanker, og Klopp må i hvert fall få inn typer som kan manøvrere kamper bedre. Som er i stand til å sette foten ned når det ledes 2-0 på Emirates og sørge for at det blir tre poeng, eller ikke sprekke etter å ha ført 3-0 ved pause i Sevilla.

Van Dijk vil være ment å være en slik type. Jeg blir ikke overrasket om nederlenderen snart kan iføre seg kapteinsbindet på Anfield, selv om Klopp ikke virker like fokusert på betydningen av den som leder ut laget enn hva mange i England er.

Virgil van Dijk -
Virgil van Dijk -   Store veksler vil bli lagt på skuldrene til Liverpools dyreste spiller gjennom tidene.

Brukt lite penger

Kjøpet av Virgil van Dijk er en beskjed fra Liverpool FC. Ikke at man plutselig har mye penger, men at man har ambisjoner nok til å betale overpris, eller det som behøves, for å sikre seg sine førstevalg. Det er et signal om at man ønsker å være med i toppen, og at FSG ikke bare er tilfreds med å fylle opp klubbkassa gjennom spill i Champions League og som følge av mer lukrative tribunefasiliteter.

Liverpool vil nå komme på lister hvor de er høyt oppe blant de som har brukt mest på transfers de siste årene. Hvis en gransker tallene vil en imidlertid også oppdage at mye er gått ut fra Anfield. Før overgangene til van Dijk og Keita hadde Jürgen Klopp under sine fire første transfervinduer faktisk brukt under £30M totalt.

Slik sett kan en hevde at klubben LFC allerede hadde råd til rekordsigneringene. Jeg håper jeg tar feil, men det virker også å ligge i kortene at Philippe Coutinho nok får sin overgang til Barcelona kommende sommer.

Må ha sølvtøy

Fotballen står ikke stille. Det skal spennende å se om Liverpool vil gjøre mer i dette transfervinduet. Jeg tror ikke verken Philippe Coutinho og Emre Can vil gå nå i januar, men trolig er begge forsvunnet før neste sesong.

Det har vært en mengde veikryss i LFC de siste årene, men til neste sesong vil du forvente at Liverpool kan være en klubb som igjen kan være en utfordrer om et ligagull. Jürgen Klopp er en populær manager, men til slutt vil også han være avhengig av å bringe sølvtøy til premieskapet på baksiden av The Kop. Det vil igjen avhenge av at manageren lykkes med de store kjøpene.

Ikke denne sesongen, hvor topp fire nok vil være godt akseptabelt for de fleste, og så kan vi drømme om suksess i Champions League.

Med Virgil van Dijk på laget.